TGM: Századvég: ez a vég
Itthon

TGM: Századvég: ez a vég

A konzervatívok számára sincs menekvés, az Orbán-rezsim pusztító dühe most „a jobboldali elhajlók” ellen irányul.

Vélemények

Körmagyar - sokadik levonás

Csodálkozom, hogy csodálkozunk. Megdöbbenek, hogy megdöbbenünk. Mintha egy pályaudvaron a várakozók nem tudnának hova lenni a meglepetéstől, látván, hogy ím, megérkezett a menetrendszerűen várható vonat. Pedig némi váratlanságot az épp aktuális ügyben legfeljebb az jelenthet, hogy épp kik szállnak le a soron következő szerelvényről. Így csak azon ámulhattunk - mondjuk a legközelebbi múltat említve -, amikor a popénekes Vikidál Gyulát vagy az olimpiai bajnok, egykori Fradi-kedvenc Novák Dezsőt láthattuk kiszállni az éppen befutó ügynökexpresszből. Ezúttal MGP, alias Molnár Gál Péter, a kritikus, a színházi szakma évtizedek óta rettegett ostora érkezett meg pontosan időre, miután feltehetően megelőzve egy már küszöbönálló bejelentést, néhány soros szűkszavú közleményében megvallotta ügynökmúltját.

Vélemények

Másképp

"Minden másképpen van" - idézhetnénk Karinthytól, ha a hazai gazdasági jogalkotás gyakran sajátosan torzított látásmódját szeretnénk jellemezni. Másképpen, mint ahogy az másutt rendjén lévőnek számít: nálunk az állam gyakran deregulációt sürget ott, ahol a jelenleginél is következetesebb törvényhozói szigorra lenne szükség, és további regulációt áhít, ahol pedig a piaci automatizmusok térnyerését kellene elősegítenie. Az új társasági törvény előkészítése mindenesetre hozzásegíthet az állam szerepéről vallott nézetek - legalább részleges - átformálásához.

Vélemények

Magyar Szkülla és Kharübdisz

Magyarország december 5-én szavaz a kettős állampolgárság bevezetéséről. A kezdeményezés minimum öt évet késett, s legalább ennyit késtek a politikai pártok is. Bármelyik változat kerekedjék felül, a pártok konfrontációjában a kisebbségiek lesznek a vesztesek. Növekedik majd a már eddig is érzékelhető feszültség az anyaországiak és a kisebbségiek között, arról nem is beszélve, hogy az ország lelkiismerete sem lesz tiszta: 2004-ben rá kell döbbennie, hogy másképp érez és másképp cselekszik, viszont még a nem hívei is tisztában vannak azzal, hogy egy méltánytalan helyzethez járulnak hozzá. Arról fog szavazni, hogyan érez, de nem arról, hogyan cselekszik.

Vélemények

Eltemetettszimbólum

Jasszer Arafat halálának és temetésének bizarr körülményei és a világvisszhang furcsa vegyüléke a nagy francia költő és gondolkodó, Paul Valéry megállapítására emlékeztet: "A jelentős személyiség kétszer hal meg: egyszer mint ember, aztán mint nagyság."

Itthon

Beperelték az Alkotmánybíróságot

A Társaság a Szabadságjogokért két az Alkotmánybírósággal (Ab) kapcsolatos ügyben is a bíróság döntését kéri. Az egyikben a Fővárosi Bíróság döntene, és az alperes a taláros testület lenne. A másikban az Ab dönthetne arról, mulasztásos törvénysértértést követ-e az Országgyűlés azzal , hogy tizenhárom éve képtelen elfogadni az Ab ügyrendjét.

Itthon

Állampolgárrá lenni nem kell félnetek

A tíz új tagállam májusi csatlakozása előtt az Európai Unió egyetlen tagállamában sem volt gyakorlat a tömeges, kollektív és a törvény erejénél fogva biztosított állampolgárság, azt megszerezni csak az egyedi körülmények mérlegelésén alapuló, individuális eljárás során lehetett, amelynek előfeltétele az adott ország területén való hosszabb-rövidebb tartózkodás.

Itthon

Európa öregedésének kínjai

Képes lesz-e alkalmazkodni az elöregedő európai, ezen belül magyar társadalom a változó szociális kihívásokhoz? Egyelőre csak a kérdések biztosak, a válaszok még nem. Bár kutatók állítják, nem kórság, hanem korállapot a demográfiai öregedés, a kormányok nehezen szánják rá magukat a változtatásokra.

Itthon

Adatgyűjtés sorozáson: nem katonadolog

Alapjaiban változtatja meg a sorozás adatkezelési szabályait, hogy az Országgyűlés úgy határozott, nem hívnak be több újoncot – nyilatkozta a hvg.hu-nak Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Az új helyzethez új törvényeket kell alkotni, vagy a régieket kell módosítani.

Itthon

Az összeférhetetlenség természetrajza

A 2000-ben megszigorodott összeférhetetlenségi szabályok két évvel az önkormányzati választások után ma is szedik áldozataikat. A képviselők és polgármesterek feledékenységét az ellenlábasaik szívesen használják ki. A megbuktatottat ennek ellenére a köz gyakorta újra hivatalába emeli.

Itthon

Tölgyessy: "Az új kormány új iránya döntően retorikai fordulat"

Tartós maradhat-e a Gyurcsány-effektus? Meddig hatásos a retorika, ha elkölthető pénzek nem támasztják alá? Mi lelte a Fideszt? Mivel járhat a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének tervezett megnyirbálása? E kérdésekre válaszolt Tölgyessy Péter alkotmányjogász, a Fidesz képviselő frakciójának tagja.

Itthon

A népszavazás privatizálása

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés azonnali hatállyal állítsa le a gazdasági társaságokban és a közhasznú társaságokban meglévő állami tulajdon privatizációját?”

Itthon

Tölgyessy: népszavazási dömping várható

Népszavazási dömping várható, hála Horn Gyulának. Gyurcsány a szocialisták mentőangyala. Megsarcolják a középrétegek jövedelmét? A Fidesz veszíthet 2006-ban, ha nem újítja meg politizálását. Minderről Tölgyessy Péter Fidesz-képviselő beszélt a hvg.hu-nak adott interjújában.

Itthon

Iskola a határon

Pedagógus szervezetek és az ellenzék megkongatta a vészharangot: a Gyurcsány-kormány jelentős pedagógus-elbocsátásra készül, intézmények megszüntetését, illetve összevonását támogatja. A pénzügyi tárca eközben nem túl meggyőzően bizonygatja, nem eszik olyan forrón a kását. Oktatáskutatók évek óta mondják, változtatni kell a közoktatás finanszírozásán, mert a rendszer nem szolgálja a hatékonyságot.

Itthon

Kettős állampolgárság: népszavazás kérdőjelekkel

Az már biztos, hogy népszavazás lesz arról, kapjanak-e állampolgárságot a határon túl élő magyarok. Ám ma még nem biztos a szavazás kimenetele, miként az sem, milyen konkrét tartalmat kap a kettős állampolgárság, jár-e szavazati joggal, feljogosít-e szociális szolgáltatások igénybevételére?

Itthon

Engedélyezni, megtiltani, szétzavarni

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke a Magyar Jövő Csoport (MJCS) kilátásba helyezett demonstrációjával összefüggésben kijelentette: a gyülekezési jogról szóló jogszabály igen liberális, és e "megengedő jogszabály mellett rendpárti gyakorlatot nem lehet elvárni".

Itthon

MDF: ütött a pártütők órája

Viharos napokat él át az MDF és frakciója, nekik köszönhetően pedig az Országgyűlés. A parlament elnöke hétfőn tudomásul vette öt fórumos képviselő kizárását a frakcióból, noha arról egy személyben a frakcióvezető döntött. Inkább a frakció szakadjon, mint a parlamentarizmus repedezzen – szólt a kormánypárti többség érve.


A címlapról ajánljuk