szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rájuk kiszabott, sokmilliárdos uniós büntetés után a Google nem viaskodik tovább, lehetővé teszi, hogy a felhasználók új androidos telefonjuk első használatba vételekor eldöntsék, melyik böngészőt és keresőmotort akarják használni telefonjaikon. A kicsinek tűnő módosítás a Google-nak idővel nagyon is fájhat.

A végéhez közelít a Google tavaly nyáron kipattant ügye, a keresőcég ugyanis bejelentette: eleget tesz az Európai Bizottság (EB) kérésének és az androidos eszközökbe egy böngésző- és keresőmotor-választó eszközt épít be.

A lépés már meglévő és új felhasználókat is érint, akik saját telefonjaikon több, eddig nem látott képernyővel találkoznak majd: a Google Play megnyitásakor egyrészt kiválaszthatják, mely keresőmotort kívánják használni az alapértelmezetten már elérhető Google helyett/mellett, illetve milyen böngészőn át néznék az internetes tartalmakat, ha a Chrome nem felelne meg.

©

Az új keresőmotor telepítése után a rendszer azt is megkérdezi majd a böngészőbe lépve, melyik platformmal akar dolgozni a felhasználó.

©

Az új felületeknek hála a felhasználók dolga jelentősen egyszerűsödik, hiszen könnyebben dönthetnek arról, hogy a Google szolgáltatásait akarják-e használni vagy más programokat szeretnének kipróbálni. A keresőcég erre ugyan eddig is lehetőséget adott, de a választás nem volt ennyire átlátható, a Google mindig saját eszközeit részesítette előnyben.

A dolgot az uniós végrehajtó szervként működő Európai Bizottság sem nézte jó szemmel: 1400 milliárd forintnak megfelelő bírságot szabtak ki a Google-re, amiért a keresőcég szerintük visszaél a piaci erőfölényével, és ezzel megsérti a versenyszabályozást. (És ne feledjük, 2017 nyarán az alaptevékenységükként számontartott kereséssel összefüggésben is kaptak eurómilliárdos büntetést.)

©

Az amerikai cégóriás lényegében nonszensznek nevezte a vádakat, ám a tavaly júliusban kirótt gigabírság után idén márciusban úgy döntöttek, inkább nem kakaskodnak tovább. A változások tehát ennek a lépésnek a következményei.

A Google szénája egyébként más ügyben sem áll túl jól: az EB szerint a vállalat AdSense nevű hirdetési platformjának működési feltételei hátrányosak a versenytársak számára, amiért valószínűleg szintén jár majd a körmös.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”