szerző:
hvg.hu

Az idén a világ ötödik legjobb egyetemének rangsorolt Massachusetts Institute of Technology által kiadott MIT Technology Review minden évben kiválasztja a 35 legtehetségesebb 35 év alatti feltalálót. Az európai kiadvány 2018-as kiadásába beválasztották Szalay Kristófot is, akinek a fejlesztése a rákgyógyszerek kutatását igyekszik előmozdítani mesterséges intelligencia segítségével.

Szalay Kristóf, aki PhD-jét biológiai hálózatok dinamikus elemzéséből szerezte, elmondta: egy olyan biotechnológiai forradalom küszöbén állunk, mint ami a 80-as években a számítógépek és az internet világában zajlott. „Ma még elképzelhetetlen változás vár mindnyájunkra, ha sikerül megfejtenünk a biológia titkait, és mérnöki tudománnyá tudjuk alakítani. Pontosan megértve sejtjeink működését képessé válhatunk arra is, hogy a szerveinket megtámadó rákos sejtek elpusztítása helyett egész egyszerűen lecseréljük beteg szervünket egy újonnan gyártott, egészséges darabbal.”

Szalay Kristóf
©

A Szalay Kristóf által társalapítóként jegyzett Turbine leírása szerint a szóban forgó találmány az emberi sejtekben zajló folyamatok számítógépes szimuláció útján történő megértéséhez viszi közelebb az emberiséget. Míg a mérnöki tudományok terén mára mindennapossá váltak a digitális szimulációk, addig a biológusok tudása a mai napig nem tette lehetővé azt, hogy sejtszinten, digitálisan modellezhessünk például gyógyszereket, és azok hatását.

Az Innovators Under 35 Europe 2018 listába idén 1000-nél is több jelölt közül választották ki az arra legérdemesebb 35 fiatalt. A győztesek – legyenek kutatók, vállalkozók vagy feltalálók –, azon dolgoznak, hogy a társadalom, az üzleti élet vagy a tudomány világát alapvetően megváltoztassák.

Az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat is a rák ellen küzdő tudósok kapták. Az elismerést odaítélő bizottság indoklása szerint az általuk kidolgozott módszerek mérföldkövet jelentenek a rák elleni küzdelemben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Otthagyta az HBO-t az Aranyélet és a Terápia kreatív producere

Otthagyta az HBO-t az Aranyélet és a Terápia kreatív producere