Sugárzóan jó hír: megjött az eredménye a nagy kombucha-kísérletnek a Nemzetközi Űrállomásról

Komolyan segítheti a Hold és a Mars kolonizációját is a kombucha, mely az elmúlt évek során egyre inkább elterjedt a kávéházakban is.

  • hvg.hu hvg.hu
Sugárzóan jó hír: megjött az eredménye a nagy kombucha-kísérletnek a Nemzetközi Űrállomásról

Komoly, évezredes múltra tekint vissza a kombucha nevű, baktériumokból és élesztőgombákból álló ital, mely az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend – és úgy tűnik, komoly jövő áll előtte nem csak a Földön, de akár a Mars kolinizációja során is. Az Európai Űrügynökség (ESA) ugyanis kombuchakultúrák tesztelésébe fogott a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, hogy kiderítse, túléli-e a baktérium az űri és a szimulált marsi körülményeket.

A tesztek során kombucha-kultúrát tároltak az ISS-en kívül, melynek során az ki volt téve a kozmikus sugárzás mellett a zord űrbéli hőmérsékletnek is. Mint kiderült, a cianobaktérium nevű mikroorganizmus remekül tolerálta a dolgot: még azután is helyre tudta állítani a DNS-ét, hogy ki volt téve némi kozmikus sugárzásnak.

Hamarosan elkészülhet az okosbőr

A Dán Műszaki Intézet (DTI) fejleszthet egyfajta okosbőrt űrben használandó robotkarokhoz, miután az Európai Űrügynökség (ESA) őket választotta ki a feladatra.

Mint a Gizmodo megjegyzi: miután helyreállította a DNS-ét, a cianobaktérium újraindította a sejtosztódási folyamatot – ez pedig hasznosítható például az emberi bőrhöz hasonló szövet regenerálásában is.

Ezáltal pedig – hangsúlyozza az egyik szakember – nagyban segítheti a kombucha a hosszú távú emberi jelenlétet a Holdon és a Marson is. Például az organizmusok védelmében is részt vehet a kozmikus sugárzással szemben a hosszabb űrutazások során.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.