szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb technológiát vetettek be a tudósok azért, hogy kiderítsék, valóban Tutahnamon sírjából nyílik-e anyja, Noferfiti temetkezési helye. Biztosat egyelőre nem tudni, de könnyen lehet, hogy sikerrel járt a projekt.

Bár a tudósok már egy évszázada igyekeznek felderíteni az ókori Egyiptom uralkodóinak a titkát, a mai napig vannak homályos, rejtélyes részletek. Ezek közül az egyik a legismertebb királynéhoz, Nofertitihez tartozik. Bár mellszobra fennmaradt, a mai napig nem ismerjük sem a származását, sem a halálának körülményeit, és temetkezési helye is ismeretlen.

©

A kutatók az elmúlt évtizedekben többször is úgy gondolták, megtalálták a sírját, de minden egyes alkalommal kiderült, hogy tévedtek. Az egyik legnépszerűbb elmélet szerint a múmiát Tutanhamon fáraó 1922-ben felfedezett sírjának egy titkos kamrájában helyezték el az ókoriak. Egy 2015-ös tanulmányban a helyszínen készült nagy felbontású képekre hivatkozva azt írták a tudósok, hogy Nofertiti sírjához egy titkos átjárón keresztül vezet az út, és ezt a feltevést erősítették meg a fia, Tutanhamon sírjában talált jelek is.

Ennek az elméletnek az igazolására – vagy épp cáfolatára – vállalkozott Mamdouh Eldamaty régész és csapata, akik egy talajszerkezetet vizsgáló radar (ground-penetrating radar, GPR) segítségével szkennelték át a Tutanhamon sírját körülvevő területet. Az eredményekről a Nature című tudományos lapban számoltak be.

A vizsgálat során egy olyan folyosóra bukkantak alig néhány méterre a temetkezési helytől, aminek létezéséről eddig senki sem tudott.

Az IFLScience beszámolója szerint könnyen lehet, hogy ezúttal tényleg a Nofertiti sírjához vezető útra bukkantak rá a tudósok. A rejtett kamra elmélete azért is lehet életszerű, mert Tutanhamon sírja meglepően kicsi annak ellenére, hogy egy fáraóról van szó.

©

A Nature cikkében látható radarfelvételen kék szín jelöli, hogy hol van a most felfedezett folyosó. Azt egyelőre nem tudni, hogy valóban csatlakozik-e Tutanhamon sírjához, de a 2 méter magas és 10 méter hosszú építémény ugyanolyan mélyen van, és párhuzamosan fut annak bejáratával.

Érthető, ha az eredmény hallatán valaki izgatottá válik, ám Zahi Hawass egykori egyiptomi miniszter szerint a geológiai feltérképezésre használt eszköz még egyszer sem vált be az egyiptomi sírok keresésekor. Ráadásul Francesco Porcelli olasz fizikus már készített egy hasonló vizsgálatot 2017-ben, és akkor az jött ki, hogy nincs ott semmi. Eldamaty ezért azt tervezi, visszatér a helyszínre, hogy újabb vizsgálatokat végezzen el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Fideszes vezette városban szűnhet meg az orvosi ügyelet a kormány megszorításai miatt

Fideszes vezette városban szűnhet meg az orvosi ügyelet a kormány megszorításai miatt