szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor megint ügyes volt. Úgyis olyan nyugi volt Ukrajnában, nekünk meg Trianon kell.

Orbán Viktor úgy gondolta, hogy megtolja egy kicsit a hangulatot Ukrajnában. Ne legyen ott annyira nyugis minden. Ha már az ország keleti részén autonómiát követelnek az oroszok, miért ne követelne autonómiát az ország nyugati részének a felcsúti tábornok. Jó időben, jó helyen. Az ukránok kissé ingerülten reagáltak, mert az autonómiakövetelés nevében éppen megszállják az országukat, és az utcákon vér folyik.

Valószínűleg nem tűnt fel sokaknak itt a lenézett unió és NATO biztonságos melegében, de a szomszédban momentán HÁBORÚ zajlik. Nem olyan orbános-ökölrázós-szabadságharcos, hanem olyan géppisztolyos-valóvilágos-kinyiffanós. Ennek tudható be az az indulatos elutasítás, amellyel az európai diplomácia a magyar autonómia felvetését fogadta. Úgy hiányzik nekik egy második front az Ukrajna egyben tartásáért folytatott harcban, mint Rogán Antalnak az átfogó vagyonvizsgálat.

Ennyit az autonómia jövőjéről. Az a nagyhatalom, melynek támogatása nélkül nincs esély a megvalósítására, ebben a helyzetben nem tehet mást, mint hogy hangosan ellenzi. Igazán zseniális húzás volt.

Na most két eset lehetséges. A nemzet miniszterelnöke a debilitásig inkompetens, és azért kukucskál fáklyával a lőporos hordóba, mert a Habony-féle bullshitgenerátor a létező jobboldal egyetlen ideológiai hátországát jelentő nacionalista-revizionista hőzöngésből ilyen szövegeket párol le. Függetlenül attól, hogy mi lesz ennek a következménye a kárpátaljai magyarok számára, akikre mint árulókra és potenciális szakadárokra tekint innentől kezdve a felbőszült honvédő lakosság. (Orbán közben a lelátón szotyolázik.)

Az oktatásból, az egészségügyből, a gazdaságból kiindulva simán lehet ez a magyarázat, mármint a alkalmatlansággal felturbózott felelőtlenség, jelen esetben a külpolitikai matolcsyzmus. Nemzetközi vizeken hamarabb derül ki az igazság.

A másik lehetőség rosszabb. Esetleg komolyan gondolja. A választások óta eltelt egy hónap, a rezsicsökkentésről azóta szó sem esett. Szinte hiányzik. Nyilván nekik is, de kimerültek a tartalékok. Kell az újabb csodafegyver. Valami, ami még nem volt. A magyar társadalom két trauma foglya: a történelmi Magyarország felbomlásáé (Trianon) és az állami gondoskodás visszaszorulásáé (rendszerváltás). A rezsicsökkentés megzenésítette a szocialista ábrándot. Maradt feladatnak a másik.

Ha csak egy járást, de ha az nem megy, akkor egy falut, ha az sem, akkor egy dűlőt visszaszerezne, ő lenne a Második Államalapító, a történelmi nagyság, aki legyőzte Trianont. Arra juthatott, hogy nem reménytelen megpróbálni. A területi autonómia és a kettős állampolgárság együttes programja tartalmilag nem jelent mást.

Hogy hívják azt az autonóm területet, ahol az állampolgárok közössége él? Országnak. Területi autonómia kettős állampolgársággal ötvözve egyenlő határmódosítás. A revizionista toplistán nem Kárpátalja szerepel az első helyen, de hát ott van helyzet. Merjünk kicsit követelni. Talán abban bízik, hogy a polgárháborús káoszba süllyedő Ukrajnában eljöhet az a pillanat, amikor a kilencszeres többségben lévő kárpátaljai ukránok is inkább élnének egy gazdag európai országban, ahol béke van. Ezért megszavaznák a kiválást.

Ezzel a forgatókönyvvel csupán a következő problémák vannak:

1. Ha valaki ma belehallgat a magyar közbeszédbe, arra juthat, hogy az ország lakosságának harmada zsidó. Mert a hírek, cikkek, kommentek harmada velük foglalkozik. Holott nincsenek 100 ezren se, és a zsidó identitást elsősorban a támadások hozzák elő bennük. Magyarul beszélnek és magyarnak tartják magukat. Mégis. Az ország másik harmada pedig biztosan cigány lehet, mert a politika központi kérdése a hozzájuk való viszony, amely pártokat emel a magasba és süllyeszt el. Holott csak pár százezren vannak. Magyarul beszélnek és magyarnak tartják magukat. Velük is milyen remekül megy az együttélés. Ezért aztán közel 1 millió ukrán integrálása, akik nem beszélnének magyarul és nem tartanák magukat magyarnak, biztosan könnyedén menne abban az országban, ahol a zsidóknál és a cigányoknál csak a bevándorlókat utálják jobban.

2. Nincs olyan határmódosítás Európában, amelyhez nem lenne szükség az európai országok jóváhagyására. Azon országok jóváhagyására, amelyek ellen a kormány négy éve szabadságharcot folytat válogatott sértések és gazdasági károkozások közepette. Mégis kik szentesítenék az új felállást? Az azeriek, a kazahok, a katariak – akiket a kormány választott a Nyugat helyett vagy a Nyugat? Velünk kikúrt Franciaország, velünk kikúrt az Antant, velünk kikúrt Európa, velünk kikúrt a világ. Ezért volt Trianon. Mi a nemzeti ügyek kormányának nemzeti stratégiája? Éveken át módszeresen kikúrni mindenkivel, aki egy imaginárius béketárgyaláson nélkülözhetetlen szövetséges lehetne, és elvtelenül hízelegni mindenkinek, aki a nagy nemzeti ügy szempontjából érdektelen.

3. Kivéve egyet. Igen, őt. Az az egyetlen kiút, ha az új határokat Oroszország kényszeríti ki, ha a területszerzésben ő a mi barátunk. A többiek majd tudomásul veszik a realitásokat. Volt már ilyen. Revízióért a rossz oldalon. Most is veszíteni fogunk.

Egyedül vagyunk, Vlagyimir, egyedül.

De az sem baj. Eltelt száz év, rá kell erősíteni a sérelmekre, amely nélkül nincs magyar identitás. Nekünk Trianon kell. Attól vagyunk azok, akik vagyunk. Ha nem lenne, mi maradna nekünk?

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szolid dubaji tuningot kapott a 10. szülinapját ünneplő Lamborghini Aventador

Szolid dubaji tuningot kapott a 10. szülinapját ünneplő Lamborghini Aventador

Az OGYÉI vezetője szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

Az OGYÉI vezetője szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság