TGM: Századvég: ez a vég
Itthon

TGM: Századvég: ez a vég

A konzervatívok számára sincs menekvés, az Orbán-rezsim pusztító dühe most „a jobboldali elhajlók” ellen irányul.

Vélemény

"A Szent Korona-tanra nem építhető köztársaság"

Sokan aszerint emlékeznek '56-ra, hogy minek van éppen piaca - jelentette ki a HVG-nek az Országgyűlés korelnöke, a 84 éves Horváth János fiataldemokrata képviselő, aki az utolsó élő kapocs a T. Házban a második és a harmadik köztársaság parlamentje között.

Vélemény

Portré a Fiatal Baloldal új elnökével

Mondhatni, az anyatejjel szívta magába a médiával kapcsolatos tudnivalókat a szocialisták hivatalos ifjúsági szervezetének második nekifutásra befutó, 27 esztendős új eleje: a mama, Hortobágyi Éva korábban sokat foglalkoztatott tévés újságíró.

Vélemény

Az útitárs visszakérdez

A baloldalt többnyire a szegénység, a kiszolgáltatottság elleni harc szervezi. Az utóbbi 60 évben így volt ez Amerikában és Európában egyaránt. Aztán mindig kiderült, hogy a szegénység makacsul ellenáll, szinte lehetetlen legyőzni baloldali eszközökkel. Ez a keserű felismerés vezet a baloldali exodushoz - rendszerint a szegénység elleni harc kudarca terelt át több ismert gondolkodót a jobboldali vagy liberális táborba. Ez történt Reagan elnökkel, Milton Friedmannal, az amerikai neokonzervatív mozgalom prominens tagjaival, a francia Raymond Aronnal vagy az osztrák Friedrich von Hayekkal.

Vélemény

Kisiskolás ötlet

Minél tovább töröm rajta a fejem, annál kevésbé értem, mi végre gondolta úgy a szocialista miniszterelnök, hogy a kormány nevében foglaljon állást az utóbbi időben amúgy kevéssé előtérben szereplő egyik kérdésben, amely történetesen részben a - mondhatni tradicionálisan - szabaddemokrata vezetésű oktatási tárca, illetve legfőképpen a települési önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Az úgynevezett kisiskolák fenntarthatóságáról van szó, vagyis arról, hogy legyen-e minden egyes falunak külön iskolája, ahová kizárólag a településbeli gyerekeket járatják - őket viszont csak oda. Amennyiben erre a kérdésre határozott és egyértelmű igen a válasz, az a jelenlegi támogatási rendszer mellett nem látszik sem túl ésszerűnek, sem igazán megvalósíthatónak.

Vélemény

Gyurcsányi pálfordulás

Gyurcsány Ferenc kormányfővé választása együtt járt annak burkolt-félhangos kimondásával, hogy a száznapos programoknak titulált osztogatás kivéreztette a büdzsét. És mivel már a startnál ellőttük a muníciót, a finisben már nem lehet voksvásárló költekezésbe fogni. Pálfordulását a választások közeledte, illetve a baloldal ideológiai válsága magyarázza.

Vélemény

Lesz-e magyar csoda?

Harmincöt éve, 1970 decemberében Willy Brandt nyugatnémet kancellár Varsóba látogatott. Van-e valaki a HVG ifjabb olvasói közül, aki - anélkül, hogy megnézné az interneten - tudná, mi volt ennek a hivatalos látogatásnak az eredeti célja? Mi, őszbe csavarodott fejűek is csak arra emlékszünk, hogy Brandt a varsói gettó emlékműve előtt váratlanul letérdelt. Ez az emlékezetes intermezzo nem szerepelt a programban, a kancellár spontán tette, amit tett.

Vélemény

"Nem maradt már olyan sok nagyobb versenytárs"

A kisebb cégek egymással versengve akarják eladni magukat nekünk - dicsekedett a HVG-nek Charles Phillips, az Oracle szoftveróriás vezérigazgatója. A 46 éves cégvezető menedzserkarrierje szempontjából rendkívül hasznosnak tartja, hogy pályafutását a tengerészgyalogság tisztjeként kezdte.

Vélemény

Irodalmi Nobel-díj: miért halogatnak?

A jelek szerint nem működik olajozottan az irodalmi Nobel-díjosztás gépezete; csütörtökre ígérik Stockholmban az idei díjazott személyének a megnevezését, noha a döntést már – a szokásoknak megfelelően - hetekkel ezelőtt meghozta az arra illetékes tizennyolc svéd akadémikus. Vajon mi a halogatás oka? Az a díj történetében még nem fordult elő, hogy a bejelentés késsen, ám hogy ezekben a napokban mi történik a kulisszák mögött, az valószínűleg sose derül ki.

Vélemény

Schilling Árpád

"A Schilling Árpád Társulata elnevezéshez nagyon kellett volna szeretnem a nevemet" - tudatja a színházi szakma megújítójaként és állandó ostorozójaként számon tartott, 31 éves rendező, milyen motívumok vezették a már nemzetközileg is jegyzett Krétakör társulatának tíz évvel ezelőtti névadásához.

Vélemény

Suszter a kaptafánál

"Az üzletember üzleteljen" - jelentette ki a minap Orbán Viktor egy falusi pártrendezvényen, s noha nem mondta ki, érzékeltette: "ahelyett hogy kormányozna". A vezetési alkalmasság ilyetén megítélése elgondolkodtató. Mert bizonyos szakmák és életpályák szereplőit diszkvalifikálja a közügyek döntéshozó szerepeiből, amiből következően talán érdemes azon eltűnődni, vajh ki alkalmas az ország kormányzására.

hvg.hu Világ

"Nem az az erősebb, aki nagyobbat robbant"

Palesztin hírforrások szerint ezen a héten valószínűleg menesztik Ahmed Korej miniszterelnököt a palesztin területeken uralkodó káosz miatt. A hvg.hu tudósítója Kelet - Jeruzsálemben kérdezte Dr. Jungbert Béla, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, a ramallahi magyar képviselet vezetőjét a palesztin belpolitikai feszültségről

Vélemény

A szög, a zsák, meg a foltja

Meg szeretnénk nyerni a jövő évi választásokat, ennek megfelelően kell a gazdasági döntéseket meghozni – Veres János pénzügyminiszter az ING csütörtöki üzleti reggelijén tartott előadásában szólta el magát.

Vélemény

Kisiskolák óriásdilemmái

Az elavult felszerelésű, gyenge színvonalú, alacsony kihasználtságú kisiskolák fenntartása nem egyéb, mint a “megőrizve elsorvasztani” programja, az ordító esélykülönbség konzerválása.

Vélemény

Rákosi pajtás: személyi adataid zárolva

Az Alkotmánybíróság az információs érdeknél fontosabbnak ítélte a személyes adatok védelméhez való jogot – ezzel újabb akadályokat gördített a múlt megismerése elé. Ha következetesen érvényesítjük a határozatot, akkor a Rákosi-dosszié számos lapja is titok marad.

Vélemény

Mihályi Péter: Nyolc óra munka

Az orvosi ügyelettel kapcsolatos minapi jogerős bírósági döntés után a közvélemény talán kezdi megérteni, mit jelent tagnak lenni az Európai Unióban. Már kezdett meggyökeresedni az a vélekedés, hogy a közös szabályok betartásáról szabadon dönthetünk, s ha valami Brüsszelnek nem tetszik, akkor majd a kormányunk alkudozni fog, vagy legrosszabb esetben húzza az időt a végtelenségig. Ez nem így megy. Magyar állampolgárok magyar bíróságokon kikényszerítik, ami az EU-szabályok szerint jár nekik, s fütyülnek a kormányra, az ország teherbíró képességére vagy bármi, számukra külsődleges szempontra.

Vélemény

Petrányi Zsolt:"Lehet, hogy rappelek még, csak nem itt"

Regionális kulcsszerepet álmodik a vezetése alá került Műcsarnoknak Petrányi Zsolt (39 éves). A júliusban a tanácsadói testület javaslata dacára, miniszteri huszárvágással kinevezett főigazgató egyik ötlete a cégekkel, magángyűjtőkkel való együttműködés.

Vélemény

Pályi András: Varsói gyors?

Most, hogy látványosan megbukott a lengyel baloldal, és egyre közelebb vannak nálunk is a választások, amikor is van bizonyos esély, hogy felváltja a jobb a balt, újra egyre többen emlegetik a varsói gyorsot, azazhogy a lengyel forgatókönyv szerint zajlik le a hatalmi váltás. Tény, hogy 1993 ősze óta, amikor "Varsó elesett" ( Für Lajos), s tette ezt ráadásul elsőként, azaz a volt szocialista tábor területén a rendszerváltás után először a lengyeleknél váltotta le a jobboldali kormányt az utódpárti elit (ezt követően Budapesten is), a jobb és a bal végrehajtó hatalom papírforma szerinti váltakozása Varsóban is, nálunk is négyévenként menetrendszerűen bekövetkezett.

Vélemény

Szabó Gábor: Kerékkötők

A fővárosi közgyűlés a múlt héten végre maradandót alkotott. Bemutatta, hogyan lehet lejáratni egy hasznos, bár sokak érdekét sértő, nagy nehezen mégis elfogadott közhasznú intézményt. A parkolási előírásokat eddig is alig lehetett áttekinteni, s a rendszert körüllengte a - nem bizonyítható, de gyanítható - korrupció kesernyés illata. Ezt a Városháza és a vele egyébként huzakodó kerületek által kikevert, egységes fizetőparkolás nevű mixtúrát 1993-as bevezetése óta most sikerült végképp deformálni.

Vélemény

Portré Szécsi Gáborrral

Az országos politikai üggyé lett kecskeméti város közepi Malom Center minapi átadásával újabb fontos állomásához érkezett a Fidesztől a szoclib erőtérbe hajtott, 39 esztendős, magát leginkább kommunikációkutatónak tartó filozófus-tanár politikai pályafutása.

1
377 378 379 380 381
390

A címlapról ajánljuk