Eltűnik az App Store-ból a hongkongi rendőrök mozgását figyelő alkalmazás

Eltűnik az App Store-ból a hongkongi rendőrök mozgását figyelő alkalmazás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple elismerte, hogy a rendőrök biztonságát veszélyezteti az applikáció.

Az Apple csütörtökre virradóra eltávolította kínálatából azt az alkalmazást, amely lehetővé tette a hongkongi tüntetők számára, hogy kövessék a rendőrök mozgását. A HKMap.Live nevű applikáció törlésére azt követően került sor, hogy kínai állami média szerdán a tiltakozások támogatásával vádolta meg az amerikai technológiai óriáscéget.

A kínai állami média szerint az amerikai cég a hongkongi tüntetők mellé állt azzal, hogy elérhetővé tette az alkalmazást.

"Az applikációt arra használták, hogy rajtaüssenek a rendőrökön, veszélyeztessék a közbiztonságot, valamint bűnözők is figyelték, hogy lecsaphassanak azokon a területeken, ahol nem voltak jelent a bűnüldöző szervek.

Ez szembemegy irányelveinkkel, és sérti a helyi törvényeket, ezért eltávolítottuk az App Store-ból"

– áll az Apple közleményében.

A hongkongi tüntetők előszeretettel folyamodtak az alkalmazáshoz, hogy elkerüljék a rendőröket, akik az elmúlt hetekben egyre növekvő számban jelentek meg az utcákon a kormányellenes megmozdulásokat eltántorítandó. Az applikáció a közösségimédia-felületeken megosztott információkat összegezve mutatta az egyenruhások valós idejű tartózkodási helyét.

A fejlesztő a Twitteren tagadta, hogy az alkalmazás segítséget nyújtott volna bűncselekmények elkövetéséhez. Jelezte: a törvénysértésre buzdító megjegyzéseket törölték a felületről.

Az applikáció eltávolítása "egyértelműen politikai döntés, amelynek célja a szabadság és az emberi jogok eltiprása Hongkongban"

 – vélekedett a fejlesztő.

Az alkalmazás törlése valószínűleg nem lesz hatással a tüntetésekre, mert a Telegram üzenetküldő oldalon is számos olyan, többezres táborral rendelkező csoport létezik, amely követi a rendőrök mozgását. Emellett a HKMap.Live androidos verziója továbbra is letölthető a Google Play Store-ból.

A Kínához tartozó, de nagyfokú önállóságot élvező Hongkongban áprilisban kezdődtek tüntetések eleinte a kiadatási törvény módosítása ellen. A megmozdulások résztvevői később demokratikus reformokat, illetve a kormányzó távozását követelték, és az erősödő pekingi befolyás ellen tiltakoztak. A tüntetések gyakran erőszakba torkollottak, komoly forgalmi fennakadásokat és súlyos gazdasági károkat okozva a metropolisznak. A rendszer bírálói attól tartanak, hogy a kormányzó emiatt rendkívüli intézkedéseket hoz, és kérni fogja a kínai hadsereg beavatkozását. Egy tüntetőt még mellbe is lőttek a rendőrök, a férfit később letartóztatták. Múlt héten egy régi jogszabályra hivatkozva a maszkok viselését is megtiltották a demonstrálóknak, akik erre válaszul csak azért is eltakarták magukat.

Hozzászólások