szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook mostantól a világ összes Facebook- és Instagram-oldal adminja számára elérhetővé teszi azt az eszközt, amivel bizonyíthatják, hogy egy fotó vagy videó az ő tulajdonukat képezi.

A Facebook egy igen hasznos újítást jelentett be szeptemberben: a korábban is létező Rights Manager nevű jogkezelő eszköz egy olyan funkcióval bővült, amely kifejezetten a fényképekhez kapcsolódó szerzői jogok érvényesítésében segít. Egészen pontosan segíti a képek készítőit (illetve a jogtulajdonosokat) abban, hogy rátaláljanak képeikre, ha a Facebookon vagy az Instagramon mások is használják azokat.

A megoldást akkor csak néhány kiválasztott partnere számára tette elérhetővé a Facebook, most azonban az összes Facebook- és Instagram-oldal (adminisztrátori szintű) kezelője számára elérhetővé vált az igen hasznos eszköz.

Ez óhatatlanul azt hozza magával, hogy hamarosan a korábbinál jóval több jogtalanul feltöltött képre nyújtanak majd be a Facebookhoz eltávolítási kérelmet a fotók/videók készítői és jogtulajdonosai.

De a tulajdonosok akár pénzt kereshetnek majd azzal, ha valaki újra feltölti az általuk készített tartalmat: ha például egy videó esetében úgy döntenek, nem vetetik azt le, inkább hirdetést helyeznek el benne. Ebben az esetben az abból befolyó összeg őket illeti meg.

©

Mindez igen jelentős lépés az innen-onnan letöltött, majd a Facebookon és az Instagramon közzétett tartalmak szabályozása érdekében. Így jelentős mértékben csökkenhet a kép- és videólopások száma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lewis Hamilton is koronavírusos

Lewis Hamilton is koronavírusos

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Ilyen furcsa lámpákkal jöhet a megújult BMW X7

Ilyen furcsa lámpákkal jöhet a megújult BMW X7