szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Patrick Hanrahan és Edwin Catmull a számítógépes grafika terén alkottak óriásit, munkájuk Turing-díjat ért.

A számítógépes grafika úttörői kapták az idei Turing-díjat, a számítástechnika "Nobel-díját". Patrick Hanrahan és Edwin Catmull a háromdimenziós grafika mozifilmekben és videojátékokban történő használatához való hozzájárulásáért kapta az elismerést.

Edwin Catmull a legendás filmesnek, George Lucasnak dolgozva került a Pixar számítástechnikai részegének élére. Hanrahan egyike volt a Catmull keze alá dolgozó szakembereknek. Együtt dolgoztak ki olyan technikákat, amelyek például a Toy Story mozgásait sokkal életszerűbbé tették. Hanrahan később elhagyta a Pixart, még a film mozikba kerülése előtt. Catmull a Pixar elnöke volt, több mint három évtizeden át dolgozott a cégnek.

Edwin Catmull
©

Hanrahan RenderMan nevű szoftvere segítségével készült a Toy Story 1995-ben, majd egy sor Pixar-film, például a Fel!, a Szörny Rt., a Némó nyomában és a Wall-E. Szintén ez adta az alapját az olyan élőszereplős filmek speciális effektjeinek, mint a Titanic és A gyűrűk ura.

"Mitől tűnik a bőr bőrnek? Mitől tűnik a fa fának? Meg kell érteni az anyagok szerkezetét és azt, ahogyan a fény kölcsönhatásba lép velük" – mondta Hanrahan. "Csak ezután lehet megérteni az ívelt felszínek, mint amilyen a kezünk, az orrunk fizikáját, a fénnyel való kölcsönhatását és azt, hogyan áll össze mindez filmmé".

Patrick Hanrahan
©

A díjat odaítélő ACM (The Association for Computing Machinery), a világ egyik legrangosabb és egyben legnagyobb informatikai társasága szerint a vizuális effektekért Oscar-díjat kapó utolsó 47 film szinte mindegyikében alkalmazták a RenderMAn szoftvert.

A technológia a mesterséges intelligencia területének fejlesztéseihez is hozzájárult.

A Turing-díj Alan Turingról, a Turing-gép megalkotójáról kapta a nevét. Az a személy kaphatja meg, aki kiemelkedően hozzájárul a számítástechnika tudományának fejlődéséhez. A díjjal 250 000 amerikai dollár összegű pénzjutalom jár, amelynek anyagi fedezetét az Intel és a Google biztosítja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!