Publicisztika

Magyar szakszervezetek, hol vagytok?

A pártállam idején kiherélt magyar szakszervezeti mozgalom egyelőre nem talál magára. Az elbocsátás réme damokleszi kardként függ a szervezkedő alkalmazottak és munkások feje fölött. A multik tapasztalják, hogy az érdekvédelem idegen nem egy hazai állami cégtől is.

Vélemény

Kampány: velünk élő visszaélések

Visszaélések tarkítják a kopogtatócédulák gyűjtését, de a postai úton beküldött „távajánlás” sem nyugtatna meg mindenkit. A magyar voksolási hagyományok nem igazán erősítik a választási rendszerbe vetett bizalmat.

HVG Hetilap

Portré Szigeti Péterről

"Rossz tanuló, igazi csibész voltam, akit elsősorban a foci érdekelt. A Lorántffy-zeneibe jártam, egyszer eljött hozzánk Kodály Zoltán, a végén megsimogatta a buksimat, hogy nem baj, ilyennek is kell lenni" - kezdi az 54 éves választási főfelügyér.

HVG Hetilap

Félcédulások

A félcédulások, bárha gyalog járnak, kivan mind a négy kerekük. Ők azok, akik azt mondják az ajánlószelvény idős tulajdonosának, hogy elég lesz a lakcímre, személyi számra, saját kezű aláírásra szánt rubrikákat hibátlanul kitölteni, a többi legyen az ő dolguk. Eszerint működik a Fidesz kooperációja Thürmer Gyula Munkáspártjával. A Magyar Hírlap szerint "az ő megállapodásuk tényét a háttérben lapunknak mindkét párt részéről megerősítették, sőt munkáspárti forrásaink azt is elárulták, hogy az összefogás nem új keletű: már a 2002-es választásokon is segítették egymást". Ez ma nem erkölcsi, politikai, netán választási jogi kérdés, csupán technikai. Hiszen ha a negatív kampányt ki lehet szervezni alvállalkozásba, miért ne lehetne az össznépi sáskaprojektet is? És jótékonyan föltáplálni az ellenfél ellenfelét, aki a barátom. A félcédulások tehát olyan megbízható őstermelők és kézművesek, akik a cédula másik felét a partnereknek töltik ki, szerződés szerint.

HVG Hetilap

A helyzet magaslata

Kifejezetten fájó az adatvédelmi biztos bizonytalan és erőtlen fellépése az úgynevezett szerverügyben. Péterfalvi Attila az eset kapcsán mindössze annyit tartott fontosnak megjegyezni, hogy "a személyes adatokkal való visszaélés egyértelműen jogsértés, aminek büntetőjogi következményei is lehetnek. A személyes adatokat törvényi felhatalmazás vagy az érintett beleegyezése nélkül nem lehet kezelni. A jogsértések megelőzése érdekében azonban a legális adatkezelőnek is kötelessége mindent megtenni."

Interjú

"Ne tévesszenek össze minket az al-Káidával!"

Élete több mint harmadát izraeli börtönökben töltötte az 55 esztendős Muhammad Abu Tajr. A palesztin választásokon a Hamász listájának második helyén szereplő férfi nem szeretné, ha kézlevágással büntetnék a tolvajokat, ugyanakkor nem hajlandó elítélni az izraeli civilek elleni öngyilkos merényleteket.

Vélemény

TB források és igények - választások táján

Meglepődve konstatálom, mily nyugodt az orvostársadalom az idei választási kampányban, mintha az elhangzott „megoldások” nem is érintenék az egészségügyet, és a szféra által nyújtott ellátásokat. A járulék javasolt drasztikus csökkentésének, nagyon kérem, ne az egészségügy igya meg a levét!

Vélemény

A Kiotói Jegyzőkönyv és a magyarországi erdőírtás

Az érvényben lévő Kiotói Jegyzőkönyv csak az üvegházhatású gázok kibocsátóit érinti, de figyelmen kívül hagyja az veszélyes gázok elnyelőit. Nem teszi érdekeltté az aláírókat erdeik megtartásában. A magyarországi erdők védelme sürgős intézkedéseket kíván

Vélemény

Gázpisztoly, kéztörés: a kampány fokozódik

A fővárosban gázpisztollyal lőnek kopogtatócédulázó SZDSZ-es pártaktivista arcába, Pécsett Fidesz-szimpatizáns röplapterjesztő kezét törik el. A tettesek vélelmezhetően mindkét esetben frusztrált, ideggyenge, a gyerekes politikai rajongás és gyűlölet kettős csapdájában vergődő kisemberek.

Vélemény

Magyar szolgáltatók: vigyázó szemetek Brüsszelre vessétek

Hol van a viszonosság? Miközben a 90-es években a nyugati szolgáltató cégek hadát fogadták tárt karokkal a rendszerváltó országokban, az Európai Parlament legújabb döntése számos akadályt gördítene az új tagországok, köztük Magyarország szolgáltató cégeinek nyugat-európai tevékenysége elé.

Vélemény

Mohamed és Voltaire

A genfi mecset imámja egyszer s mindenkorra be akarja tiltatni Voltaire 1740-ben írt „A Fanatizmus vagy Mohamed a próféta” című darabját. A Nyugatnak el kellene döntenie: tényleg egyetemesnek tekinti-e az emberi jogokat?

Vélemény

Vityesz és Fletó, a két illuzionista

Folyik a populista licit, versengve ígérnek hetet-havat az áprilisi választás főszereplői: Orbán fájdalommentes konszolidációval ámít, Gyurcsány pedig mindazt megígéri, amit az elmúlt négy évben a kormány elmulasztott megtenni.

Nagy Gergely (hvg.hu) Vélemény

Klubrádió: a diskurzust felváltotta a kurzus

A Klubrádió radikálisan megváltoztatta reggeli információs és hírmagazinjának felépítését és stílusát. Ez a választás éve ugyebár, izzik a levegő, tessék kidudorodó nyaki erekkel ráfeszülni a politikára. És tolni az egyiket, a két tolható szekér közül.

Vélemény

Interjú Ariel Saron Erdélyből származó sógornőjével

Ariel Saron először Gyöngyit vette el, majd annak halála után húgát, Lilit - meséli a hvg.hu-nak a hatgyermekes brassói magyar zsidó család egyetlen még életben lévő tagja, a két lány nővére, Olga Mjudovnyik, eredeti nevén Zimmermann Olga.

hvg.hu Interjú

A Közel-Kelet nem vevő a nyugati demokrácia-modellre?

Hihető-e, hogy a közel-keleti államok többségében a vallási érzékenység hívta az utcára a nagykövetségek gyújtogatóit? Életszerű-e, hogy Jemenben, a sivatag kellős közepén lefátyolozott arcú asszonyok végtelen felháborodásukban dán zászlót égetnek? Mi a végső célja az iszlám fundamentalistáknak? E kérdésekre igyekezett választ adni tegnap a Klubrádió Kontra c. adásában Medgyes Péter szíriai, Tamás Lajos libanoni nagykövet, továbbá Bokor Balázs volt szíriai nagykövet, Pick Róbert katonapolitikai elemző. Az Orosz József moderálta beszélgetés szerkesztett, rövidített változatát az alábbiakban ismertetjük.

Interjú

Interjú Kovács András szociológussal

Bejegyzett nemzeti kisebbség legyen-e a zsidó? - a vita hónapok óta folyik. A kezdeményezők szerint a vallástalan zsidók érdekeit nem képviseli a hitközségek szövetsége. Az ellenzők szerint viszont a nemzetiséggé válással a közösség "kiiratkozna" a magyar nemzetből. Kovács András sem tartaná jónak, ha zsidó kisebbségi önkormányzatok alakulnának, de az 59 éves szociológus más érveket hoz föl.

Vélemények

Próféták és bálványok

Miközben a háttérben az új terrorfundamentalizmus lángjai nyaldossák az európai individualista-ateista kultúra alapjait, mi nem tudjuk, spicli-e vagy cenzor egy tehetség.

Vélemények

Világgazdasági kilátások

A gazdasági előrejelzésekben mindig valamiféle egyensúly alakul ki a reménybeli jó kilátások és a rettegett rosszak között. A 2006-os év sem kivétel. A jelek szerint a távol-keleti országokban és a csendes-óceáni térségben van a legkevesebb ok az aggodalomra.

Portré

Portré Juhász Péterről

"Komolyan vettem a mondást, hogy nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk: már a Deák téri általánosban elkezdtem a nem tanulást, amit később az angyalföldi gimnáziumban is folytattam. A testnevelést kivéve, amiből felmentésem volt, mindenből buktam" - ad újabb leckét polgárpukkasztásból az önfeljelentése nyomán folyó bírósági tárgyalásra cserepes kenderbokorral érkező 35 éves üzletviteli tanácsadó-könnyűdrog-aktivista.

1
371 372 373 374 375
390

A címlapról ajánljuk