szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több elképzelése is van a Facebooknak arról, miként állíthatná a kiterjesztett és a virtuális valóságot a távmunkában lévők szolgálatába. Az alábbiakban egy már működő koncepciót lehet szemügyre venni.

Vannak, akik hajlamosak azt hinni, hogy a home office egyet jelent a lazsálással, és aki ilyen beosztásban dolgozik, az valójában nem is végez munkát, vagy legalábbis nem úgy és nem annyit, mint az irodában lévők. A Facebooknál nem így gondolkodnak: a távmunka szerintük igenis hasznos, hiszen több esetben költségek takaríthatók meg vele, ráadásul a messzebb élő tehetségek is bevonhatók egy vállalat működésébe.

A Facebooknál épp ezért egyre nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a távoli munkavégzésre, ehhez pedig a kiterjesztett és a virtuális valóságot is felhasználják. A cég ezzel igyekszik összekötni a benti és otthoni munkakörnyezetet, de legalábbis redukálni a kettő közti távolságot. A rendszer egyik előnye, hogy a dolgozóknak nem kell hazavinniük a munkahelyi számítógépet, hiszen anélkül is olyan hatás érhető majd el, mintha az irodában ülnének. (Számítógépre persze így is szükség lesz, a a VR-eszközöket ahhoz kell csatlakoztatni.)

Az újfajta asztal annyira nem koncepció a Facebooknál, hogy egy fejlesztés alatt álló változata már most is elérhető. Ezt a vállalat VR és AR-főnöke, Andrew “Boz” Bosworth mutatta meg, aki már használja is. A felvételen többféle ablak látható, amelyek szabadon mozgathatók, hiszen nem egy monitorra kötve jelennek meg, a Boz által viselt VR-szemüveg vetíti azokat a szeme elé. Ahhoz tehát, hogy ilyen élményben legyen része valakinek, elengedhetetlen egy virtuálist a valósággal összekötő termék, amit természetesen fel is kell venni. (Hogy mindez mennyire kényelmes egy nyolcórás műszakban, attól most tekintsünk el.)

A koncepció másik előnye, hogy a viszonylag kis hellyel gazdálkodóknak nem kell másik, nagyobb munkapadot, illetve két, esetleg három monitort vásárolniuk. (Egy programozó, vagy grafikus esetében ez abszolút gyakori jelenség.) A felülethez egy különleges panel is tartozik, amelyen gyorsbillentyűket beállítva hatékonyabbá tehető a munka. Ezt szintén a sisak jeleníti meg, a valóságban nem látható – így aztán nem is foglal helyet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Új szolgáltatást indított a Telenor, itt az Otthonline

Korlátlan böngészés és e-mailezés otthon vagy az irodában, távmunkás Office és biztonsági megoldások találhatók a Telenor hétfőn bejelentett új, Otthonline nevű csomagjában. Az operátor szerint az ajánlat rugalmasságából kifolyólag a mikrovállalkozásoktól a nagyvállalatokig minden cég számára érdekes lehet. Segítségével a munkavállalók bárhová magukkal vihetik a céges netet és az irodájukat.