hvg.hu Tech

A Sophos közzétette az idei vírus toplistát

A vírusok száma az elmúlt egy évben 51,8 százalékkal emelkedett. A pálmát közülük mindenképpen a Netsky-P féreg vitte el, hiszen az összes fertőzésről szóló bejelentés közel negyede a nevéhez kapcsolódott. A Zafi-B is kétes dicsőségre tett szert, a Sasser nevű internet-féreggel együtt, amely szintén céges és otthoni gépek millióinak megfertőzéséért volt felelős.

Folk György (hvg.hu) Tech

Kalózfilmek toplistája

Az Alien vs. Predator című amerikai filmet töltötte le illegálisan a legtöbb felhasználó a fájlcserélő programokon keresztül. Novemberben egész pontosan 34 700-an voltak kíváncsiak ingyen erre a filmre.

Tech

Minden negyedik földlakó mobilos

Az év közepére az ENSZ számításai szerint mintegy 1,5 milliárdra nőtt a világon a mobilhasználók száma, ez hozzávetőleg negyede a Föld jelenlegi lakosságának. Az adat egyben azt is jelenti, hogy 2000 óta megduplázódott a világon a mobiltelefont használók száma.

MTI Tech

"Kihalófélben a mobiltalanok"

Európában már "kihalófélben" vannak azok, akiknek nincs mobiltelefonjuk - állapította meg az osztrák sajtó annak a jelentésnek a kapcsán, mely az európai maroktelefonálás valamint a szélessávú internethasználat terjedéséről számol be.

Tech

Mobilmarketing a megfelelő időben és helyen

A videó lejátszására képes mobilkészülékek megjelenésével a hagyományos média azon fáradozik, hogy reklámkampányokat indítson a mobilgeneráció meghódítására. A videospotok már népszerűek Ázsiában, és jövőre talán már nyugaton is találkozhat vele a felhasználó.

Infinit Tech

Vizsgálják az átjátszótornyok környezetre gyakorolt hatását

A mobiltechnológia rohamos terjedésével egyre több úgynevezett átjátszótornyot állítanak fel a fejlett távközlési piaccal rendelkező országokban. Bár eddig még nem bizonyosodott be a tornyok káros hatása az emberi szervezetre, de az illetékes hatóságok „elővigyázatos megközelítésre” szólítanak fel.

Infinit Tech

A 3G még az idén sem tudott áttörést elérni

A világméretű mobilkészülék-eladások 23 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához, és 7 százalékkal az előző negyedévhez képest, ami 146,1 millió eladott készüléket jelent az említett időszakban – állapította meg az IDC piackutató cég.

Tech

Éhkopp előtt az űrhajósok: túl sokat evett az előző legénység

A nemzetközi űrállomáson csak szilveszterig elegendő élelem van, s annak összetétele sem elégíti ki az állomáson tartózkodó két űrhajós ízlését – jelentette be a Moszkva melletti irányító központban Irina Alfjorova, a központ orvoscsoportjának vezetője.

Infinit Tech

A Dell, az EMC és az Intel közös MegaGrid projektje

Egyre növekszik az igény az önként felajánlott és független számítási kapacitásokat egy hálózatba összegyűjtő gridtechnológia szabványosítására. Az informatika néhány nagyágyúja, a Dell, az EMC, az Intel és az Oracle bejelentette, hogy e cél érdekében közösen indítják el a MegaGrid projektet.

Infinit Tech

Számítógépes csodabogarakat akarnak felvenni a brit rendőrségbe

Mivel az Egyesült Királyságban a számítógépes bűnözés problémájának kezelése rendkívül nehézkes, megoldást jelenthetne, ha számítógépes „csodabogarakat" szerveznének be a rendőrség kötelékébe – javasolja a parlamenti EURIM csoport és az Állami Politikai Kutatóintézet (IPPR) közös beszámolója.

Tech

Az Ismeretlen Egér emlékműve

Emlékművet állítottak szerdán Pekingben az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vakcinájának kikísérletezése során elpusztult állatoknak: egereknek, tengeri malacoknak, nyulaknak és rhesus majmoknak.

Infinit Világ

Kína, szabadság, emberi jogok és a blogok

A kommunista párt által vezetett Kínában közel 100 millió internetező van, akik viszont csak igen korlátozott keretek között hódolhatnak a világháló nyújtotta lehetőségeknek: a külföldi oldalak letiltása, a chatszobák és a fórumok moderálása általános gyakorlatnak számít.

Infinit Tech

Az emberi szenzoros érzékelést helyettesítő eszköz került piacra

Az emberi agynak megvan az a különleges képessége, hogy ha egy adott agyterület funkciói megsérülnek, a kieső műveletek irányítását az agy más területei veszik át. Ehhez hasonló, a károsodott érzékelési funkciókat helyettesítő szerepben már információtechnológiai eszközök is debütáltak.

Infinit Karrier

A főnökök agya az információs korban is a régi programmal fut

A cégvezetők gyakran a technológia adta lehetőségekkel visszaélve igyekeznek szemmel tartani alkalmazottaikat, nem törődve azzal, hogy mindez visszaveti a dolgozók produktivitását – állítja a Londoni Közgazdasági és Államtudományi Egyetem (LSE) által a napokban közzétett, a munkahelyi bizalom kérdését vizsgáló tanulmány.

Gazdaság

Mégsem léphet új mobilszolgáltató a hazai piacra

A T-Mobile és a Pannon GSM már biztosan nyert a harmadik generációs mobilszolgáltatások létrehozására kiírt UMTS-tenderen - jelentette be Pataki Dániel, az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke. Eredménytelen lett viszont a két skandináv szolgáltató pályázata, így nem lép új szereplő a mobilpiacra.

Tech

A kis zebrahal ad megoldást az Alzheimer-kórra

A kis zebrahal (Danio rerio) meglehetősen feledékenynek számít, s ezért német tudósok azt remélik, hogy segítségével fontos ismeretekhez juthatnak az Alzheimer- és a Parkinson-kórról és az agy ezekhez hasonlatos más megbetegedéseiről.

Tech

A méheknek is kell pihenés

A méhek szinte minden nép nyelvében a szinonimáját jelentik a szorgalomnak: a dolgozó méhek nyáron hajnaltól napnyugtáig ingáznak a kaptár és a mezők, gyümölcsfák között, hogy nektárral és virágporral lássák el a méhkasban élő társaikat, a királynőt és a fiasítást, valamint az ingyenélő heréket.


A címlapról ajánljuk