Nagyon sok képet letörölhetnek a Facebookról és az Instagramról

Nagyon sok képet letörölhetnek a Facebookról és az Instagramról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook mostantól a világ összes Facebook- és Instagram-oldal adminja számára elérhetővé teszi azt az eszközt, amivel bizonyíthatják, hogy egy fotó vagy videó az ő tulajdonukat képezi.

A Facebook egy igen hasznos újítást jelentett be szeptemberben: a korábban is létező Rights Manager nevű jogkezelő eszköz egy olyan funkcióval bővült, amely kifejezetten a fényképekhez kapcsolódó szerzői jogok érvényesítésében segít. Egészen pontosan segíti a képek készítőit (illetve a jogtulajdonosokat) abban, hogy rátaláljanak képeikre, ha a Facebookon vagy az Instagramon mások is használják azokat.

A megoldást akkor csak néhány kiválasztott partnere számára tette elérhetővé a Facebook, most azonban az összes Facebook- és Instagram-oldal (adminisztrátori szintű) kezelője számára elérhetővé vált az igen hasznos eszköz.

Ez óhatatlanul azt hozza magával, hogy hamarosan a korábbinál jóval több jogtalanul feltöltött képre nyújtanak majd be a Facebookhoz eltávolítási kérelmet a fotók/videók készítői és jogtulajdonosai.

De a tulajdonosok akár pénzt kereshetnek majd azzal, ha valaki újra feltölti az általuk készített tartalmat: ha például egy videó esetében úgy döntenek, nem vetetik azt le, inkább hirdetést helyeznek el benne. Ebben az esetben az abból befolyó összeg őket illeti meg.

©

Mindez igen jelentős lépés az innen-onnan letöltött, majd a Facebookon és az Instagramon közzétett tartalmak szabályozása érdekében. Így jelentős mértékben csökkenhet a kép- és videólopások száma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások