Változik a Huawei telefonjainak felülete, videón mutatjuk az új EMUI 10-et

Változik a Huawei telefonjainak felülete, videón mutatjuk az új EMUI 10-et

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba

Néhány héten belül megérkezik az első adag telefonra a Huawei EMUI nevű felhasználói felületének friss verziója.

A Huawei múlt pénteken kezdődött fejlesztői konferenciáján nem csak régóta lebegtetett saját, Harmony OS nevű operációs rendszerét mutatta be a gyártó – melyre, azt mondják, 1-2 nap alatt le tudnák cserélni telefonjaikon az Androidot –, hanem az EMUI új verzióját is. A telefonok felhasználói valójában nem az Androiddal (vagy majd a Harmonyval) néznek farkasszemet, hanem ezt a felületet látják, éppen ezért érdekes, hogy milyen újításokkal is pakolt be a gyártó az egyébként az ősszel megjelenő Android Q-ra alapozott EMUI 10-be.

Kicsi, de látványos változásként új ikonok lesznek, illetve a telefonon való ide-oda lépegetéskor látható animációkat is megújítják. A mostanában kötelező sötét mód is szerves(ebb) része lesz a rendszernek, úgy, hogy a más fejlesztők által készített alkalmazások is igazodjanak hozzá, ha a felhasználó úgy dönt, hogy elsötétíti a háttereket.

Az EMUI 9.1-be már beemelt, néhány modellen már elérhető újítások közül része lesz az EMUI 10-nek a GPU Turbo 3.0, ami az erőforrásigényesebb játékok futtatását teszi zökkenőmentessé. Az új fájlrendszer (EROFS) a gyártó ígérete szerint 20 százalékkal gyorsabb adatolvasást és hatékonyabb tömörítést tesz lehetővé. Utóbbinak köszönhetően 2 gigányi helyet szabadít fel a készülék belső tárhelyén.

A Samsung a múlt héten bemutatott Galaxy Note10 esetében nagy hangsúlyt fektetett a számítógép és a telefon közötti együttműködési képességek javítására, és a Microsofttal kötött megállapodásuk azt sejteti, hogy tovább bővítik majd a lehetőségeket. A Huawei is elindult már ezen az úton, és a fejlesztői konferenciájukon bemutatott videó alapján úgy tűnik, ilyen téren is kerül újdonság az EMUI 10-be: egyszerűbben párosítható lesz majd a pc és a telefon, a számítógépről elérhető lesz a mobil teljes tartalma és funkcionalitása, beleértve például a hanghívásokat és üzeneteket is.

Az EMUI 10-et szoftverfrissítés formájában először a gyártó aktuális csúcsmodellje, a tavaszi P30 Pro felhasználói kapják majd meg először, a várakozások szerint már szeptember 8-án. Ezután szépen sorban adhatják ki a frissítést a Huawei elmúlt egy-két évben megjelent telefonjaira. A szokásosnál hamarabbra várt Mate 30 és Mate 30 Pro már eleve az új felülettel kerülhet piacra.

Ha értesülni szeretne arról, hogy az ön telefonjára mikor lesz letölthető az új felület, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.