szerző:
László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kamerás mobilok által évek óta szorongatott fényképezőgép-piac szereplői új irányba indultak el. A korábbiaknál kisebb méretű, de egyre nagyobb szenzorral szerelt masinákkal a „kompakt képminőségre” helyezik a hangsúlyt.

Hosszú évek lejtmenete után tavaly felvillant a vaku az alagút végén. Az elmúlt évtizedben harmadára zsugorodott fényképezőgépes piac, ha minimális mértékben is, de 2017-ben újra növekedésnek indult. A Futuresource Consulting piackutató cég adatai szerint 5 százalékkal emelkedett az eladások értéke az egy évvel korábbihoz képest – igaz, még így sem sikerült meghaladni a 2015-ös szintet. A növekedés motorját javarészt a haladóknak szánt, tükör nélküli, cserélhető objektíves (Mirrorless Interchangeable Lens Camera, MILC) gépek jelentették, így nem csoda, hogy most minden gyártó ebben a kategóriában próbál szerencsét.

A tükörreflexes DSLR (Digital Single-Lens Reflex) gépektől eltérően a MILC-készülékekben nincsen – az objektív képét a keresőbe irányító, exponáláskor egy pillanatra felcsapódó – tükör. A kereső elektronizálása számos előnnyel jár – mint például a helytakarékosság és a súlycsökkenés –, az objektív ugyanakkor, a tükrös gépekhez hasonlóan, továbbra is cserélhető. Ilyen módon a kategória bizonyos értelemben átmenetet jelent a „lakossági” kompakt fényképezőgépek és a profik által használt DSLR-masinák között. Stúdiófotósok számára tulajdonképpen lényegtelen a MILC-ek hely- és súlytakarékossága, a folyton mozgásban lévő „átlagos” fotósok számára viszont nem mindegy, hogy a komplett felszerelés 2 vagy 4 kilót nyom.

Tükörreflexes és tükör nélüli fényképezőgép keresztmetszete. Kicsinyítő képző

A MILC-kategória által nyújtott képminőség sokkal jobb a kompakt fényképezőgépekénél, és a sebesség is egyre jobban közelíti a tükörreflexes masinákkal elérhető, profi szintet. Ebben meghatározó szerepet játszik a képérzékelő mérete: minél nagyobb, annál jobb. Az okostelefonokban manapság leginkább 17–25 négyzetmilliméteres lapkákat használnak, a kompakt fotómasinák általában 30 négyzetmilliméternél járnak, míg a haladó gépekben 115 négyzetmilliméteres szenzorok is lehetnek. A MILC-ek és a DSLR-ek közül a széles rétegek számára megfizethető példányokban 330–370 négyzetmilliméteres (úgynevezett APS-C, azaz Advanced Photo System type-C) képérzékelők teljesítenek szolgálatot. A profi DSLR-ekben régóta még nagyobb, 864 négyzetmilliméteres (Full Frame, azaz teljes képkocka) lapkákat használnak, melyek mostanság érkeznek meg a haladó kategóriás tükör nélküli gépekbe. A végeredmény: az utóbbi kategóriában is az 50 megapixelt közelítő felbontású fotók születnek.

A kisebb jobb? Keresettnek mindenképp keresettebb.

Az első MILC-gépet tíz éve adta ki a Panasonic. A legnagyobb DSLR-gyártók, a Nikon és a Canon sokáig kivártak – az előbbi gyártó 2011-ben, az utóbbi 2013-ban állt elő az első MILC-logikájú gépével –, és egészen a közelmúltig mintha még a saját tükör nélküli termékeiket is másodvonalbeli, enyhén lenézett darabokként kezelték volna. Most azonban fordult a kocka, az iparág egyik legnagyobb szakkiállításaként számon tartott Photokinára időzítve mindkét japán képipari mamut megjelent első Full Frame MILC-gépével. (Öt évvel az után, hogy a Sony elsőként megtette ezt, a profi fotósok körében máig népszerű A7 modelljével.) A 30 megapixeles felbontású Canon EOS R elsősorban 5655 fókuszpontjával és gyors, 0,05 másodperces fókuszálási idejével hívta fel magára a szakmai közönség figyelmét. A Nikon Z7 pedig 45,7 megapixeles felbontásával és a felvételek rögzítésének sebességét csúcsra járató, XQD kategóriás memóriakártyák támogatásával tűnik ki a mezőnyből.

Balra a Nikon új csúcskamerája, a tükör nélküli Z7.

Ezek nem olcsó, 1 millió forint körüli eszközök. Képminőségben hozzák DSLR testvérmodelljeik szintjét, de a MILC-ek előnyeit sem hagyják el. Ennyi pénzt egy hétköznapi fotós vélhetően sosem fog kiadni egy fényképezőgépért, de erre nem is számítanak a vállalatok. A  hagyományos fényképezőgépek gyártói mostanra megértették, hogy a „kocafotósokat” vélhetően örökre elveszítették, hiszen őket maximálisan kiszolgálják az egyre nagyobb tudású, mindig kéznél lévő kamerás mobilok. A kreatívabb vénával – és vastagabb pénztárcával – rendelkezőket azonban vásárlásra lehet csábítani az új, „kívül kicsi, belül nagy” készülékekkel. Ráadásul hamarosan a mostaninál sokkal barátságosabb árszinteken is felbukkannak majd a teljes képkockás, tükör nélküli gépek. Olyannyira, hogy a Nikon a már említett Z7-tel egy időben az olcsóbb testvérmodell Z6-ot is piacra dobta.

A tükörreflexes fényképezőgépeket sem szabad azonban temetni, ezek továbbra is megtalálják a maguk vásárlóközönségét. De ma már a nagy és neves tradicionális DSLR-gyártók sem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ne vegyék komolyan a MILC-jelenséget.

A cikk eredetileg a HVG hetilap 2018/40. számában jelent meg. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, keresse a Tech + tudomány rovatot a hetilapban és kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit