Vélemény

Naturális obligáció

Úgy tűnik, a kisrészvényesek teljes jogfosztásával zárul az újkori magyar tőkepiac eddigi legnagyobb botrányának első, közigazgatási szakasza. A Legfelsőbb Bíróság (LB) jogvédelemben részesítette ugyanis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) eddigi joggyakorlatát, miszerint a magyar pénz- és tőkepiacon egyetlen olyan törvénysértőnek sem kell joghátránytól tartania, akinek a törvénysértés formájáról és mértékéről sikerül megállapodnia a felügyelettel. Üzleti tervébe azért ezt a lehetőséget még senki se tervezze bele, mert például magyar és orosz állampolgároknak ezt eddig még nem sikerült elérniük.

Vélemény

Szabályszabászat

A tankönyvek a joguralom egyik ismérvének tartják, hogy a törvények mindenkire egyformán érvényesek. Azt szoktuk mondani, hogy demokratikus politikai közösségben a jogszabályok uralma érvényesül, és nem az embereké, vagyis a jogi normák gátat vetnek a főhivatalnokok és a bírák önkényének. Az alkotmányos világ azonban nem ilyen egyszerű. A döntéshozók szerepfelfogása és szabályértelmezése alapvetően befolyásolja ugyanis a jogi rendelkezések tartalmát.

Vélemény

"Széchenyi vallási és nemzeti türelmességet hirdetett"

"Nem gondolom, hogy a nacionalista jelző, annak mai értelmében, illik Széchenyire" - véli Oplatka András (64 éves) Svájcban élő történész-újságíró, a nemrég magyarul is megjelent, legújabb Széchenyi-biográfia írója. Mindezt annak tükrében is mondta, hogy szerinte a nemzeti állam a 20. században a régió végzete lett.

Vélemény

Portré Horváth Éváról

"Háborús gyerek vagyok, úgy nőttem fel, mint a gaz" - tesz sok mindent magyarázhatóvá a több polgári körös performansz szervezése után is csak a Magyar Vizsla című ingyenújság szerkesztése és terjesztése okán országos hírre emelkedő, magát 2002 óta aktivistává edző, 60 éves üzletasszony.

Vélemény

Busht le kell váltani!

Végre immár nyíltan tárgyalják az újságokban, az interneten, a hétköznapi beszélgetésekben, sőt még a kongresszusban és a szenátusban is a George W. Bush elnök elleni esetleges vádemelést, ami a leváltásához is vezethet. Egykor képviselőként én is tagja voltam a kongresszus igazságügyi bizottságának, amely a vádeljárást folytatta Richard Nixon elnök ellen, és meg vagyok győződve arról, hogy hasonlóra van szükség a jelenlegi helyzetben is.

Vélemény

Helyesbítés

"Lövések a zászlóshajóra- Mi is van a Fidesz támadta FT-mellékletben?" c. cikkben hivatkozunk Csontos János „Posztmodern Idők” c. cikkére, amely a Magyar Nemzet január 4. számában jelent meg. Az első bekezdésből vett idézet helyesen így hangzik:

Vélemény

"Nem szedi ki belőlem a nyereségrátánkat!"

Ferihegy most a legkevésbé versenyképes reptér a régióban, de annál nagyobbak a növekedési lehetőségei - indokolta a HVG-nek a létesítmény 75 évre szóló üzemeltetési jogáért fizetett 465 milliárd forintos vételárat a 46 éves brit Chris Woodruff, a Budapest Airport Rt. új vezérigazgatója.

Vélemény

Találjuk ki Európát!

"Ugyan miért fizessenek a brit adófizetők a varsói metróberuházásért vagy a budapesti csatornafejlesztésért, ha közben a londoni tömegközlekedés az összeomlás határán áll?" - förmedt miniszterelnökére Nigel Farage, a brit euroszkeptikusok vezére, amikor Tony Blair karácsony előtt, az EU soros elnökeként, a hétéves uniós büdzsémegállapodásról számolt be az Európai Parlamentnek. Mintha csak Alíz Csodaországának fordított világába lépnénk be, idehaza a Fidesz vezetői fanyalogtak arra a 22 milliárd euróra, amit Gyurcsány Ferenc "elhozott" Brüsszelből.

Vélemény

Jótevőnk, a hetesember

A bordó Opel megáll a munkanélküli Tibiék előtt, s ha gazdája ott végez, gyalog megy tovább az utcában. Belátogat öt-hat családhoz, ahol rendszerint gyeses az anyuka, s napszámba jár a férj. Ha van ugyan napszám, mert így telente már csak öregasszonyoknál lehet fát vágni. Onnan meg egy üveg pálinkára valót se lát az ember. Ő viszont gyorsan ad kölcsönt. Az egyik kuncsaftja szerint: "Be van ez járatva!" Ahogy a megyei reklámlapban, sőt az országos tévékben hirdetik: harmincezertől kétszázezerig. Azonnal. Kézbe számolva. Állítólag valami papírt is aláírat, ez azonban az adósokat nemigen érdekli. Még senki sem olvasta el.

Vélemény

Portré Hollós Jánosról

"Könyvelő apám roppant szigorúan, poroszosan nevelt, ha rossz fát tettem a tűzre, bizony keményen elnáspángolt" - jelzi, hogyan edződött nagy megpróbáltatásokra is egy nyugdíjazási döntésével ellenfeleiből megértést csiholó, szövetségeseiből ellenfelet csináló, a Kondor-érában rádióalelnökké emelt, 44 éves riporter.

Vélemény

Médiapiaci ellentmondások

A múlt év végén az Európai Bizottság benyújtotta javaslatát a "határok nélküli televíziózásról" szóló 1989-es irányelveinek módosítására. Viviane Reding, a médiaügyekért felelős biztos az alábbi szavakkal vezette fel a javaslatot: "Virágozzanak a világ egyik legkorszerűbb és legrugalmasabb jogszabályi környezetében az európai audiovizuális műsorszolgáltatók."

Vélemény

Az egyik vizsla, a másik eb

A Magyar Vizsla kiadójának politikamentes civil szervezetként történt „eladása” látványosan megbukott, ugyanúgy mint korábban A Viktor c. könyv mocskolódásainak elhatárolása a szocialistáktól. A kampánytrükkök - remélhetően – lepattannak a vájtfülű és "vájtszemű" választópolgárról.

Itthon

Mi is van a Fidesz támadta FT-mellékletben?

Továbbra sem csillapodik a londoni üzleti napilap, a Financial Times (FT) magyar melléklete körüli vihar. A Fidesz decemberben megjelentette „bundás” hirdetését, ma pedig parlamenti különbizottságot kezdeményezett, amiből állítólag ugyan ki akarták hagyni az FT-t, de mégis belekerült. Emellett különös hangütésű levelet írtak Londonba. Az ügy kapcsán továbbra is támadják a Gyurcsány-kormányt. De mit is tartalmazott valójában a melléklet?

Gazdaság

Orbán István: "Amit kaptunk, abból illik visszaadni"

Az Egis most a csúcson van, nekem maximális a reputációm, ezért nem szabad olyan helyzetbe kerülnöm, hogy valaki azt mondhassa, mit keres még itt ez a vén hülye - indokolta a HVG-nek a 66 esztendős Orbán István, hogy csaknem negyedszázadnyi vezérigazgatóság után a január végi közgyűlésen távozik a gyógyszercég éléről.

Vélemény

Adórendszer másként

Világos helyzetre, átlátható viszonyokra és pontos számokra van szükség, hogy új, valóban igazságos adórendszer alapjait rakhassuk le. Az évről évre toldozgatott-foldozgatott jelenlegiből ugyanis éppen ezek az összetevők hiányoznak. Pillanatnyilag csak találgatni tudjuk, mekkora részt viselnek a közös teherből a társadalom egyes tagjai, és ugyanígy fogalma sincs senkinek, valójában ki és pontosan mekkorát merít a közös javakat tartalmazó kosárból.

Vélemény

Portré Karafiáth Orsolyáról

"Nevem török vagy görög eredetű. Esetleg szlovák. Nekem elég, hogy szép hangzású" - sugall értékrendet a két kötete mellett számos művészeti kapcsolódású eseményen magát észrevetető, 29 éves alkotó.

Vélemény

Támadják Sólyom köszöntőjét

Már javában benne vagyunk 2006-ban, de még mindig téma Sólyom László államfő újévi köszöntője. Támadják innen-onnan, de beszélnek róla. Lehet, hogy ezt akarta?

Vélemény

Nem baba a Babakötvény?

A Babakötvény vegyes fogadtatásra talált, egyesek kampányszagú látszatintézkedést, mások nemes szociális lépést emlegettek. Az eddigi tapasztalatok szerint az ilyen jellegű ösztönzések nem igazán képesek visszafordítani a negatív demográfiai trendet.

MTI Világ

"Legalább gyermekeink életét próbáljuk helyrehozni"

Omar Abed El Shafi, az egyik Kelet -Jeruzsálemi kórház sebész főorvosa a palesztin mindennapokról, a széthúzásról, a január végén esedékes választások és a béke kilátásairól beszélt a hvg.hu tudósítójának.

Vélemény

Lomnici különös levele Vastaghnak

Érdemben nem foglalkozik egy végelszámolás alatt álló cég panaszával az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága, mert a Legfelsőbb Bíróság elnöke úgy tájékoztatta őt, hogy a társaság ügyében eljáró személy a cég képviseletére nem jogosult. Pedig dehogynem.

1
373 374 375 376 377
390

A címlapról ajánljuk