Mit jelent a Huaweinek adott 90 napos haladék? Lesznek új telefonok?

Mit jelent a Huaweinek adott 90 napos haladék? Lesznek új telefonok?

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba

Az amerikai kormányzat három hónapnyi haladékot adott a Huaweinek. Nézzük, mit jelent ez a vállalat és a felhasználók számára.

Továbbra is el vannak tiltva az amerikai vállalatok attól, hogy bármilyen formában hozzájáruljanak a Huawei új termékeihez, erre csak külön engedéllyel lenne lehetőségük, melyet jó eséllyel nem fognak megkapni – elmélkedik a Reuters az Huawei-ügyben kialakult helyzet kapcsán, miután kiderült, augusztus 19-ig részleges haladékot adott az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma a kínai vállalatnak.

A 90 napra meghirdetett engedékenység a teljesen új termékeket tehát nem érinti. A Huawei ahhoz szerezhet be amerikai modulokat, hogy fenntartsa jelenlegi szolgáltatásait. Az Android esetében ez praktikusan annyit jelent, hogy a már forgalomban lévő modellek számára három hónapon át adhatnak ki új engedélyeket. Ha a Google kiemelten kezeli a gyártót – amellyel egyébként kifejezetten jó kapcsolatot ápol –, akkor előrébb fogja venni az ügyeit, így az is elképzelhető, hogy augusztus 19-ig elrendez mindent ahhoz, hogy az aktuálisan legfontosabb modellek (Mate 20- és P30-széria) megkaphassák a következő rendszerverziót, az Android Q-t is.

[Megnyugodhat: a Huawei telefonjai most is ugyanúgy működnek, mint tegnap]

Az egészen biztos, hogy a kedd délután bejelentendő Honor 20 és Honor 20 Pro telefonok ügyében már hetek óta le van rendezve minden, így eldőlt, ami hétfőn még kérdéses volt: ezek biztosan forgalomba kerülhetnek az eredeti menetrend szerint. Az pedig nagyon valószínű, hogy a korábban bemutatott, nyárra tervezett Mate X összehajtható telefon is átesett már a szükséges körökön, így jó eséllyel az is rendben piacra kerülhet.

Az őszi Mate 30-széria viszont feltételezhetően még nem kapta meg a szükséges engedélyeket, és a kedd délelőtti helyzet fényében valószínűsíthető, hogy a három hónap alatt nem is fogja. Viszont három hónap nagyon sok idő, augusztusig az amerikai és a kínai kormány akár hosszabb távú egyezséget is köthet az ügyben.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások