Megszólalt Donald Trump a Huawei-embargóról

Megszólalt Donald Trump a Huawei-embargóról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államok elnöke csütörtökön beszélt a sajtónak a Huawei-embargóról, és igen furcsán fogalmazott.

Az elmúlt néhány napban gyakorlatilag sarokba szorította az Egyesült Államok a Huaweit. Az amerikai elnök rendelete után sorra kezdték mellőzni a kínai céget a legfontosabb parterei: a Google, az Intel és a Qualcomm is. Donald Trump a vasárnapi lépés óta nem szólalt meg az ügyben, most azonban megtörte a csendet – és egy nagyon furcsa magyarázatot adott a helyzetre.

A hivatalos közlések szerint a Huaweit azért szankcionálja Amerika, mert az eszközei nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az Egyesült Államok számára. Hogy ez valóban így van-e, annak bizonyítására egyelőre nem álltak elő semmilyen konkrétummal.

Csütörtökön aztán az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium egyik eseménye utáni sajtótájékoztatón megkérdezték Donald Trumpot az embargóról, az elnök pedig egy igen furcsa választ adott.

A kínai céget biztonsági és katonai szempontból komoly veszélyforrásnak nevezte.

Ugyanakkor elképzelhető, hogy a Huawei része lehet valamilyen kereskedelmi megállapodásnak [az Egyesült Államok és Kína között – a szerk.]. Ha egyezséget kötünk, akkor elképzelhető, hogy annak a Huawei is részese lesz

– nyilatkozta az elnök. A kérdéses rész a videó 40. percétől látható.

Mindez annak fényében érdekes, hogy ha valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelent a vállalat, akkor miért kellene bármilyen megállapodás részévé tenni a céget? – teszi fel a kérdést a GSMArena. Az biztos, hogy a Huawei-bojkott komoly nyomást gyakorol Pekingre a kereskedelmi háborúban, ugyanakkor ha tényleges biztonsági kockázatot jelent a cég, akkor a mostani tilalom is értelmét veszti, ha aztán feloldják azt, és minden maradhat a régiben.

Ha nem szeretne lemaradni a Huaweijel kapcsolatos fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások