szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

December hónap a visszatekintések időszaka, különösen, ha még egy évtizedet is lezár. A szolgáltatók sorra adják ki saját összegzéseiket, és ez alól természetesen a talán legnépszerűbb zenei streamelő szolgáltatás, a Spotify sem kivétel. Az egyéni listák mellett globális áttekintést is adtak, sőt az elmúlt évtizedre is visszanéztek.

A Spotify szokása szerint kiadta felhasználóira szabott személyes éves áttekintését (a részletekről itt olvashatnak), sőt miután lezárunk egy évtizedet, még évekre lebontott listákat is kínál prémium felhasználóinak. Mindezek mellett globális összefoglaló is készült, amelyből kiderült, kik voltak a világ kedvencei 2019-ben, illetve a 2010-es években.

Az idei év legtöbbször meghallgatott énekese Post Malone lett, több mint 6,5 milliárd streameléssel. Az amerikai rappert Billie Eilish és Ariane Grande követi.

Az év legnépszerűbb dala (legalábbis a Spotify-on) a Shawn Mendes és Camila Cabello közreműködésével előadott Senorita lett (több mint egymilliárdszor streamelték), a második helyre Billie Eilish nótája, a bad guy került, amire 990 milliónál többen voltak kíváncsiak.

Jelenleg több mint félmillió podcast is található a Spotifyon, és a hallgatók száma 50 százalékkal nőtt az év elejéhez képest. A két legnépszerűbb podcast a Rory and Mal nevével fémjelzett The Joe Budden Podcast és a My Favourite Murders című lett Karen Kilgariff-fel és Georgia Hardstarkkal. Egyébként a legtöbbet streamelt podcastek témája a komédia volt, azt a társadalom és kultúra kategória, illetve az igazi bűnügyek követték.

2019 decemberével lezárul egy évtized, véget érnek a 2010-es évek. Éppen ezért a Spotify egy globális évtized-értékelőt is kiadott. A legtöbbet streamelt előadó a kanadai rapper, Drake lett, összességében 28 milliárd streammel. A legtöbbet hallgatott női énekes Ariana Grande (azonban még így is csak a negyedik, ugyanis három férfi – Drake, Ed Sheeran, Post Malone – megelőzi). Az évtized leghallgatottabb száma pedig az alábbi:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!