szerző:
- esel -

Lemond a kormány? Lemond bárki? Apró különbségek a cseh és a magyar erkölcsi állapotok között.

A miniszterelnök döntött: a héten ő és az egész kormánya lemond. Mármint Csehországban. Bohuslav Sobotka ugyanis, aki három éve vezet egy bal-jobb koalíciós kormányt, nem tudta tovább elviselni helyettese, Andrej Babis pénzügyminiszter adóelkerülési, illetve adócsalási ügyeit, amiket annak dacára is érvényes ügyeknek tartott, hogy maga az érintett, saját helyettese, Csehország második leggazdagabb embere, kategorikusan cáfolt.

Jegyezzük meg tehát a tanulságot: Sobotka miniszterelnök kissé megkésve (ugyanis nem új keletű sztorikról van szó), de a) úgy döntött, nem hisz saját bizalmi emberének, a miniszterelnök-helyettesnek, egyben pénzügyminiszternek, b) belátta, hogy ezen a poszton teljesen összeférhetetlen dolog nemhogy bizniszelni, de svarcban bizniszelni, c) nem egyszerűen lemondatta Babist, nem más fontos beosztásba helyezte, érdemei elismerése mellett, hanem az egész kabinetet lemondatta, nehogy Babis "a mártír szerepében tetszelegjen". Aztán majd valami lesz.

Ha a közép- és kelet-európai posztkomcsi államok közös közelmúltját, de azóta teljesen eltérő politikai kultúráját kutatja majd valaki, keresve se talál jobb példát a cseh és a magyar erkölcsi állapotok közti különbségekre. Orbán Viktor úgy dönt, inkább bukik az egész kabinet meg a NER, mert egyszerűen nincs magyarázat Mészáros Lőrinc gázszerelő, polgármester, vállalkozó, föld- és médialaptulajdonos kétséges vagyonosodására? Aki egy év alatt megötszörözte vagyonát, és most tart 3376,7 milliárdnál, pedig még csak szerda van? Lemond a kormány? Lemond bárki?

Számolatlanul, meghívásos "közbeszerzéssel" folynak a milliárdok a haveri cégeknek? Elfolyt valakikhez a haveri főroma vezette Országos Roma Önkormányzat 1,6 milliárdos EU-támogatásának nagy része – és? Teljesen nyilvánvalóan korrupciótól bűzlik a Rogánhoz közeli, haveri közvetítői és ügyvédi cégek által lebonyolított letelepedési kötvények ügye – és? Súlyos kérdéseket vet fel a parlament gazdasági bizottságát elnöklő Bánki Erik feltűnő gazdagodása – so what? A magyar miniszterelnök és kormánya a következő sajtóközleménnyel reagálna, ha bárki a lemondását követelné:

Aki ma a magyar emberek kétharmadával megválasztott, szuverén magyar kormány lemondását követeli, az Gyurcsány kottájából táncol, Soros pénzét költi, és a migránsok még nagyobb betelepítését készíti elő. Mi megvédjük a magyarokat és Magyarországot, míg a magyar baloldali politikusok újra a hazájukat támadják. Az állam mi vagyunk. Nálunk nincs korrupció. Illetve van, de Gyurcsány. Akik ma a magyar emberek védelmezőinek menesztését akarják kierőszakolni mondvacsinált, senki által nem bizonyított hazugságokkal, azok Soros György szándékait valósítják meg, migránsokkal akarják elárasztani Európát, és ránk akarják erőltetni idegen államok bevándorláspolitikáját. Elfogadhatatlan, hogy egy sorstalan pénzember beleszóljon egy szuverén miniszterelnök sorsába. Nem szabad hagyni, hogy beengedjék a "sorosizmust" Európába. A kormányellenes hangulatnak Soros György az oka, az általa finanszírozott ellenzéket, álcivileket és az ország egyéb sírásóit ezért felszólítjuk: migráljanak oda, ahol nem látjuk őket!

(Ha a fenti bekezdés szóhasználata néhol a Fidesz-frakció vagy a CÖF szavaira emlékeztet, az nem a véletlen műve.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán Schwarzeneggerrel és Andy Vajnával bulizott

Orbán Schwarzeneggerrel és Andy Vajnával bulizott

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

Közel kétezer sertés pusztult el Alsómocsoládon

Közel kétezer sertés pusztult el Alsómocsoládon

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

A sors iróniája, éppen most készül új székházba a Fundamenta Lakáskassza

A sors iróniája, éppen most készül új székházba a Fundamenta Lakáskassza