Nem bűncselekmény, hogy Fót pénzét a bedőlt Hungária forgathatta

Nem bűncselekmény, hogy Fót pénzét a bedőlt Hungária forgathatta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gyenis Ágnes

Vádemelési javaslatot tesz az ügyészségnek június közepéig a tavaly tavasszal bedőlt Hungária Értékpapír vezetővel szemben a Nemzeti Nyomozóiroda mintegy 8 milliárd forintos csalás miatt. A Pest megyei rendőrök viszont lezárták azt a nyomozást, aminek azt kellett volna felderítenie, bűncselekményt követtek-e el, akik a Hungáriára bízták Fót egymilliárdját.

„A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján nem állapítható meg sem a hűtlen kezelés, sem a hanyag kezelés, sem pedig a számviteli fegyelem bűncselekmény elkövetése” – indokolta a hvg.hu birtokába került  elutasításban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányág, miért zárja le a nyomozást a fóti önkormányzat Hungáriával kötött vagyonkezelési megállapodása ügyében. A feljelentést a város egyes ellenzéki – szocialista és jobbikos – képviselői tették ismeretlen tettes ellen, miután egy tavaly készíttetett független szakértői véleményből kiderült: az önkormányzatnál szabálytalanságok sorozatát követték el, amikor a pénzüket 2013-ban az akkor egyébként még jó hírű Hungáriára bízták.

Az egymilliárd forint elveszett, a rendőrség azonban most úgy gondolja, a pénz vesztét nem a fóti önkormányzat szabálysértő lépései, hanem a brókercég vezetői által elkövetett bűncselekmények okozták. A hatalmas összeg nagy részét ugyanis a Hungáriához kötődő cégcsoport saját, teljesen értéktelen kötvényeibe forgatták át.

©

Veszteség érte Százhalombattát, Alsónémedit, egy, az agrártárcához tartozó céget és számos egyéb ügyfelet, magánembereket is, összesen tízmilliárdos nagyságrendben. Ezért a brókercégnél történtek miatti nyomozást most lezáró Nemzeti Nyomozóiroda június közepéig vádemelést indítványoz az ügyészségnek többek között csalás miatt a Hungária Értékpapír hat vezetőjével szemben. Az iratismertetés lezajlott, az érintetteknek most másolják a 80 ezer oldalnyi iratanyagot – tájékoztatta a hvg.hu-t Zamecsnik Péter, a Hungária főtulajdonos navigátorának, Seres Istvánnak a védője. Seres tulajdonos- és vezetőtársát, Kecskés Lászlónét további bűncselekményekkel is gyanúsítják, mivel – a Hungária ismertségével visszaélve – pilótajáték-szerű pénzgyűjtésbe és tiltott hitelezésbe is fogott Cegléden és a környékén.

Indokolhatatlanul nagy kockázatnak tették ki a város pénzét

Mindez nem vigasztalja az ellenzéki fóti képviselőket, akik nem törődtek bele a Pest megyei rendőrök nyomozást lezáró határozatába. Fontolgatják, hogy panaszt emelnek ellene, és polgári jogi eljárásokat is kezdeményeznek a szabálytalan döntéseket meghozókkal szemben – latolgatta lehetőségeiket Vargha Nóra, az önkormányzati bizottság LMP-Együtt által delegált elnöke. Tény, a rendőrségi határozat érvelése meglehetősen sajátos. Az ominózus indoklásban ugyanis gyakorlatilag a magáévá tette a hvg.hu által tavaly ősszel elsőként ismertetett szakértői vélemény megállapításait, amelyekből kiderült, hogy az önkormányzat vezetői olyan döntéseket hoztak, amelyekkel indokolhatatlanul nagy kockázatnak tették ki a város pénzét, függetlenül attól, hogy a Hungária jól vagy rosszul, bűnös módszerekkel vagy tisztességesen forgatta-e azt.

