Beperelte az Apple-t egy izraeli cég az iPhone-ok kamerája miatt

Beperelte az Apple-t egy izraeli cég az iPhone-ok kamerája miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az izraeli Corephotonics nevű cég már nem az első keresetet nyújtja be az Apple ellen, szerintük ugyanis a cég több iPhone-ban is olyan technológiát használ, ami az ő fejlesztésükön alapul.

Az Apple hamarosan bemutatja majd az idei évre szánt iPhone-jait, amelyek hátlapján a jelek szerint már három optika foglal majd helyet. A cupertinói cég azonban nem léphet csak úgy tovább a kétkamerás rendszerről, az izraeli Corephotonics nevű cég ugyanis a technológia használata okán szabadalmi jog megsértése miatt beperelte őket.

Az Apple Insider arról ír, hogy a Corephotonics már több pert is indított Tim Cookék ellen. A két cég 2012 óta tárgyal egymással, a Corephotonics szakemberei pedig a kétkamerás rendszerről részletesen is beszéltek az Apple mérnökeinek. A cupertinói cégnek 2012-ben megengedték, hogy hozzáférjen az ötrészes telefotó modulhoz, és más, az izraeli cég által fejlesztett technológiához is. Szerintük ezek nélkül a lehetőségek nélkül az Apple nem tudta volna kifejleszteni a saját rendszerét.

©

A legfőbb probléma, hogy az Apple 2016-ban bemutatta az iPhone 7-et, és ezt anélkül tette, hogy erről egyeztetett volna a Corephotonics képviselőivel. Sőt, utóbbi a bemutató előtt egy hónappal megpróbálta felvenni a kapcsolatot az Apple-lel, hogy folytassák a tárgyalásokat, de ez eredménytelennek bizonyult.

A cég ezért 2017 novemberében benyújtotta az első keresetét az Apple ellen a szabadalmi jog megsértése miatt, mert szerintük az iPhone 7 Plusban és az iPhone 8 Plusban lévő zoom-technológiát a Corephotonics technológiáján alapulnak.

2018 áprilisában egy újabb pert indítottak, akkor az iPhone X miatt, ezúttal pedig az Xs és az Xs Max jelenti a kereset tárgyát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.