szerző:
- esel -

Nem ezt érdemeltük a rohadt amerikaiaktól. Inkább foglalkozzanak Guantanamóval.

"Nocsak, moszkvai típusú diktatúrát játszanak velünk? Beavatkozást a belügyekbe? Netán még Irak sorsára is juthatunk, mert Orbán vegyi fegyvereket tárol a sufnijában?" "A legnagyobb háborúcsináló inkább fogná be a pofáját" "Ennyit az amerikai demokrácia felfogásról. Vagy azt teszed amit mondok, vagy azt teszed amit mondok." "Nagyon durva. Nem csoda, hogy a világon az usa a legelutasítottab ország!!!!!!!!" – így hozták a Mandiner kommentelői a formájukat, amikor elolvasták, milyen arcpirító diktátumot nyomatott a nyugati imperialisták nagykövetsége a szuverén Magyarország kiérlelt demokráciájával szemben, amely pedig annyira a saját lábán áll, mint Orbán Ráhel. Nem, nem ezt érdemeltük a képmutató amerikaiaktól, inkább foglalkozzanak Guantanamóval.

Történik egyébként ez a kormányhű felháborodás abban az országban, ahol elég, ha a miniszterelnök családi kincstárnokának négy hónapos a cége, máris egymilliárd forintnyi állami megbízást kap. Tovább is van, mondjam még?

A Mandiner által megszerzett non paperből kiderül, hogy a NAV-os korrupciós/kitiltási botrány kirobbanása után az amerikai diplomaták nemcsak az elhíresült "fecnit" adták át a magyaroknak, vázlatosan leírva, milyen alapvető kifogásaik vannak (egyébként maga Goodfriend ügyvivő tette világossá akkoriban, hogy nem önmagában a "fecni" volt a bizonyíték a csalásokról, hanem egy másik átadott doksi), hanem volt ott egy szélesebb tematikájú demokrácia-paper is, amely az alkotmányosságtól a választási törvényen át a civil szféráig tesz határozott javaslatokat a NER-nek.

Állítsák vissza az Alkotmánybíróság jogát, hogy dönthessen az Alaptörvény módosításainak alkotmányosságáról! (...) Legyenek biztosítékai az állam és a párt egyértelmű szétválasztásának! (... Hagyják abba a független civil társadalom zaklatását és megfélemlítését (...) Állítsanak fel független, a téma szakértőiből, nem pedig politikai kinevezettekből álló felügyelő testületeket, teret engedve az ellenzék jelölési jogának is! (...) Vonják vissza a reklámadót, amely diszkriminatív és piactorzító!

Tényleg hihetetlen, mit képzelnek ezek. Pimasz és vérlázító javaslatokkal jönnek, nem véletlenül javasolták Goodfriendnek magyar részről, hogy inkább csak turistaként legyen jelen Magyarországon, ha egyáltalán. Ezzel az értelmezési kerettel összhangban Stumpf András is "csicskáztatásról", "követelésekről", "parancsoló hangnemű iratról" beszél, holott semmi új nincs benne: ez max. egy összefoglaló lehet mindazokról a kifogásokról, amiket Washington hosszú évek óta előad az orbáni csicskáztató rendszerrel kapcsolatban.

Mert lehet persze, hogy diplomáciai irathoz képest kissé nyers az angol felszólító mód, ellenben aki itt él, pontosan tudja, hogy nem ez a gond, hanem az, amit az irat kifogásol, abban ugyanis egyetlen felesleges szó nincsen. Amerika azt kéri rajtunk számon, amit nekünk kéne magunkon, a kormányunkon, meg azon, amit korábban a lelkiismeretünknek hívtunk.

Tessék elolvasni a Mandineren közzétett listát, és tegye fel a kezét, aki szerint ez a probléma, nem pedig az a jogtiprás, ami mellett öt éve elmegyünk. Köszönöm.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!