Itt az Apple nagy bejelentése: félhet a Google és a Netflix is

Itt az Apple nagy bejelentése: félhet a Google és a Netflix is

Utolsó frissítés:

Pavló Péter Szerző:

Pavló Péter
Pavló Péter
Tetszett a cikk?

Az Apple magyar idő szerint hétfő este mutatta be új (és felújított) szolgáltatásait: 300 magazinnal indul az Apple News+ és megújul az Apple TV is, de a legnagyobb durranást a játékszolgáltatás és a videós streaming szolgáltás jelenti. Na meg a vállalat különleges hitelkártyája.

Izgatottan várta a világ és főleg az iparág az Apple (magyar idő szerint) hétfő esti bejelentését. A cég szeptemberben hozza majd el az új iPhone-okat, így tudható volt, hogy ezúttal nem hardverrel, hanem szoftverekkel, szolgáltatásokkal készülhet a gyártó. Az irányt pedig sejteni lehetett, hiszen a Google nemrég jelentette be a saját videójátékos platformját, a Stadiát. Hétfő este kiderült, az Apple valóban nem kíván lemaradni ezen a téren (sem), így elhozta saját videojáték-szolgáltatást, az Apple Arcade-ot. De nem ez volt az egyetlen izgalmas újdonság, amit Tim Cookék bemutattak.

News+

Az Apple még 2015 októberében mutatta be a saját hírolvasó szolgáltatását, az Apple Newst, amit Tim Cook szerint azért készítettek el, hogy minél jobb legyen iPhone-on és iPaden híreket olvasni. Az Apple-vezér szerint ez bejött, mára havonta 5 milliárd felhasználó keresi itt a híreket.

©

A tartalmat a szerkesztők mindig kézzel válogatják, így garantált, hogy nincs kattintásvadász tartalom, sem pedig álhír. Ezt fejlesztették most tovább:

megjelentek a magazinok.

Kezdésnek 300 magazin lesz benne elérhető, valamint két igen rangos lap, a Los Angeles Times és a Wall Street Journal. A magazinok borítóján fotó helyett élő kép lesz, ami leginkább egy hosszú GIF-re emlékezteti az embert.

©

A szolgáltatásért 10 dollárt (kb. 2800 forint) kell fizetni havonta (az első hónap ingyenes), ezért cserébe az összes magazinhoz hozzáférést nyújtanak. Mindezt reklámmentesen, így a felhasználóknak nem kell attól tartani, hogy bárki pénzzé teszi a hírolvasási szokásaikat. A magazinokat is úgy ajánlja az Apple rendszere, hogy azokat a saját szervereiről töltik be.

A szolgáltatás mától indul a tengeren túlon, ősztől pedig Ausztráliában, majd Nagy-Britanniában válik elérhetővé. Európa többi része csak ezután következik.

Apple Card

Az este egyik legnagyobb durranását az Apple Card bejelentése okzota. A cég a Goldman Sachs és a MasterCard partnerségét élvezve saját hitelkártyát jelentett be, amit iPhone-on keresztül lehet igényelni, és ami az ígéret szerint nem tart tovább néhány másodpercnél.

©

Az ügyfélszolgálat is hasonlóan rugalmas lesz: elég lesz a Messages-ben jelezni, ha esetleg valamilyen adatváltozásunk van, és már át is pöccintik az információt.

©

További felhasználóbarát megoldás, hogy a tranzakcióknak nem a gépi kódját látjuk majd, a gépi tanulás segít lefordítani azt "emberi nyelvere", így az a hely jelenik majd meg a kimutatásban, ahol pontosan vásároltunk.

A hitelkártyához pénzvisszatérítés is jár: az Apple Store-ban történt költésekért 3, az Apple Pay-en keresztül történő fizetésekért 2 százalékot kapunk vissza. Naponta. 1 százalékot pedig akkor, ha az Apple saját kártyájával fizetünk (ott, ahol az Apple Pay nem elérhető). Szolgáltatási díjak pedig nincsenek.

©

Igen, az Apple saját kártyát is készített, titániumból, amin a nevünkön és a chipen kívül nincs más, így jóval biztonságosabb, mint a mostani plasztikkártyák.

©

Persze mindezt kevesebb helyen kell majd használni, az Apple Pay ugyanis 40 országban jelenik meg még idén. A szolgáltatás az USA-ban indul a nyáron.

Apple Arcade

És ezek után húzták elő a kalapból azt, amitől joggal tarthat(ott) a Google. Tim Cook bejelentette az Apple saját játékszolgáltatást, ami az elhangzottak szerint a világ első játékelőfizetése mobilra, desktopra és televízióra. Az előfizetésért cserébe több mint 100 játékot tesznek elérhetővé, amit offline is lehet majd játszani, így ezen a téren máris előrébb tart, mint a Stadia.

©

Ami igazán erős (üzenet volt a Google felé), az az, hogy az Arcade semmilyen adatot nem gyűjt a felhasználókról, így nem is követi őket, és reklámot sem jelenít meg a játékokban. A szolgáltatást 2019 őszén teszik elérhetővé a világ 150 országában, így jó eséllyel Magyarországon is. Hogy mennyibe kerül, az egyelőre kérdéses, az viszont biztos, hogy a havidíjért cserébe az egész családdal megoszthatjuk az előfizetést, a játékok pedig az eszközök között kompatibilisek lesznek.

Apple TV

Frissítették az Apple TV-t is, így mostantól már csatornákat is el lehet érni a szolgáltatásban. Igen, itt televíziós csatornákról van szó, amiket így egyetlen helyen lehet megkapni.

Emellett persze lesznek benne filmek, készíthetünk saját listát, vagyis pont úgy működik majd, mint amit egy ilyen televíziós szolgáltatástól megszokhattunk. Az újdonság májustól lesz elérhető, több mint 100 országban jelenik meg idén, és ami további jó hír a rajongóknak: már okostelevíziókra is érkezik az app.

Apple TV+

És ami a végére maradt, de talán a legnagyobb durranás: a saját streaming szolgáltatás. Hosszú évek óta pletykálták és spekulált róla az iparág, de eddig nem sokat lehetett róla tudni, még azt sem nagyon, hogy létezik. Tim Cook most lerántotta róla a leplet, és kiderült: nagyon is létezik.

©

Erről egyelőre nagyon keveset árult el az Apple, csupán annyit tudni, hogy TV+ lesz a neve, reklámmentes lesz, 100+ országban lesz elérhető és ősztől. Mindenesetre olyan neveket húzott be a cég, mint Oprah, Bill Murray, Jennifer Anniston, Reese Whiterspoon, J.J. Abrams, Jason Momoa, és még egy rakás izgalmas név.

Persze ezek a nevek pénzbe kerülnek, de az Apple nem sajánálja rá: a tervek szerint az idei évben 2 milliárd dollárt költenek saját gyártású műsorokra, hogy a Netflix, a Hulu, az Amazon és a többi szolgáltatás konkurenciája legyenek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások