Méghogy a robotok nem veszik el a munkát: kirúgási hullám kezdődött a Pepsinél

Méghogy a robotok nem veszik el a munkát: kirúgási hullám kezdődött a Pepsinél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Agresszív automatizálásba kezdett az amerikai PepsiCo, amelynek következményeként többeket elbocsátanak. Hogy pontosan hány ember érintett a leépítésben, nem tudni, de az átstrukturálásra szánt pénzt látva nem kevesen maradnak munka nélkül.

Évek óta hallani már, hogy a robotok miatt megszűnnek majd részlegek, bizonyos munkakörök pedig feleslegessé válnak. Mindennek az automatizálással járó költségcsökkentés az oka, hiszen a jól beprogramozott rendszereket sokkal kevesebb pénzből üzemeltethetik a vállalatok.

Bár nemrég sor került az első gép általi kirúgásra is, hasonló veszély sokakat egyelőre csak alig fenyeget. Igaz, a jelei már több esetben megmutatkoztak, most pedig az amerikai üdítő- és chipsgyártó cég, a PepsiCo falai között nagy a feszültség a gépek előrenyomulása miatt.

Az ügy részleteit két érintett mesélte el a Business Insidernek, amely azt írja, az amerikai cég agresszív automatizálásba kezdett, melynek eredményeként több munkakört megszüntet, a felszabadult erőforrást azonban nem tartja meg, nem csoportosítja át más munkakörökre.

Üresedés
©

A nevük elhallgatását kérő források, akiket szintén elbocsátottak, azt mondták, a leépítések három helyet, köztük a vállalat főhadiszállásaként emlegetett New York-i irodát érintik. A lap mindebből arra következtet, hogy csoportos elbocsátásokról lehet szó, de hogy a kirúgások mely munkakörökre vonatkoznak, azt már nem tudni, a Pepsi nem reagált a lap kérdéseire.

[Az LG-vezér rátapintott a mai mesterséges intelligencia gyenge pontjára]

Az sem ismert, pontosan hány embernek terveznek felmondani, habár a vállalat által átstrukturálásnak nevezett folyamatra szánt pénzösszeg alapján, mely több mint kétmilliárd dollárra rúg (ebből ráadásul csak a végkielégítések több száz millió dollárt emésztenek fel), valószínűleg nem néhány tucat, sokkal inkább több száz ember kerül majd lapátra. Ráadásul még idén: a források szerint néhányan ugyan áprilisig állományban maradnak,

de utána vége, a helyüket robotok veszik át.

Az üzleti szoftverekkel foglalkozó Oracle szerint az automatizálás a jelenlegi munkakörök, nem pedig a munkahelyek megszűnéséhez vezet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások