Itthon

Talpig vasban

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerint az eset társadalmi súlya miatt őrizetbe kellett volna venni azt a férfit, aki a minap Érden hét embert elgázolt egy buszmegállóban, egynek pedig a halálát okozta. Az ügyészség azzal érvelt, hogy az előzetes letartóztatás nem befolyásolná a nyomozás eredményességét. Az ügy körüli vita után lassan már mindenki tisztában van az előzetes letartóztatás elrendelésének törvényi szabályozásával, az érvek és ellenérvek tengerében a legtöbben azonban továbbra is érzelmi tényezők alapján foglalnak állást. Teszi ezt a rendőrség is, pedig ha valahol, ott biztosan tudni kellene, hogy "az eset társadalmi súlyára" hivatkozva előzetest elrendelni nem lehetséges.

Vélemény

Meseadó

Arányosság és igazságosság - ezzel kezdődött tavaly az adótörvények tervezetének indoklása, és meglátják, az idén sem adják alább! Mintha csak a régi mese szólna, hogy először mindenki az érdeme, a tehetsége alapján, később majd a szükséglete szerint részesül a közös jóból.

Vélemény

Globális szociálpolitika

Bár a gazdaság globalizációja igen pozitív hatásokkal járt, rengetegen akadnak még olyanok, akik ebből semmilyen hasznot sem húznak. Önmagukban a piaci erők nem is képesek elfogadható választ adni olyan kérdésekre, mint a környezetszennyezés, a szegénység, az egyenlőtlenség növekedése. A globális világgazdaság csak úgy képzelhető el, ha azt globális léptékű szociális cselekvési program egészíti ki.

Vélemény

"Jelentéseinkkel sosem lesz mindenki elégedett"

Sokan fogják bírálni azt a jelentést, amelyet a Freedom House most készít az amerikai szabadságjogok helyzetéről, - jósolja Peter Ackerman, a demokrácia és az emberi jogok globális erősítéséért dolgozó, washingtoni központú szervezet 59 esztendős elnöke. Örül annak, ha "osztályzatuk" miatt egy-egy ország tiltakozik, ez annak a jele: szavuk van.

Vélemény

Portré Derdák Andrásról

"Nagyapám még karosszérialakatos volt, apám már építészmérnök. Anyai ágon viszont az Ecsedi régi nemesi értelmiségi família" - tudatja a 33 éves, magát kultúraközvetítőnek mondó, párizsi kinevezésével egy újabb kultúrpolitikai botránykővé lett művelődési menedzser, mi minden egyesült benne.

Vélemény

Verecke szent tehene

Támogatni leginkább a részegeket kell. És a határon túli magyarokat. Az előbbieket főleg a kicsivel józanabb ivócimborák szokták, arra számítva, legközelebb ők szorulnak támogatásra. Az utóbbiakat anyaországuk segíti, állítólag azért, hogy megmaradjon szülőföldjén, és nehogy viszonttámogassa a lekonyuló demográfiai mutatókat. Működik a sok szövetség, bizottság, hivatal, főosztály, alapítvány, kuratórium, alap, indul pályázat roskadásig, lesz speckó igazolvány. Jaj, mennyi pénzt el kell előbb költeni Magyarországon, hogy kevéske odaátra is jusson!

Vélemény

Morál, stop!

Kevéssé rövid emlékezetű honfitársaink nyilván fel tudják idézni, miről szólt a közbeszély úgy öt esztendeje. Az SZDSZ Lop Stop-táblákkal haknizta végig az országot, jogosan tiltakozva – mások közt – az ellen, hogy Orbánék pártjuk kampánycégének bőkezűen osztogatják az állami megrendeléseket.

Vélemény

Ami négy éve nem megy

A baj az államháztartással van. Most újabbal tetézve: az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat minden bizonnyal nemet fog mondani az autópálya-építés finanszírozására kitalált hungarikumra, a sajátos pénzügyi innovációra. Ez azt jelenti, hogy ha az eredeti 1022 milliárd forintos deficitcélt tudjuk is tartani az idén - ahogy erre a Pénzügyminisztérium újfent megesküszik -, az uniós szabályok szerinti államháztartási hiány a GDP 6-6,2 százaléka körül alakul. Annak ellenére, hogy az idén eddig már 125 milliárd forint tartalékot zároltak, és további 550 milliárd forintos maradvány zárolását írták elő, egyebek mellett pedig NATO-befizetési kötelezettségünknek sem tettünk eleget.

Vélemény

"A megtérülésnél fontosabb a bécsiek elégedettsége"

Az osztrák főváros szociáldemokrata vezetése nem engedi ki a kezéből a közművek irányítását, s a város költségvetésének csak százalékával rendelkeznek. A bécsi polgármester, Michael Häupl szerint az uniós projekttámogatásoknak több a káruk, mint a hasznuk. Az 56 esztendős politikus büszke ugyan Bécs szociális érzékenységére, de megkísérli visszaszorítani az "importkoldusokat".

