Épp azért küzd az EB új elnökjelöltje, amit Orbánék csuklóból leszavaztak

Épp azért küzd az EB új elnökjelöltje, amit Orbánék csuklóból leszavaztak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A magyar kormány vétója miatt sem született korábban megállapodás a 2050-es klímacélról. Nagy kérdés, mi lesz ezek után, ugyanis az Európai Bizottság német elnökjelöltjének épp a klímavédelem az egyik szívügye.

Szerdán találkozott Ursula von der Leyen új uniós bizottsági elnökjelölt, jelenlegi német védelmi miniszter az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) képviselőivel, hogy számos ügyben egyeztessenek.

A politikus egyrészt ígéretet tett arra, hogy a jogállamiság végrehajtásának tagállami ellenőrzésére szolgáló hatékony mechanizmusokat dolgoz ki, másrészt ugyanitt derült ki, hogy az elnökjelöltnek a klímavédelem igenis fontos téma: az MTI tudósítása szerint Ursula von der Leyen egyik fő prioritásává teszi, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon.

Emellett azt is el kívánja érni, hogy az EU vezető szerepet töltsön be olyan területeken, mint a zöld gazdaság finanszírozása és a kutatás.

Mint ismert, korábban részben a magyar kormány vétója miatt sem született végül megállapodás arról a célkitűzésről, amelynek értelmében az Európai Unió gazdaságának 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene válnia. (A másik két tagország, amelyik hasonlóan cselekedett, Csehország és Lengyelország volt.)

Az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen
©

A terv elgáncsolását a kormány később azzal indokolta, hogy a 2050-re kitűzött klímasemlegesség óriási kiadásokkal járna, és hatalmas terheket róna a magyar iparra. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig úgy fogalmazott, nincs ok a sietségre, a józan ész alapján kell meghatározni a célokat.

Néhány azóta publikált adat szerint a miniszter érvelése nem pontos, ugyanis a klímaváltozás nincs beláthatatlan messzeségben, a következményeit pedig nemcsak Floridában, Malajziában, Irakban vagy Grönlandon tapasztalni, hanem a Kárpát-medencében, Magyarországon is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások