szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Középiskolai és egyetemi éveiről mesélt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kommcast című műsorában Karikó Katalin, az intézményből indult, ma világszerte ismert biológus. A színes anekdotákkal fűszerezett beszélgetésből kiderül, hogy a tudós – akinek munkássága nélkül nem léteznének a koronavírus ellen védő legmodernebb vakcinák – milyen emberi és szakmai úton jutott el oda, hogy ma legfeljebb Puskás Öcsivel van versenyben a legismertebb magyar címért.

Középiskolában még inkább a növények érdekelték Karikó Katalint, aki miután a biológia iránt érzett vonzalmát egyetemi tanulmányokban folytatta, rendszeresen olyan kollégákkal került egy kutatócsoportba, akik más területhez értenek. Ez előny, hangsúlyozza, hiszen így folyton arra motiválta az élet, hogy szűken vett szakterületén túl újabb és újabb témákban szerezzen ismereteket.

Az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének hallgatói által készített interjúban Karikó Katalin azt mondta, a vakcinafejlesztés kapcsán megnőtt médiaérdeklődés miatt átalakult az élete: míg egy éve ha meglátott egy érdekes szakcikket, volt ideje végigolvasni és elgondolkodni rajta, manapság rengeteg idejét veszi el az, hogy nyilatkozzon.

"Megpróbálom felhasználni ezt az időt arra, hogy ráirányítsam a figyelmet a kutatás fontosságára, a kutatók megbecsülésére, az orvosok, a tanárok megbecsülésére. Mert hát ugye, ha a tanárok nem indítanak bennünket ezen az úton, akkor nem lesznek kutatók. És az ő munkájuk ugye nem az a reggel nyolctól délután ötig tartó munka, hanem ez egy hivatás, ahol minden pillanatukat a diákokért teszik. Meg kell mindannyiunknak köszönni a tanáraink munkáját."

A tudós a sok személyes élményt bemutató interjúban beszél a koronavírus elleni védőoltás fejlesztését lehetővé tévő technológiáról, illetve a vakcina beadását követően kialakuló immunitásról is. Az alább meghallgatható beszélgetésből az is kiderül, Karikó Katalin már 20 éve kutat valamit, amiről egyelőre nem is publikált, de annyira ígéretesnek tartja, hogy ha lesz ideje és energiája, akkor egy saját céggel vág bele a gyakorlati kipróbálásába.

A tudós tavaly decemberben a HVG-nek is nyilatkozott, portréinterjúnkat elolvashatja a hvg360-on.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!