szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagyobb oxigénfelvétellel járó, testet átmozgató edzés jó hatással van az agyra. Amerikai kutatók a magyarázatot is megtalálták.

A fokozott oxigénfelvétellel járó edzés átlagon felüli zsírégető hatású, ráadásul az agyra is igen jó hatással van. Az amerikai UT Southwestern Medical Center kutatói most ez utóbbi nyomába eredve válaszoltak a miértekre. Mint kiderült, az ilyen testmozgás javíthatja a véráramlást az agy két kulcsfontosságú részében (mindkettő a memóriához kapcsolódik), ami különösen előnyös lehet az olyan idősebb felnőttek számára, akiknél fennáll az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.

A kutatók harminc, 60 évnél idősebb embert vontak be vizsgálatukba. A csoport fele egy éven keresztül nagyobb oxigénfelvétellel járó edzéseken vett részt, a másik 15 ember csak nyújtógyakorlatokat végzett. Az előbbi csoport tagjai az esztendő elmúltával jóval sikeresebben teljesítettek bizonyos memóriafeladatokban. A vizsgálatokból világossá vált, hogy a testmozgáshoz kapcsolódóan mind a hippokampuszban, mind a cinguláris kéregben javult a véráramlás, ami jelzi az említett testmozgás agyra gyakorolt pozitív hatását.

Egyértelmű a különbség a két csoport agyi véráramlása között
©

Ahogy a világ sok országába idősödik a népesség, egyre nagyobb problémát jelent a demencia, illetve az Alzheimer-kór kialakulása. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy mind a genetika, mind az életmód szerepet játszanak az időskori elbutulásban, és bár az ember nem tudja megváltoztatni a génjeit, változtathat az étrendjén, és a nagyobb testi aktivitással is késleltetheti az említett betegség kialakulását, illetve csökkentheti a kockázatát. A dallasi kutatók szerint a jelenlegi vizsgálat az Alzheimer-kört érintő jövőbeli kutatásokhoz is fontos adalék lehet. A tanulmányt a Journal of Alzheimer Disease folyóiratban publikálták a szakemberek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!