Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Az amerikai kormányzat három hónapnyi haladékot adott a Huaweinek. Nézzük, mit jelent ez a vállalat és a felhasználók számára.

Össztűz alatt a Huawei
A Trump-adminisztráció előbb főellenséggé nevezte ki a Huaweit, majd a vállalat magabiztossága és felhasználói lelkesedés megtépázása után, úgy tűnik, kihátrál az amerikai vállalatok számára elrendelt embargóból. Kérdés, hogy a Huawei megbízik-e ezután az amerikai beszállítókban, vagy inkább saját lábakra próbál állni.
Friss cikkek a témában

Továbbra is el vannak tiltva az amerikai vállalatok attól, hogy bármilyen formában hozzájáruljanak a Huawei új termékeihez, erre csak külön engedéllyel lenne lehetőségük, melyet jó eséllyel nem fognak megkapni – elmélkedik a Reuters az Huawei-ügyben kialakult helyzet kapcsán, miután kiderült, augusztus 19-ig részleges haladékot adott az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma a kínai vállalatnak.

A 90 napra meghirdetett engedékenység a teljesen új termékeket tehát nem érinti. A Huawei ahhoz szerezhet be amerikai modulokat, hogy fenntartsa jelenlegi szolgáltatásait. Az Android esetében ez praktikusan annyit jelent, hogy a már forgalomban lévő modellek számára három hónapon át adhatnak ki új engedélyeket. Ha a Google kiemelten kezeli a gyártót – amellyel egyébként kifejezetten jó kapcsolatot ápol –, akkor előrébb fogja venni az ügyeit, így az is elképzelhető, hogy augusztus 19-ig elrendez mindent ahhoz, hogy az aktuálisan legfontosabb modellek (Mate 20- és P30-széria) megkaphassák a következő rendszerverziót, az Android Q-t is.

[Megnyugodhat: a Huawei telefonjai most is ugyanúgy működnek, mint tegnap]

Az egészen biztos, hogy a kedd délután bejelentendő Honor 20 és Honor 20 Pro telefonok ügyében már hetek óta le van rendezve minden, így eldőlt, ami hétfőn még kérdéses volt: ezek biztosan forgalomba kerülhetnek az eredeti menetrend szerint. Az pedig nagyon valószínű, hogy a korábban bemutatott, nyárra tervezett Mate X összehajtható telefon is átesett már a szükséges körökön, így jó eséllyel az is rendben piacra kerülhet.

Az őszi Mate 30-széria viszont feltételezhetően még nem kapta meg a szükséges engedélyeket, és a kedd délelőtti helyzet fényében valószínűsíthető, hogy a három hónap alatt nem is fogja. Viszont három hónap nagyon sok idő, augusztusig az amerikai és a kínai kormány akár hosszabb távú egyezséget is köthet az ügyben.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!