Itthon

Magyarok: Cseh Tamás és Cseh Tamás

Csűrhetjük-csavarhatjuk, de mindkét népszavazási kezdeményezés vereséget szenvedett vasárnap. Közjogi értelemben a parlament semmire sem kötelezhető. Más a helyzet azonban a politikai következményekkel.

Vélemény

AIDS elleni küzdelem: az amerikai nagykövet felhívása

George H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából a hvg.hu-nak szánt exkluzív írásában szorosabb nemzetközi összefogást, nagyobb anyagi áldozatvállalást vár a világ országaitól.

reuters Vélemény

Várhatók-e változások Észak-Koreában?

Észak-Koreából terjedő különös mendemondák kerülnek manapság a lapok címoldalaira és az elemzők azon tanakodnak: vajon küszöbön áll-e az országban a változás, vagy pedig csak a titkolózó kommunista államból származó megbízható hírek hiánya duzzaszt fel minden hírmorzsát?

Itthon

Beperelték az Alkotmánybíróságot

A Társaság a Szabadságjogokért két az Alkotmánybírósággal (Ab) kapcsolatos ügyben is a bíróság döntését kéri. Az egyikben a Fővárosi Bíróság döntene, és az alperes a taláros testület lenne. A másikban az Ab dönthetne arról, mulasztásos törvénysértértést követ-e az Országgyűlés azzal , hogy tizenhárom éve képtelen elfogadni az Ab ügyrendjét.

Itthon

Állampolgárrá lenni nem kell félnetek

A tíz új tagállam májusi csatlakozása előtt az Európai Unió egyetlen tagállamában sem volt gyakorlat a tömeges, kollektív és a törvény erejénél fogva biztosított állampolgárság, azt megszerezni csak az egyedi körülmények mérlegelésén alapuló, individuális eljárás során lehetett, amelynek előfeltétele az adott ország területén való hosszabb-rövidebb tartózkodás.

Itthon

Európa öregedésének kínjai

Képes lesz-e alkalmazkodni az elöregedő európai, ezen belül magyar társadalom a változó szociális kihívásokhoz? Egyelőre csak a kérdések biztosak, a válaszok még nem. Bár kutatók állítják, nem kórság, hanem korállapot a demográfiai öregedés, a kormányok nehezen szánják rá magukat a változtatásokra.

Itthon

Adatgyűjtés sorozáson: nem katonadolog

Alapjaiban változtatja meg a sorozás adatkezelési szabályait, hogy az Országgyűlés úgy határozott, nem hívnak be több újoncot – nyilatkozta a hvg.hu-nak Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Az új helyzethez új törvényeket kell alkotni, vagy a régieket kell módosítani.

Itthon

Az összeférhetetlenség természetrajza

A 2000-ben megszigorodott összeférhetetlenségi szabályok két évvel az önkormányzati választások után ma is szedik áldozataikat. A képviselők és polgármesterek feledékenységét az ellenlábasaik szívesen használják ki. A megbuktatottat ennek ellenére a köz gyakorta újra hivatalába emeli.

Itthon

Tölgyessy: "Az új kormány új iránya döntően retorikai fordulat"

Tartós maradhat-e a Gyurcsány-effektus? Meddig hatásos a retorika, ha elkölthető pénzek nem támasztják alá? Mi lelte a Fideszt? Mivel járhat a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének tervezett megnyirbálása? E kérdésekre válaszolt Tölgyessy Péter alkotmányjogász, a Fidesz képviselő frakciójának tagja.

Itthon

A népszavazás privatizálása

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés azonnali hatállyal állítsa le a gazdasági társaságokban és a közhasznú társaságokban meglévő állami tulajdon privatizációját?”

Itthon

Tölgyessy: népszavazási dömping várható

Népszavazási dömping várható, hála Horn Gyulának. Gyurcsány a szocialisták mentőangyala. Megsarcolják a középrétegek jövedelmét? A Fidesz veszíthet 2006-ban, ha nem újítja meg politizálását. Minderről Tölgyessy Péter Fidesz-képviselő beszélt a hvg.hu-nak adott interjújában.

Itthon

Iskola a határon

Pedagógus szervezetek és az ellenzék megkongatta a vészharangot: a Gyurcsány-kormány jelentős pedagógus-elbocsátásra készül, intézmények megszüntetését, illetve összevonását támogatja. A pénzügyi tárca eközben nem túl meggyőzően bizonygatja, nem eszik olyan forrón a kását. Oktatáskutatók évek óta mondják, változtatni kell a közoktatás finanszírozásán, mert a rendszer nem szolgálja a hatékonyságot.

Itthon

Kettős állampolgárság: népszavazás kérdőjelekkel

Az már biztos, hogy népszavazás lesz arról, kapjanak-e állampolgárságot a határon túl élő magyarok. Ám ma még nem biztos a szavazás kimenetele, miként az sem, milyen konkrét tartalmat kap a kettős állampolgárság, jár-e szavazati joggal, feljogosít-e szociális szolgáltatások igénybevételére?

Itthon

Engedélyezni, megtiltani, szétzavarni

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke a Magyar Jövő Csoport (MJCS) kilátásba helyezett demonstrációjával összefüggésben kijelentette: a gyülekezési jogról szóló jogszabály igen liberális, és e "megengedő jogszabály mellett rendpárti gyakorlatot nem lehet elvárni".

Itthon

MDF: ütött a pártütők órája

Viharos napokat él át az MDF és frakciója, nekik köszönhetően pedig az Országgyűlés. A parlament elnöke hétfőn tudomásul vette öt fórumos képviselő kizárását a frakcióból, noha arról egy személyben a frakcióvezető döntött. Inkább a frakció szakadjon, mint a parlamentarizmus repedezzen – szólt a kormánypárti többség érve.

Gulyás: Júniusban kinyithatnak a mozik és a színházak

Gulyás: Júniusban kinyithatnak a mozik és a színházak

Szinte az egész országra riasztást adott ki a Meteorológiai Szolgálat

Szinte az egész országra riasztást adott ki a Meteorológiai Szolgálat

Vajon önben is ott az X-faktor?

Vajon önben is ott az X-faktor?

Még az idén jöhet az első MacBook, amibe az Apple saját processzora kerül

Még az idén jöhet az első MacBook, amibe az Apple saját processzora kerül

Nagyszabású menetet tartanak Washingtonban George Floyd tiszteletére

Nagyszabású menetet tartanak Washingtonban George Floyd tiszteletére

Gazdasági visszaélés miatt nyomoznak az újpesti hokicsapatnál

Gazdasági visszaélés miatt nyomoznak az újpesti hokicsapatnál

Félig francia lesz az Alfa Romeo első elektromos autója

Félig francia lesz az Alfa Romeo első elektromos autója

Hasznos új funkciókat pakolt telefonjaiba a Google

Hasznos új funkciókat pakolt telefonjaiba a Google

A címlapról ajánljuk