Egy orosz pap szerint Darwin épp most vonta vissza evolúciós elméletét

Egy orosz pap szerint Darwin épp most vonta vissza evolúciós elméletét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz ortodox egyháznak – illetve egyes papjainak – is vannak erős húzásai. Egy moszkvai pap, Artyemij Vlagyimirov például arról számolt be, hogy amikor meglátogatta Charles Darwin londoni sírját, a biológiai evolúció atyjának számító tudós személyesen vele közölte, visszavonja tanait.

Darwin a „Fajok eredete” című, 1871-ben publikált könyvében írta le, hogy az ember a majomtól származik, s sok pap, illetve vallási vezető a mai napig nem hajlandó elfogadni a brit tudós érvelését. Így volt ezzel Artyemij Vlagyimirov is. „Nem vagyok híve ennek a majom-teóriának, ezért papként fontosnak tartottam, hogy beszéljek vele” – mondta egy tévéinterjúban az egyik moszkvai templom papja, aki a napokban látogatta meg Darwin londoni sírját.

„A sírkőhöz fordultam, s megkérdeztem: Charles, hogy érzed magad? Mit gondolsz most, szerinted van közvetlen kapcsolat a fajok, például a zebra és a zsiráf között” – mesélte, majd hozzátette: legnagyobb meglepetésére, választ is kapott. „Atyám, ne hagyd magad elcsábítani az elméletem által. Visszavonom az általam közzétett teóriát. Semmi közöd egy medvéhez, vagy egy disznóhoz” – idézte Vlagyimirov Darwint, vagy a tudós szellemét. Vlagyimirov szerint egyébként az evolúciós tanok visszavonása az ortodoxia győzelmét jelenti.

Az interjú nagy visszhangot keltett, s néhány nap múlva Vlagyimirov azt állította, szavait kiragadták az összefüggésből, s csak viccelt.  

Korábban egy másik orosz pap – aki nem mondta utána, hogy csak viccelt volna – azt állította, a második világháborúban azok a szovjet katonák maradtak életben, s jutottak el Berlinig, akik hittek az istenben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.