Visszatért a legenda: Messengeren és Viberen is játszhat Az országút harcosával

Visszatért a legenda: Messengeren és Viberen is játszhat Az országút harcosával

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Chatbotba ültette át Ian Livingstone híres kalandjátékát, Az országút harcosát a magyar Talk-A-Bot. A nagyvállalati chatbotokat építő startup egyik alapítójának jatékszenvedélyéből fakadó ötlet elnyerte lapozgatós könyv szerzőjének jóváhagyását is, így hivatalos formában játszható a Facebook Messengeren és a Viberen.

A chatbotknak sokat kell még okosodniuk, hogy kiváltság az ügyfélszolgálatok hús-vér munkatársaival történő kommunikációt. De a kilencvenes években aranykorukat élő lapozgatós könyvek digitális újrateremtésére tökéletesen alkalmasak. Az ilyen – manapság reneszánszukat élő – könyveket nem lineárisan kell végigolvasni, hanem a történet egyes pontjain, úgy fél-másfél oldalanként döntési helyzetbe hozza olvasóját a könyv: ha balra fordul a sarkon, akkor lapozzon a 78. fejezethez, ha inkább jobbra, és felveszi a harcot az ott álló gyanús figurával, akkor pedig a 140. fejezetnél jön a folytatás. Ebből fakadóan ezek a könyvek mindenki számára más és más történetet rajzolnak ki, sőt egy-egy újraolvasás is új fordulatokat hozhat.

A világszerte és itthon is legendásnak számító egyik első ilyen kötet Az országút harcosa (Freeway Fighter). Ian Livingstone munkája, amely eredeti nyelven a Fighting Fantasy sorozatban 1985-ben, itthon pedig a Kaland Játék Kockázat című sorozatban 1989-ben jelent meg.

©

Az alapsztori szerint 2023-ban, miután a Föld lakosságának 85 százalékát egy gyilkos vírus irtja ki, a társadalmak felbomlanak és a világ barbárságba süllyed. A civilizációt újjáépíteni kívánó túlélőket fenyegető legnagyobb veszélyt a hotelek léte jelenti. "A túlélők, mint te is, megerősített városkákban élnek, vagy banditaként a falakon kívül kóborolnak. Küldetésed arra szólít, hogy átkelj a vad senki földjén és létfontosságú üzemanyagot hozz Új Reménynek, békés kisvárosodnak…"

Innen indul a kaland, melynek megéléséhez ezúttal nem egy könyvben kell ide-oda lapozgatni, hanem a folytatások elérése és az útközbeni harcok is a Talk-A-Bot chatbotjával bonyolíthatók le, angol nyelven.

A kezdet
©

A nagyvállalatok számára ügyfélszolgálati chatbotokat és belső kommunikációs megoldásokat szállító Talk-A-Bot az eredeti könyv hangulatát ültette át kisképernyőre, azaz mobilra, Viberre optimalizáltan, XXI. századi köntösben, melyben már megjelennek az emojik és az élményt fokozó animált gifek is. A Messengeren is elérhető játék viberes debütálása alkalmából az utóbbi platformon egy matricacsomag is elérhető.

A játék messengerbéli indításához kattintson ide, a Viberen pedig úgy tud belevágni a kalandba, ha egyszerűen csak rákeres a Freeway Fighter kifejezésre a beszélgetéseket mutató képernyőn.

©

A vállalat közleménye idézi Kalydi Gergelyt, a Talk-A-Bot alapító-vezetőjét: "Mint hétpróbás gamer és D&D játékos egyszerűen akartam egy ilyet csinálni. Azért választottam a Freeway Fightert, mert ez volt az első Livingstone-könyv, amihez hozzáfértem. Beszippantott már a megjelenésekor is. Kapcsolatba léptem a szerzővel, aki egyből ráindult a chatbot-változatra."

Megszólalt a szerző is, aki örül annak, hogy könyve szerteágazó elbeszélései most a digitális platformokkal egy új közönség elé kerülhetnek. "Az egyszerűsített játékmechanika alkalmazásával a Talk-A-Bot lenyűgöző chatbot-változatot fejlesztett, miközben megőrizte az interaktív történet izgalmát. Érdemes felkészülni és kipróbálni, új élmény vár mindazokra, akik még nem merültek el a fantázia világába" – mondta könyvének chatbotos verziójáról Ian Livingstone.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.