Az orosz vakcinafejlesztő szerint még nem mérték fel teljesen a Szputnyik V hatását a krónikus betegségben szenvedőknél

Az orosz vakcinafejlesztő szerint még nem mérték fel teljesen a Szputnyik V hatását a krónikus betegségben szenvedőknél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az oltóanyagot gyártó orosz intézet szerint akárkinek nem lehet beadni a vakcinát.

A Szputnyik V orosz koronavírus-vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet módosította az oltóanyag alkalmazási útmutatását hétfőn. Ebben óvatosságra intenek a készítmény rosszindulatú daganatos betegek esetében való alkalmazásával kapcsolatban. Az orosz hírügynökségek által hétfőn ismertetett figyelmeztetés arra hivatkozott,

hogy a vakcinának az ilyen páciensekre gyakorolt hatását még nem mérték fel maradéktalanul.

A Gamaleja korábban azt ígérte, hogy vezető onkológiai intézetekkel összefogva el fogja végezni ezt a vizsgálatot.

Az alkalmazási útmutatás óvatosságra int többek közt a krónikus máj- és vesebetegségek, az endokrin betegségek (kifejezett pajzsmirigy-diszfunkció és dekompenzált szakaszban lévő cukorbetegség), a vérképzőrendszer súlyos betegségei, az epilepszia és a központi idegrendszer egyéb betegségei, az akut koszorúérbetegség és akut agyi vérkeringési, a szívizomgyulladás, a szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetén való alkalmazásával kapcsolatban is.

A Gamaleja korábban, ugyancsak információ hiányára hivatkozva, arra figyelmeztetett, hogy az oltás kockázatos lehet autoimmun betegségek esetén, mert az immunrendszer stimulálása a betegség súlyosbodásához vezethet. Az intézet szerint különösen körültekintően kell kezelni azokat az autoimmun patológiás betegeket, akiknél hajlam mutatkozik a súlyos és életveszélyes állapot kialakulására.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn azt mondta: nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.