Hatalmas segítséget kapnak a magyaroktól a koronavírus megállításán dolgozó tudósok

Hatalmas segítséget kapnak a magyaroktól a koronavírus megállításán dolgozó tudósok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ezer processzort és több terabájt memóriát ajánl fel a SZTAKI és a Wigner FK a koronavírus-járványt kutatóknak, hogy gyorsabb legyen az adatok feldolgozása.

A koronavírus-járvány elleni küzdelemre ajánlja fel a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) az MTA Cloud felhővel integrált saját számítási felhőjének több ezer processzorát és több terabájt memóriát számláló számítási kapacitását.

Mint a közlemény emlékeztet, a SZTAKI első körben csatlakoztatta gépeit a [email protected] nemzetközi kutatási projekthez és közösségi számítási platformhoz, ahol már futnak olyan feladatok, amelyek eredményei kifejezetten a járvány megállítását szolgálhatják. Az itteni első projektek arra keresik a választ, hogy a koronavírusok hogyan kapcsolódnak az úgynevezett ACE2 receptorhoz.

[A koronavírus ellen használt géphálózat már erősebb, mint a világ hét legerősebb szuperszámítógépe együtt]

A Wigner Adatközpontban eddig is több, nagy biztonságú adatkezelést megkövetelő orvosi projekt futott, így az intézmény megfelelő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a hazai víruskutatási és genom-szekvenálási erőfeszítéseknek megbízható információtechnológiai támogatást nyújthasson – írták.

Az intézetek szakértői várják olyan magyar kutatók, kutatócsoportok jelentkezését, akik a vírussal vagy a járvánnyal foglalkoznak, és számítási kapacitásra lenne szükségük.

A HP és digitális gyártási közössége a 3D-nyomtatásban rejlő lehetőségek kihasználásával járul hozzá a koronavírus-járvány elleni harchoz. A 3D-nyomtatással foglalkozó csapatok a rendelkezésre álló technológiát, tapasztalatot és gyártási kapacitást arra használják fel, hogy a vírus elleni védekezéshez szükséges alkatrészeket készítsenek – közölte a gyártó.

Tájékoztatásuk szerint világszerte már több mint ezer darab, 3D-nyomtatással készült elem jutott el a vírus ellen küzdő kórházakba.

Az első jóváhagyott és legyártott eszközök között megtalálhatók védőmaszkok, arcvédő pajzsok, maszkrögzítők, orrtisztítók, higiénikus ajtónyitók és lélegeztetőgép-alkatrészek is.

A HP és partnerei rövidesen ingyenesen letölthetővé teszik számos olyan alkatrész jóváhagyott tervét, amelyeknek összeszerelése egyszerűen házilag is megoldható, közben pedig várják azon 3D-tervezők ötleteit és applikációit, akik szeretnének részt venni a koronavírus elleni harcban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.