szerző:
sabater
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van bája annak, ha a kormány saját bőrén tapasztalja meg, miért problémás kirúgni minden olvasni tudó szakértőt a minisztériumokból – például azért, mert nem jutnak el egy nemzetközi jogi egyezmény tizenkettedik paragrafusáig. Ami feketén-fehéren leírja, hogy Azerbajdzsán a nemzetközi jog tökéletes tiszteletben tartásával adhatott kegyelmet Ramil Safarov baltás gyilkosnak.

Kormányunk az azeri baltás gyilkos kiadatása kapcsán az 1983-as strasbourgi Európai Egyezményre hivatkozott azóta némileg meghaladott, „Azerbajdzsán folytatja Ramil Sahib Safarov büntetésének végrehajtását” című közleményében. Mint ismeretes, Azerbajdzsán nem folytatta ennek végrehajtását, hanem az örmény szobatársát álmában lefejező gyilkost felmentették és kitüntetették, Magyarország tevékeny közbenjárásával tovább élezve a – finoman szólva – egyébként sem baráti helyzetet országuk és Örményország között. Ami akár emberéleteket is veszélyeztethet, főként ezért megbocsáthatatlan.

Az ügy nyilvános részletei ismertek, egyetlen kivétellel. Ez a kivétel pedig az, hogy Azerbajdzsán a nemzetközi jog teljes tiszteletben tartásával adott kegyelmet Safarovnak. A kormány által azóta is rendszeresen – és fölöslegesen, hiszen semmi nem írja elő kötelező alkalmazását – hivatkozott egyezmény ugyanis tartalmaz egy tizenkettedik paragrafust, amely (bárki leellenőrizheti) a következőképpen szól:

Mindegyik Fél gyakorolhat egyéni kegyelmet, közkegyelmet vagy átváltoztathatja a büntetést alkotmányának vagy más jogszabályainak megfelelően.”

Ezek után megint csak két lehetőség képzelhető el. Az első, hogy a külügyi és igazságügyi tárcától kirúgtak minden, négy oldalnál többet (magyarul!) olvasni képes embert, a második, hogy mindenki tökéletesen tisztában volt azzal: szabadon fogják engedni Sararovot, csak azóta is lapítanak ezzel kapcsolatban. Klasszikussal élve: hazudnak éjjel, reggel meg este. Egyik verzió sem túlzottan biztató a magyar kormány szempontjából: az első ugyanis végtelen dilettantizmust, a második döbbenetes erkölcsi állapotokat sejtet.

Az pedig önmagában is mindent elmond a kormányban uralkodó morálról, hogy az ügynek azóta sincsenek személyi következményei. Kisebb igényűeknek pedig akár az is feltűnhet, hogy senki még csak bocsánatot sem kért a kormány részéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány nem szeretné, ha az ellenzéki I. kerület beleszólna a helyi építkezésekbe, ezért új szabályokat hozott

A kormány nem szeretné, ha az ellenzéki I. kerület beleszólna a helyi építkezésekbe, ezért új szabályokat hozott

Koronavírus: 41 millió felett a fertőzöttek száma

Koronavírus: 41 millió felett a fertőzöttek száma

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok