Ha ilyen wifi-routere van otthon, azonnal cserélje le, a gyártó is ezt javasolja

Ha ilyen wifi-routere van otthon, azonnal cserélje le, a gyártó is ezt javasolja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több korosodó D-Link routernél is aggasztó hibára bukkantak kiberbiztonsági szakemberek, ám az eszközök lejárt támogatása miatt a gyártó nem tervezi javítani azokat.

Egy sor D-Link router cseréje figyelmeztetnek a Fortinet FortiGuard Labs szakértői, de a készülékek gyártója is ugyanezt javasolja, mivel az érintett eszközökön talált biztonsági réshez valószínűleg a későbbiekben sem érkezik javítás – derül ki a probléma okát firtató blogbjegyzésből.

A Fortinet idén szeptemberben súlyos sérülékenységre bukkant a D-Link DIR-655, DIR-866L, DIR-652 és DHP-1565 típusú, Magyarországon is forgalmazott termékeinél, amely lehetővé teszi, hogy távoli parancsbefecskendezéssel az eszközök a támadók kedve szerint működjenek. A hiba miatt az eszközhöz tartozó azonosítók sincsenek biztonságban, így az érintett routerek fölötti kontroll bármikor átvehető. A Fortinet már korábban figyelmeztette a gyártót a sérülékenységre, de arról csak a napokban jelent meg tájékoztatás.

A nagyobb gond, hogy a készülékek a koruknál fogva már kiesnek a hivatalos támogatási időszakból, a vállalat ezért nem tervezi frissíteni azokat – írta a ZDNet. Ha a javítás elmarad – márpedig a D-Link által kiadott figyelmeztetés ezt sugallja – a routerek használói veszélyben maradnak. A problémás eszközök közt olyan is található, amelyet kereken 10 éve jelentetett meg a gyártó, a támogatás lejárta (valahol) tehát érthető.

A csere amiatt is fontos, teszi hozzá a Fortinet, mert a D-Link a későbbiekben felfedezett sérülékenységeket sem fogja orvosolni ezeknél a modelleknél. Azt, hogy hány olyan lehet, aki az említett routerek valamelyikét használna, nem ismert, a gyártó nem közölte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló figyelmeztetésekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.