Nem legenda: a hideg időben tényleg gyorsabban merül a mobil

Nem legenda: a hideg időben tényleg gyorsabban merül a mobil

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár napjaink okostelefonjait modern alkatrészekkel és funkciókkal látják el, arra nem nagyon sikerült még megoldást találnia gyártóknak, hogy a téli mínuszokban ne merüljön le gyorsabban a készülék.

Hiába kerül akkumulátorvédő funkció a modern telefonokba, az egyik leggyakoribb problémát máig nem sikerült orvosolniuk a gyártóknak. Ez pedig a készülékek téli mínuszokban való gyorsabb merülése, ami egyáltalán nem legenda. Számos tanulmány kimondta, hogy a hideg idő nem kedvez az aksiknak, amik ilyenkor a kelleténél gyorsabban vesztik el a tárolt energiát.

A jelenség nem csak mobiloknál gyakori, hiszen minden elektronikai eszköz küzd ezzel, amelyikben lítiumion-akkumulátor dolgozik. A probléma a telep működési elvéig vezethető vissza: a hidegben a kémiai reakciók, például a kisülés nem úgy zajlik, ahogy kellene, mindez ráadásul a töltést is nehezebbé teszi.

[11+1 tuti tipp, hogy (még) tovább bírja a telefonja egy feltöltéssel]

A legtöbb gyártó eleve arra figyelmezteti a készüléktulajdonosokat, hogy a kihűlt telefont ne dugják azonnal töltőre, mert a folyamat helyrehozhatatlan károkhoz vezethet. A fő veszélyforrás a páralecsapódás, amely elsősorban a nem vízálló eszközöket veszélyezteti. Ez utóbbit nem csak telefonoknál tanácsos megfogadni, hiszen nem csak mobilokban találni lítiumaksikat.

Az egyik általános megoldás ilyenkor a készülékház folyamatos felmelegítése: érdemes a telefont/zenelejátszót/akármit a kinti hőmérsékletnél melegebb szobában hagyni, majd kis idő múlva még melegebb helyiségbe vinni. A radiátorra vagy annak közelébe rakni viszont egyáltalán nem jó ötlet, ugyanis a nedvesség aligha fog károkozás nélkül elpárogni belőle.

Gyakori jelenség, hogy sokan télen is a mobillal a kezükben járkálnak, akkor is, ha odakint repkednek a mínuszok. A szakemberek szerint ez egyáltalán nem tesz jót az eszköznek, mert a telefon így is képes kihűlni. A legjobb ilyenkor zsebre rakni vagy a kabátzsebben, a kezünk mellett tartani az eszközt, mert még azzal is melegíteni tudjuk. Sok gyártó hangsúlyozza, hogy a mobilját milyen körülmények között érdemes használni.

Ez általában 0 és 35 Celsius-fok közé tehető.

Érdemes egy pillantást vetni a Battery University szakértőinek grafikájára is, amely azt taglalja, hogy a kinti hőmérséklethez viszonyítva mekkora kapacitásra képes egy jól működő aksi. A becslések szerint -20 fok környékén egy teljesen feltöltött telep kevesebb mint másfél óráig bírja, függetlenül attól, milyen idős és milyen gyártmányú az akkumulátor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások