MTI Tech

Már illatokat is küldhetünk az internet segítségével

A francia informatikus által kidolgozott rendszerhez szükséges egy illatpermetező, amelynek ára jelenleg százezer forint körül van. A számítógéphez kapcsolható illatpermetező az e-mailben érkező információ alapján bocsátja ki a meglévő választékból a megfelelő illatot.

MTI Gazdaság

A Telekom Austriáé lesz a bolgár Mobiltel

A Telekom Austria távközlési cég opciót kapott a bolgár Mobiltel mobilszolgáltató részvényeseitől arra, hogy a jövő év végén megvásárolhassa a társaságot. Az irányár 1,6 milliárd euró.

hvg.hu Tech

A Metro rádiófrekvenciás áruazonosító rendszert fejleszt

A kiskereskedelmi biztonságtechnikai megoldásokat fejlesztő ADT cég szállítja azokat az RFID (rádiófrekvenciás) adatleolvasókat, melyeket a Metro Csoport németországi Neussban lévő RFID innovációs központjának kapuinál szerelnek fel.

Tech

A 21-es tárgyalóterem megérkezett a 21. századba

Noha a jogi pálya közismerten a leginkább tradicionális hivatások közé tartozik, az Egyesült Államok bíróságai ma már a csúcstechnológia alkalmazása érdekében is egyre gyakrabban mondanak védőbeszédet. A Virginia államban található, a legkorszerűbb technikai eszközökkel felszerelt 21-es tárgyalóterem (Courtroom 21), amely a világ egyik legmagasabb műszaki színvonalú törvényszékének számít.

Folk György (hvg.hu) Tech

Hamarosan elektronikus szem segítheti a vakok közlekedését

A gyakorlatban is bizonyított az a mesterséges szem, amelyet japán tudósok látássérült emberek segítésére fejlesztettek ki az úttesten való átkeléshez. A Kyotoi Műszaki Egyetemen kifejlesztett rendszer nemcsak azt képes megbízhatóan felismerni, hogy hol van az úton felfestve kijelölt gyalogos-átkelőhely, hanem azt is meg tudja határozni, milyen széles az út, illetve, hogy mikor biztonságos az átkelés.

Tech

A túl sok iskolai számítógép-használat elbutíthatja a gyerekeket

Egy 31 országot érintő nemzetközi felmérés eredményei a számítógép-használat és a tanulmányi eredmények kapcsolatát illetően ellentmondásos összefüggésekre mutattak rá, kétségbe vonva, hogy az iskolai számítógép-használat valóban fokozza a tanulók teljesítményét.

Tech

A munkahelyi szörfölés rizikói

Bár a hálózati biztonság minden vállalat számára elsőrendű szempont, a céges alkalmazottak jelentős része nincs tisztában azzal, hogy esetlegesen mekkora biztonsági kockázattal járhat a munkaidőben történő szörfölés - állapította meg a Network Appliance legutóbbi felmérése, amelyből arra is fény derült, hogy a megkérdezettek 73 százaléka a munkahelyén is rutinszerűen használja privát céljaira az internetet.

Karrier

Az otthonról végzett távmunka árnyoldalai

Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 8 millióra tehető azoknak a száma, akik otthonukban távmunkát végeznek. Bár az irodán kívüli munka a különböző vállalatok foglalkoztatási gyakorlatának rugalmasabbá válásával egyre népszerűbbé válik, egyes felmérések szerint - állítja a BBC tudósítása - a távmunkavégzésnek is jelentős árnyoldalai lehetnek.

Tech

Problémamegoldó számítógépes hálózat önkéntesekkel

Akár az Ön számítógépe is részt vehet a világ legégetőbb egészségügyi és társadalmi problémáinak megoldásában. A napokban útjára induló World Community Grid (Közösségi Világháló; WCG) projekt ugyanis a kezdeményezéshez csatlakozó önkéntes felhasználók asztali számítógépeinek üresjáratait, vagyis kihasználatlan feldolgozó kapacitását kívánja igénybe venni, hogy az így létrejövő virtuális szuperszámítógép segítségével különféle összetett problémákra találjon megoldást.

hvg.hu Tech

Ingyen Windows a csaló kereskedők ellen

Azon felhasználóknak, akik újonnan vásárolt számítógépükre a kereskedő illegális Windows példányt helyezett fel, és ezt bejelentik, valamint számlával igazolják a vásárlást, a Microsoft ingyenes operációs rendszert bocsát rendelkezésükre.

Tech

Távoktatás az alaszkai sarkkörön túl

Alaszka egyike a legritkábban lakott államoknak az Egyesült Államokban, a vidéki térségben nehéz megfelelő oktatást nyújtani az ott lakóknak. Kevés a diák és képzett pedagógusból sincs elég. Ezen a helyzeten többféle, az internethez kapcsolódó módszerrel próbálnak segíteni a helyiek – írja a Los Angeles Times.

Tech

Televízió-számítógép hibrid a szegénység ellen?

A fejlődő világban sokan képesek lemondani amúgy is szűkös étkezéseik egyikéről- másikáról, hogy televízióhoz jussanak. Ezt a sok szempontból értékelhető felismerést próbálja meglovagolni egy indiai kutató, akinek elképzelése szerint a számítógéppel összekapcsolt tévékészülékek elterjesztése komoly hatással lehet a falvakban élő szegények életére.

Tech

London legnagyobb hot-spotja

A BBC jelentése szerint a British Library ebben az évben már a hálózatnélküli internet elérést is ad a könyvtár látogatói számára. A szélessávú kapcsolat 11 olvasóteremben, az előadóteremben, az étteremben és a külső Piazza részen egyaránt elérhető.

Tech

Világszenzáció Miskolc hegyén

Egyedülálló őskori régészeti leleteket találtak a miskolci Avason, az ásatások eredményei azt bizonyítják, hogy az ősember is végzett környezet átalakító tevékenységet - közölte Ringer Árpád a Miskolci Egyetem ős- és ókortudományi tanszékének vezetője.


A címlapról ajánljuk