Ingyenes, magyar mobiljátékkal tanulhatnak meg a fiatalok bánni a pénzzel

Ingyenes, magyar mobiljátékkal tanulhatnak meg a fiatalok bánni a pénzzel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Abban világszinten szakértői konszenzus van, hogy a pénzügyi ismereteket a legjobb már gyerekkorban elsajátítani, így számolható fel leghatékonyabban az ezen a téren a magyar lakosság körében is tapasztalható ismerethiány. Az OTP Fáy András Alapítvány szerint erre a hagyományos oktatási módszerek nem igazán alkalmasak, inkább élményt nyújtva, szórakoztatva kell tanítani. Ennek jegyében egy egy pénzügyi feladványokkal teletűzdelt, ingyenesen letölthető, fiataloknak szóló mobilos játékot fejlesztett a szervezet.

A magyarok általános pénzügyi kultúrája sok tekintetben hagy még kívánnivalót maga után. A probléma felszámolása az OTP Fáy András Alapítvány legfontosabb küldetése, melynek jegyében közlésük szerint 2012 óta már több mint 120 ezer iskolás korú gyermek vehetett részt élményalapú oktatásban.

Az alapítvány most egy alkalmazást is fejlesztett. A Platypus: a Finlit Story egy pénzügyi kihívásokkal egybekötött ingyenes kalandjáték, amelynek grafikáját, sztoriját és tempóját is igyekeztek a korcsoport igényeire szabni a tervezők.

A szervezet leírása szerint a játék két főhőse Cash és Flow, az ifjú kacsacsőrű emlősök, akiknek Dér Heni, a népszerű énekesnő, és Cooky, az ismert rádiós műsorvezető kölcsönözték a hangjukat. A kerettörténet szerint Cash és Flow feladata megtisztítani az univerzumot a pénzügyi pusztulást terjesztő Suttogóktól. Galaxisokat átívelő útjukat követve a játék használója témakörök szerint ismerkedik meg a különböző pénzügyi alterületekkel. Minden galaxis több bolygót rejt, amelyek további résztémákra bontják az aktuális témakört. A témaköröket – háztartási pénzügyek, vállalkozás, állam, bankok, pénzügyi tudatosság – a feladatokon túl hangulatvideókon és dialógusokon keresztül is igyekszik árnyalni a játék, amely – készítői szándékai szerint – használóját mindig újabb és újabb kihívások megoldására sarkallja.

Az OTP Fáy András Alapítvány közleményéből kiderül, a játék tervezésénél lényeges szempont volt, hogy az egyéni mód mellett, akár majd egy tanóra keretében, nagyobb csoportban is alkalmazható legyen.

A pályák során sushikat is lehet gyűjteni, amelyek a játék weboldalán licitjáték keretében értékes valódi ajándékokra, egyebek mellett okostelefonra, rollerre vagy játékkonzolra válthatók be. A virtuális pénzzel és a sushikkal a játékon belül pedig olyan extrákat vehet meg a felhasználó, mint például egy nagyobb űrhajó, vagy valamilyen különleges képesség.

Az iPhone-okra és androidos készülékekre is elérhető alkalmazás használatához a letöltés után nem szükséges internetkapcsolat. Ez alól csak az úgynevezett tantermi mód képez majd kivételt, amely esetében a tanórai használat és a módszertan miatt szükséges a hálózati kapcsolódás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.