A milliárdos hidegzuhany

A Fóti önkormányzat 2013 tavaszán fogadta el a Hungária ajánlatát állampapír-portfóliókezelésre, s első körben 500 millió forintot bízott rá. A döntéssel – jóllehet azt az akkori polgármester, Cselőtei Erzsébet jóváhagyatta az illetékes pénzügyi és fejlesztési bizottsággal – több baj is volt. Nem versenyeztették meg a brókercégeket, ráadásul a polgármesternek csak arra volt felhatalmazása, hogy bankbetétbe vagy állampapírba helyezze az éppen szabad pénzeket, portfóliókezelésre nem is adhatott volna megbízást, még akkor sem, ha a portfólióba csak állampapírok kerültek volna. Csakhogy a Cselőtei által erre felhatalmazott alpolgármester által aláírt szerződés egyik pontja szerint, a brókercég a befektetett összeg felével bármit csinálhatott, akár a legkockázatosabb, tőkeáttételes, spekulatív ügyletekbe is tehette. (Nem tette, akkor a veszteség a tőke többszörösére is rúghatna.) A Hungária az első egy évre – de csakis arra – tőke-és hozamgaranciát ígért a „HBE Viva Bond Start” névre keresztelt portfólióra.

Miután a Hungária folyamatosan arról számolt be az önkormányzatnak, hogy a pénz szépen hízik, Fót nem ellenőrizte, hogy a brókercég pontosan mibe fektette azt be. Sőt, a következő év, 2014 őszén az akkori polgármester, Bartos Sándor 500 millió forinttal még meg is emelte az összeget, amelyet ekkor már semmilyen, a brókercég által vállalt garancia nem védett. Ehhez a döntéshez nem kérték ki az illetékes bizottság jóváhagyását és a képviselő-testület sem tárgyalt róla, pedig ezt – a saját rendeleteik szerint – már önmagában amiatt is meg kellett volna tenniük, hogy az első menetben befektetett 500 millió forintra kötött szerződés egyévesnél hosszabb élettartamú lett – olvasható az erről készült szakértői véleménnyel összecsengő rendőrségi indoklásban. Hogy valami nagyon nincs rendben, azt Juhász András, a fóti önkormányzat adóügyi- és pénzügyi osztályának vezetője akkor tudta meg, amikor a Hungária csődjéről értesülve felkereste a Magyar Nemzeti Bank által kiküldött felügyeleti biztost. Tőle érte a hidegzuhany, hogy közel 1,1 milliárdos befektetésük már csak papíron létezik, mivel a java értéktelen vállalati kötvényekben hever.

A rendőrség azt is megállapította, hogy az önkormányzatok képzett befektetőnek számítanak, ezért a brókercégeknek csak akkor kell a kis, magánügyfelekéhez hasonló kockázatfeltárást végezniük velük, ha ezt kifejezetten kérik. Márpedig a magát a jelek szerint „profinak” tartó fóti városvezetés ezt nem igényelte. A nyomozóhatóság meglepő következtetése szerint: „a fentiek azonban önmagukban nem alkalmasak a bűncselekmény elkövetésének a megállapítására, mivel a vagyoni hátrány nem ezen események, szabálytalanságok miatt következett be”. A rendőrség úgy találta, hogy az önkormányzat vagyonvesztése független az általa megkötött rizikós portfoliókezelési szerződéstől, az a brókercégben elkövetett cselekményekkel és a Hungária fizetésképtelenségével magyarázható. Abból, hogy az önkormányzati vezetők szabálytalanul jártak el, még nem következik, hogy szándékosan megrövidítették volna a rájuk bízott vagyont – szögezte le a rendőrség.

Az eddig sikertelennek bizonyuló feljelentők – köztük például a szocialista Takács István, aki megnyerte az utóbb megsemmisített eredményű, botrányos 2013-as időközi fóti választást – viszont másképp gondolják. Szerintük, ha a városvezetők követik az előírásokat, a pénz ma is meglehetne. Hogy miért vállaltak kockázatot, egyelőre rejtély, úgy tűnik, csak a magasabb hozam reményében. A hvg.hu információi szerint ugyanis az eddigi nyomozások során fel sem merült az a gyanú, hogy a Hungária vezetői bármiféle előnyt kínáltak volna a fóti döntéshozóknak azért, hogy a városra nézve fokozott kockázatokat rejtő szerződést megkössék.
Hozzászólások