szerző:
hvg.hu

Nem csitulnak a Facebook körüli újabb botrány hullámai: a közösségi oldal most nem csak kiállt a cég egyik legfontosabb vezetője mellett, az egész történetet úgy igyekeznek beállítani, mintha körültekintően és teljesen indokolt módon jártak volna el.

A The New York Times egy terjedelmes cikke nyomán derült ki novemberben, hogy a Facebook egy vállaltan repulikánus cége bérelt fel azért, hogy az őket kritizálókat Soros György ügynökeinek bélyegezzék, illetve lejárató kampányokat indítsanak ellenük.

A Facebook vezetője, Mark Zuckerberg akkor azt mondta, erről ő is csak a sajtóból szerzett erről tudomást, és ugyanezzel védekezett a közösségi oldal második legfontosabb embere, Sheryl Sandberg is. Az amerikai napilap később azonban megírta, valójában Sandberg volt az, aki utasítást adott a Soros utáni kutakodásra, hogy a milliárdos üzleti érdekeltségeiről szóló információkat szerezzenek, miután maga Soros is élesen bírálta az oldalt.

©

Az ügy most újabb fordulatot vett: a Facebook vezetősége ugyanis levelet küldött Patrick Gaspardnak, a Soros-féle Open Society Foundations elnökének, melyben a cég nemcsak kiállt Sandberg mellett (elismerve ezzel, hogy Zuckerberg jobbkeze a felelős a történtekért), az intézkedés szerintük teljesen helyénvaló volt. Gaspard válaszában egy Facebook elleni vizsgálatot sürgetett, amiért nyilvánosan támadták Soros Györgyöt, továbbá azért, mert Sandberg láthatóan nem mondott igazat, amikor az ügy először napvilágra került.

A 2016-ban történt orosz beavatkozása óta a Facebook sorozatos botrányok főszereplője: előbb a Cambridge Analytica ügye keltett komoly aggodalmat, amikor tömegesen szivárogtak ki felhasználók személyes adatai, majd a View As nevű funkció hibájából történt hasonló. Az orosz beavatkozás miatti vizsgálatot sürgető Alex Stamos biztonsági főnöknek ráadásul érdekes körülmények között kellett távoznia. Júniusban a mobilgyártókkal kötött titkos paktum verte ki a biztosítékot, majd egy aggasztó szabadalom, és végül kiderült, Zuckerberg és más felsővezetők utólag is törölni tudják a messengeres üzeneteiket, hogy a kényes beszélgetésekre soha ne derüljön fény.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

BBC-tudósító: Magyarország benne van a hírekben, az emberek kíváncsiak, mi történik

BBC-tudósító: Magyarország benne van a hírekben, az emberek kíváncsiak, mi történik

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Gázolt a 3-as metró, pótlóbuszok járnak a Deák tér és Nagyvárad tér között

Gázolt a 3-as metró, pótlóbuszok járnak a Deák tér és Nagyvárad tér között

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve