szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kevés hazai márka lát fantáziát az Instagram 2018 nyarán elindított tévés szolgáltatásában – derül ki egy új felmérésből. Bukásról ugyanakkor (még) nincs szó.

Először készült felmérés a Magyar Insta Brandlistán szereplő 100 hazai márkaoldal IGTV használatával kapcsolatban – olvasható az iStory.hu oldalán. Az IGTV az Instagram 2018 júniusában elstartolt szolgáltatása, melyet hosszabb videók publikálására készített a cég. Az Instagram nem titkolta: a funkcióval le akarják nyomni a YouTube-ot.

Bár az Instagram saját tévéje mindenki előtt nyitva áll, a hazai viszonyokat látva kijelenthető: a magyar márkákat gyakorlatilag hidegen hagyja a szolgáltatás. Az iStory.hu szerint az IGTV-t kipróbáló hazai márkák több mint kétharmada (71%) már az induláskor feltöltötte az első videóját, 43%-uk idén azonban már nem tett közzé új tartalmat.

Az IGTV felülete.
©

A Magyar Insta Brandlista Top100-as mezőnyéből az IGTV-t kipróbáló 35 hazai márka együtt összesen 290 videót tett közzé a platformon, átlagosan nyolcat (8,3). Az új funkciót kipróbáló márkák 23%-a egyetlen videót osztott meg az érdeklődőkkel, 2-5 videót a brandek közel fele (46%) töltött fel, 6 vagy annál több tartalmat kevesebb mint harmada (31%). A legtöbb feltöltés a NoSalty (77), a PoPhone.eu (29), a Glamour Hungary (27), az ALDI Magyarország (26), és a JOY Hungary (23) nevéhez kötődik.

Az Instagram tévéjére akár 10 perces videók is feltölthetők, de a nagyobb és ellenőrzött fiókok 60 perc hosszú videókkal is jelentkezhetnek. A megvizsgált 290 hazai mozgóképes tartalom átlagos időtartama 2 perc 14 másodperc (134 mp). A legalább két tartalmat feltöltők közül a leghosszabb anyagokat a Totalcar (átlagos hossz: 553 mp/9:13), a Street Kitchen (342 mp/5:42) és az Amnesia (323 mp/5:23) készítette, míg a JOY Hungary (20 mp), a NYX Cosmetics (25 mp) és az RTL Magyarország (29 mp) inkább rövidebbeket készített.

A 290 feltöltött videót összesen 1 246 888 alkalommal tekintették meg az érdeklődők. A legnagyobb nézettségű IGTV-csatornával a NoSalty (508 732), a PoPhone.eu (191 216), az ALDI Magyarország (148 777), az OXO Bubble Tea (132. 91) és a Glamour Hungary (73 627) büszkélkedhet – ez az öt márka adja a vizsgált teljes nézettség 85%-át (1 054 753).

[El vannak tévedve az idősebbek a mobilozással kapcsolatban – mondják a 18-24 évesek]

Érdekesség, teszi hozzá a kutatás, hogy a megvizsgált 35 csatorna közül 14 esetében egyetlen komment sem érkezett a tartalmakhoz: a 290 videó összesen 624 kommentet kapott, azaz átlagosan alig több mint kettőt (2,15). Ilyen szempontból a NoSalty (219), az OXO Bubble Tea (162) és a PoPhone.eu (101) videói ösztönözték leginkább hozzászólásra a felhasználókat.

Lukácsi Péter, az iStory.hu alapítója szerint „az IGTV talán az Instagram eddigi egyetlen olyan fejlesztése, mely nem tekinthető sikernek. A vertikális formátummal forradalmasítani szerették volna a videózást, ám sem az influenszereket, sem a márkákat nem győzték meg, hogy az új platform miatt megéri külön ilyen videókat készíteni, így megfelelő mennyiségű és egyedi tartalom hiányában a felhasználók többsége nem használja – vagy egyáltalán nem is ismeri az alkalmazást. Bár május óta horizontális videók is feltölthetők, kérdéses, hogy ez önmagában segít-e növelni az IGTV népszerűségét.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell

Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap

Legalább öten meghaltak az ítéletidő miatt Görögországban

Legalább öten meghaltak az ítéletidő miatt Görögországban