MTI Tech

Összefügg a csontritkulás és a kólafogyasztás?

Minden harmadik 60 év feletti amerikai nő csontritkulásban szenved, s ebben jelentős szerepe van a mozgáshiánynak és a helytelen táplálkozási szokásoknak, ezen belül egy kutatás szerint a kóla fogyasztásának is - erről számolt be a bostoni Tufts egyetem kutatócsoportja az egyik amerikai orvosi lapban.

BBC Tech

Molekuláris pókok nyírják a nanofüvet

Molekuláris méretű DNS-lényeket fejlesztettek amerikai tudósok, melyek idővel a legkülönfélébb feladatok elvégzésére is képessé válhatnak az emberi szervezeten belül.

MTI Tech

Üzenetet lőnek ki a világűrbe

Lézerüzenetet lőnek a világűrbe a földönkívülieknek Teotihuacánból, az ókori Közép-Amerika egykori központjából október végén.

euractiv.hu Tech

Eurómilliók a fejlődő országok tiszta energiaforrásaiért

Megújuló energiaforrások és energiatakarékos megoldások fejlesztését célzó magán és állami befektetéseket szorgalmaz az Európai Bizottság a fejlődő országokban. Erre a célra négy évre szólóan 80 millió eurót különítenek el.

hvg.hu Tech

A Google újra bevásárolt, a felhasználók tiltakoznak - videó

A világ vezető internetes keresőjét üzemeltető Google megvásárolta a jelenleg legnépszerűbb internetes videómegosztó oldalt, a YouTube-ot. A 2005 februárjában indított, napi százmillió klipletöltéssel a videómegosztó-piac felét birtokló oldal 1,6 milliárd dollárjába került a Google-nak.

MTI Tech

Új fogamzásgátló férfiaknak

Az ondóvezeték művi elkötésének ideális alternatívája lehet az az apró szilikon dugó, amellyel az Egyesült Államokban kísérleteznek.

hvg.hu Tech

Már mobilról is elérhető a Gmail

Mostantól a magyarországi mobilosok is levelezhetnek barátaikkal és családjukkal a Gmail mobil szolgáltatásával, így a számítógéptől távol is elolvashatják vagy megírhatják a legfontosabb leveleket.

hvg.hu Plázs

Vesekő-zúzás kevesebb kényelmetlenséggel

A vese-, epe- és húgykövek vizsgálata és kezelése a páciens részére kényelmesebbé vált. A Siemens olyan többfunkciós litotripszia-rendszert fejlesztett ki, amely a kőzúzó és a diagnosztizáló asztal kombinációja. A litoszkópnak nevezett rendszer segítségével az urológusok röntgensugaras vagy ultrahangos képalkotást használhatnak vizsgálataikhoz, elvégezhetik a diagnózist, endoszkópos vagy lézer-irányítású beavatkozásokat hajthatnak végre, és köveket zúzhatnak. Sőt, az integrált lökéshullám még ortopédiai felhasználásra vagy fájdalom-terápiára is alkalmas.

MTI Gazdaság

Magyar Telekom: még folyik a vizsgálat 1,98 milliárd forintról

Még nem fejeződött be a Magyar Telekom felügyelőbizottsága által kezdeményezett vizsgálat bizonyos, a montenegrói leányvállalat által kötött konzulensi szerződésekkel kapcsolatban, amelyek 1,98 milliárd forint összegről szólnak – olvasta fel a közbenső jelentést Nagy Bálint kommunikációs igazgató a Magyar Telekom hétfői rendkívüli közgyűlésén Budapesten.

MTI Tech

A napkitörések megbéníthatják a GPS-t

Amerikai csillagászok előrejelzése szerint számítani kell arra, hogy a 2011-12-ben várható maximális naptevékenység meg fogja zavarni a globális helymeghatározó műholdrendszert (GPS), s ez fennakadásokat fog okozni a légi közlekedésben, illetve a többi, rohamosan növekvő számú GPS-alapú rendszerben, így sok riasztó- energiaellátó - és mobiltelefonos rendszerben .

hvg.hu Tech

A Google felvásárolná a YouTube-ot

A keresőóriás tárgyalásokat folytat a népszerű online videólejátszó oldal megvásárlásáról. Annak ellenére, hogy – a szerzői jogi kérdések miatt - egyesek óva intenek az efféle oldalaktól, a Google jelentős összeget ajánlana a cégért.

MTI Tech

Csuklás elleni végbélmasszázs kapta az orvosi Ig-Nobelt

Miért nem kapnak a harkályok fejfájást? Jó-e a végbélmasszázs csuklás ellen? Tényleg odavannak-e a ganajtúró bogarak menüjükért, vagy válogatósak? Ehhez hasonló fontos kérdésekre keresték a választ a tudományos világ legviccesebb díjának, az Ig-Nobelnek az idei díjazottjai.

MTI Tech

Az ENSZ BT megállapodott az észak-koreai atomkísérletről

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai csütörtökön megállapodtak egy nyilatkozattervezetben, amely figyelmezteti Észak-Koreát: közelebbről meg nem nevezett következményekkel kell számolnia, ha kísérleti atomrobbantást hajt végre.

hvg.hu Vállalkozás

Mégsem Magyarországot választotta a befektető

Kóka János gazdasági miniszter a hvg.hu-nak nem árulta el, pontosan melyik cég az, amelyik a jelenlegi belpolitikai helyzetre tekintettel elállt befektetési szándékától, de elmondta, több mint egy hónapja igen előrehaladott tárgyalások folytak a vállalattal. A cég az informatika, elektronika vagy a távközlés területén tevékenykedhet.

MTI Tech

A szélenergia a legkifizetődőbb?

A legkifizetőbb energia a szél - vélekedik két amerikai kutató, Cristina L. Archer és Mark Z. Jacobson. A páros első ízben mérte fel a tengereken és a kontinenseken uralkodó széláramlatok erejét.

hvg.hu Tech

Magyar képviselő véleményezi az uniós AIDS-akciótervet

Az Európai Unió 2006 és 2009 között harcot indít a HIV/AIDS ellen az unióban és a szomszédos országokban. Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága részéről Gurmai Zita, a bizottság alelnöke véleményezi a tervezetet.

MTI Tech

A XXI. század tudománya az immunogenomika

Személyre szabott oltóanyagokról, a daganatsejteket "céltudatosan" irtó gyógyszerekről, a "szemét" DNS szerepéről, az immunológia és informatika házasságáról és számos egyéb, a fantasztikum határát súroló kérdésről tanácskozik október 8. és 12. között Budapesten 46 ország félezernél több tudósa - hangzott el csütörtökön a Nemzetközi Immungenomikai és Immunoinformatikai (immunomikai) Konferencia (BCI II.) beharangozó sajtótájékoztatón.


A címlapról ajánljuk