Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával oltanak a koronavírus ellen, de az alábbi táblázatból nem csak ez deríthető ki.

A járványhelyzettel foglalkozó kormányzati oldalon táblázatba szedték, milyen oltásokkal lehet most védekezni Magyarországon a koronavírus-fertőzés ellen. Ezek:

A kisokosból az is kideríthető, hogy mind az öt oltás esetében két adagra van szükség a védettség kialakításához, de az is, hogy hol és mikor kezdték azokat használni Magyarországon.

©

A táblázatban arról is szót ejtenek, hogy az oltások közt pontosan mennyi időnek kell eltelnie, illetve kinek adhatók: a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik, valamint a Sinopharm vakcinákat a 18 év felettieknek adják be, míg az AstraZenecát a 18–59 év közöttieknek.

A táblázat egyik részében pedig arra válaszolnak, hogy krónikus betegeknek is adhatók-e ezek a készítmények. A Pfizer és a Moderna esetében erre a kérdésre egyértelmű igen a válasz. A Szputnyikot azonban “bizonyos – az alkalmazási előírásban rögzített – kockázati krónikus betegségek esetén nem adják”. A Sinopharm alapvetően a krónikus betegeknek is adható, “kivéve nem kezelt krónikus betegség vagy akut fellángoló szakaszban”.

A kormányzati oldal az egyes vakcinákhoz tartozó lakossági tájékoztatót is megosztotta, ezeket szintén a táblázatban találni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.