Itthon szeretne sokat keresni? Megmondjuk, merre induljon

Itthon szeretne sokat keresni? Megmondjuk, merre induljon

Utolsó frissítés:

Molnár Barbara Szerző:

Molnár Barbara
Molnár Barbara
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeretne nagyon jól keresni úgy, hogy nem zsebbe kapja a fizetését, de még egy nagyvállalat néha meglehetősen stresszes igazgatói székébe sem kell beülnie? Akkor jobb, ha az informatika és a távközlés felé veszi az irányt, esetleg a gyógyszeriparban épít karriert. Vagy lekörözi mindezt, mert arra az állásra pályázik, amelyik az összesített toplistát vezeti.

Bár rendszeresen nyilvánosságra hoznak a fizetések témájában született tanulmányokat, mégsem egyszerű összeállítani a legjobban fizető magyar állások listáját. Az elemzéseket nézve még az sem mindig egyértelmű, hogy melyik szektor fizet a legjobban, az egyes pozíciókat vizsgálva pedig torzítja a képet, hogy a felmérésekben általában a bejelentett alapfizetések szerepelnek, tehát a fekete- vagy szürkejövedelmek, illetve a legálisan szerzett bónuszok vagy az adott szakmában magánúton szerzett jövedelmek nem.

Légiirányítók
©

A statisztikák mindenesetre egyeznek abban a nem túl meglepő megállapításban, hogy a cégek igazgatósági posztjai fizetnek a legjobban, azaz a felső vezetők viszik haza a legtöbb pénzt. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint viszont a légiforgalmi irányítók még őket is megelőzik, hiszen a havi átlagos bruttó bérük 1,5-1,7 millió forint között van. Ebben az adatsorban a top 20 állásba bekerültek a bírók és az adótanácsadók is, de elég szépen lehet keresni pilótaként is. (A nettó, gyerek nélkül és 3 gyerekkel számolt összegeket a cikk grafikonjai mutatják.)

A fizetések.hu oldal viszont a meghirdetett pozíciók alapfizetéseiből dolgozik, és ezek szerint jelenleg Magyarországon cégvezetőként lehet a legjobb fizetéshez jutni, a pozícióban ugyanis az átlag havi bruttó bér 1,3 millió forint. Az abszolút lista második helyén az országigazgató (country manager) pozíciója áll, havi bruttó 1 millió forintos fizetéssel, és bár a harmadik helyen a gyógyszeriparban dolgozó orvostanácsadók állnak, ezen a listán az első tízbe csak három nem vezetői munka tudott bekerülni.

Dupla annyit is hazavihet, mint a főnöke

Ez alapvetően érthető, bár azzal érdemes korrigálni, hogy számos – főleg nagyobb – vállalatnál működik az az irányelv, hogy a beosztott alapfizetése nem lehet magasabb a főnökénél. Ettől függetlenül a nagyon speciális, magas szaktudást igénylő, rendkívüli stresszel vagy kockázattal járó szakmákban a bónuszok lehetnek olyan magasak, amellyel az alkalmazott végül akár dupla annyi pénzt is hazavihet, mint a főnöke.

Orbán Viktor vezeti a regionális bértáblát

A legmagasabb fizetést leakasztó politikus valószínűleg Szingapúr miniszterelnöke: Li Hszien Lung, aki évi 1,7 millió dollárt kap. A második helyen Hongkong miniszterelnöke áll 575, 5 ezer dollárral, őt az ausztrál kormányfő, Tony Abott követi 410 ezer dolláros fizetésével – átszámolva még ez utóbbi összeg is 10 millió forintos havi jövedelmet jelent. Barack Obama amerikai elnök mindössze 400 ezer dollárt keres évente, amit évi 50 ezer dolláros adómenetes költségtérítés egészít ki.

Az európai vezetők fizetési toplistáját Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság első embere vezeti 346 ezer dolláros éves fizetésével, majd Angela Merkel német kancellár jön évi 327 ezer dollárnak megfelelő euróval. Vlagyimir Putyin fizetése a hivatalos adatok szerint 147 ezer dollár évente.

Orbán Viktor havi fizetése 1,5 millió forint körül van (ez durván 5600 dollár), és ezzel alaposan megelőzi a környező országok vezetőit. Robert Fico szlovák miniszterelnök havonta csak 3817 dollárt visz haza, a szlovén kormányfő 3390, a román köztársasági elnök pedig havi 1695 dolláros fizetést kap. A magyar kormányfő még az ENSZ főtitkáránál is jobban keres, Ban Ki Mun ugyanis havonta csak 4545 dollárt kap kézhez.

Tegyük hozzá gyorsan, hogy minden említett összeg a politikusok papíron bejelentett hivatalos fizetése.

Az oldal számai szerint, ha valaki nem vezetői pozícióban gondolkodik, és sok pénzt akar keresni, akkor elsősorban az informatikában és a távközlésben érdemes gondolkodnia. Mindkét területen jócskán vannak havi 500 ezer forint feletti átlagfizetések. A távközlésben a laikusoknak egészen rejtélyesen hangzó OSS/BSS specialista (vagyis a távközlési hálózatokat működtető informatikai rendszerekhez értő szakember) az egyik legjobban fizetett állás, itt az átlagfizetés 756 ezer forint, de egy termékfejlesztő is bruttó 600 ezer feletti fizetést vihet haza.

Az IT-tervezők átlagbére 592 ezer, a projektmenedzsereké pedig 579 ezer forint. Szintén jól fizet a gyógyszeripar, itt az orvostanácsadók után a klinikai kutatási munkatársak keresnek a legjobban, átlagosan 687 ezer forintot.

Az Opten nemrég megjelent felmérése szerint Magyarországon jelenleg a legjövedelmezőbb állásokat az energiaszolgáltatás, az infokommunikáció, a bányászat és a pénzügyi szektor kínálja. A bérlista élén álló energiaszektorban havi 506 ezer forint az átlagos bruttó bér, az infokommunikációban 408 ezer, a bányászatban 348 ezer, míg a pénzügyi szektorban 309 ezer forintot lehet átlagosan hazavinni.

A sebész a menő, már ahol megfizetik

Miközben nálunk az (állami és önkormányzati bértáblával sújtott) egészségügyi ágazat még a kanyarban sincs, az Egyesült Államokban a legjobban fizető tíz állás között hat egészségügyi pozíció is van. A Forbes listája szerint a tengerentúlon a sebészek keresnek a legjobban, évente átlagosan bruttó 352 ezer dollárt (azaz havi 8,3 millió forintot), őket a pszichiáterek és a háziorvosok követik.

A cégvezetők csak a negyedik helyen állnak, évi átlagos 173 ezer dollárral, a nálunk vezető légiforgalmi irányítók pedig a kilencedik helyre jók, évi 122 ezer dolláros – azaz átszámolva havi 2,8 millió forintos – bruttó fizetéssel.

A nemzetközi üzleti világban főleg csak a tőzsdén is jegyzett, ezért jobban átlátható vállalatóriások első embereinek a fizetéséről lehet adatokat tudni, ebben a körben a vezérigazgatók között egyértelműen a Discovery első embere, David Zaslav kapja a legnagyobb fizetést, évi 156 millió dollárt.

Hozzászólások