MTI Tech

Elkészült a világ legkisebb műalkotása

A méter egymilliomod része (80 mikron) az a Napot ábrázoló rajz, amelyet az IBM amerikai számítástechnikai óriásvállalat nanotechnológiai módszerrel nyomtatott szilikonra. Ezzel várhatóan új lehetőségek nyílnak a számítástechnikában és az orvostudományban - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió és tv honlapján.

hvg.hu Tech

Megnevezték a világ tíz legszennyezettebb helyét

Egy független amerikai környezetvédő csoport összeállította a világ tíz legsúlyosabban szennyezett területének listáját, amelyen volt szovjet tagköztársaságok, Oroszország, Kína és India szerepel, de felkerült a szennyezők közé Peru és Zambia is.

MTI Tech

A zöld tégla is vörös

"Zöld téglát" szabadalmaztatott egy amerikai mérnök. Az ókorban a kőben szegény vidékek, például Babilonia épületeinek falazásához vízzel vajlágyságúra puhított agyagból és belekevert pelyvából formázták a vályogtéglákat, amelyeket aztán a Nap sugárzó hőjével szárítottak igen keményre. Az Alföldön máig készítenek a vályogvetők ilyen olcsó, ám nedvszívó vályogtéglákat.

MTI Tech

Edző a fül mögött

Új szenzort fejlesztettek ki brit kutatók a sportolók mozgásának és testtartásának figyelésére. Guang-Zong-Jang a londoni Imperial College kutatója és kollégái olyan miniatűr szenzort és számítógépet alkottak, amely a futva edző sportoló füle mögé felszerelve rögzíti a mozgást.

Gazdaság

Miről is döntöttek a Microsoft kontra Európai Bizottság ügyben?

Kilenc év után szeptember 17-én kihirdették az elsőfokú ítéletet az Európai Bizottság kontra Microsoft ügyben. Az informatikai óriásvállalat keresetét első fokon elutasították, aminek az iparágon messze túlmutató következményei lehetnek. A Magyar Versenyjogi Egyesület elnökének alább olvasható elemzése még a döntés kihirdetése előtt készült.

techline.hu Tech

Túlfeszültségvédők

Ezek pedig nemcsak fákat csavarnak ki, hanem tönkretehetik elektronikus eszközeinket...

techline.hu Tech

FCS2: Dobozolt Hollywood

E szoftvercsomag Emmy-díjas elődjét használták sok hollywoodi szuperprodukció...

techline.hu Tech

Hívd a mutatóujjam!

A Pantech cég által gyártott mobiltelefon unikum a sok csili-vili készülék...

MTI Tech

A zajszennyezésre hívja fel a figyelmet a brit Kiáltvány a csendért

Ha a modern ember nem talál hamarosan egy kis csendet, hallásával együtt elveszítheti önmagát is. A Kiáltvány a csendért a napokban jelent meg Angliában. Szerzője Stuart Sim, a sunderlandi egyetem professzora, azt állítja benne, hogy a zaj az egyik eleme annak a háborúnak, amelyet a gazdasági fejlődés erői vívnak az egyén ellen.


A címlapról ajánljuk