Vélemény

Portré Talmácsi Gáborról

"Már négyévesen folyton motorra akartam ülni" - emlékszik a korántsem atipikus kezdetre a múlt héten magasabb géposztályba igazoló, de a hét végén még eredeti kategóriájában szerencsésen bukó 24 éves motorversenyző.

Itthon

KSH-elnökök jönnek, KSH-elnökök mennek

Sokan hiszik, hogy az éppen hivatalban lévő kormány előbb-utóbb búcsút int az előd által otthagyott KSH-menedzsmentnek, saját híveivel tölti fel a Központi Statisztikai Hivatalt, akik véletlenül sem közölnek kellemetlen adatokat az ország helyzetéről. Megoldást a KSH-elnökök függelmi helyzetének megváltozása hozna.

Vélemény

"Semmiféle magyarországi jogot nem akarunk"

Kirakatpolitikaként értékeli Gyurcsány Ferenc legfrissebb nemzetpolitikai javaslatait Bugár Béla (47 éves), a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, aki Pozsonyban és Budapesten is szívós pragmatizmussal képviseli a határon túli magyarok érdekeit.

Itthon

Kopókacsa

Közbiztonságunkról bús képet festünk magunknak: félünk a betörőktől, az útonállóktól és újabban a terroristáktól. Gyanús a sötét bőrű, a szakadt idegen, a fuxos kopasz. Társadalmi önvédelmünk fontos része, hogy számos előjogot engedünk a rendőröknek. Például lőfegyvert tarthatnak, s azt nem csak közvetlen életveszély esetén használhatják. Demokratikus politikai közösségben e kiváltságoknak két komoly feltételük van: a rendőrök tartsák be az előírásokat, és ne leplezzék az óhatatlanul előforduló szabálytalanságokat.

HVG Vélemény

Portré Sió Lászlóról

"Már az általánosban jártam a színjátszó körbe. Többnyire a komédiás szerepeket osztották rám" - kezdi az utóbb vezető konzervatív oktatáspolitikus szerepében országos ismertségre jutó, 40 éves, egykori magyartanár. Az annak idején sűrűn emlegetett, legendás IKV normacsoport-vezetőjeként szolgáló papa és a vállalati titkárnő mama szigora mindhárom Sió testvérnek előírta a diplomát, "amit aztán túl is teljesítettünk, mivel mindegyikünk kettőt is szerzett".

Hirschler Richárd Vélemény

"Amerika hagyja abba!"

Három neves értelmiségi gyűlt össze a Napkelte vasárnapi adásában, amúgy jó barátaim. Sajnos, belementek Lakat T. utcájába, aki szeptember 11. és a Katrina nyomán kötelességének érezte felszólítani az Egyesült Államokat: hagyja abba! Feltehetően az USA szuperhatalmi státuszára gondolt. Washingtonból érdemben eddig még nem érkezett válasz…

Vélemény

Ábrahámmal kezdődött

Még csak négy éve történt, amikor 2001. szeptember 11-én néhány óra leforgása alatt megváltozott a világtörténelem iránya, elkezdődött a harmadik világháború, a globális Terror háborúja. Vajon ki áll az öngyilkos merénylők mögött? S ő mögöttük? Van-e, s kicsoda az ős-felelős az általunk átélt félelmekért?

HVG Vélemény

Portré Bragyova Andrásról

„A Bragyova eltorzított tót vagy szlovák eredetű név ugyan, de a családom mindkét ágon erősen szekularizált, ám a történelem során időnként zsidónak minősülő magyar família" - vezet az eredetekhez az Alkotmánybíróság krónikus létszámhiányán hamarosan talán enyhítő, 55 éves jogtudós.

Világ

Választási találgatások Izraelben

Az izraeli nagykoalíció napjai meg vannak számlálva, inog a Likud egysége, Sharon pozíciója meggyengült, jövő tavasszara kírhatják az országos választásokat - derül ki a A Likud és a Munkapárt egy-egy vezető politikusának a hvg.hu részére adott interjújából.

Vélemény

Privatizációs tanmese Orwell kedvelőinek

Négy láb jó, két láb rossz!” - mondta George Orwell Állatfarmjában Hógolyó, a nagy ideológus, amikor a birkák semmiképp nem akarták megérteni: az állatok irányította farm jobb, mint az emberek által vezetett. Ugyan így, manapság azt próbálják elhitetni velünk, hogy az állam rossz, a magánbefektető viszont jó tulajdonos. Mindig, és minden körülmények között

Vélemény

Gyurcsány magyarságpolitikája

Gyurcsány Ferenc három újsütetű nemzetpolitikai javaslata közül kettő: a határon túli magyarokkal foglalkozó parlamenti bizottság felállítása illetve az irántuk érzett felelősség beemelése az alkotmányba inkább szimbolikus jelentőséggel bír. A “határontúli” személyi igazolvány a Fidesz kettős állampolgársági retorikájának felvizezett változata, aligha lesz népszerű Brüsszelben, de még a határon túliak körében sem.

1
378 379 380 381 382
390

A címlapról ajánljuk