Itthon

Romlottak Szili esélyei

A kisebbségi kormányzás rémképével viaskodtak a szocialisták szombati, az államfőállítást elodázó elnökségi ülésükön, ezért mind valószínűtlenebbnek látszik Szili Katalin házelnök államfői ajánlása – szivárgott ki vezető szocialista körökből.

Hirschler Richárd Vélemény

25 éve írta a HVG (amikor még 11. 50 volt a benzin)

25 évvel ezelött már kezdtek húsba vágni a világpiaci árakhoz felnövő itthoni árak, művi úton próbálták a kört négyszögesíteni, versenyképessé tenni az ipart. Nem sikerült. A csehszlovák vízierőmű-álmokat ismertető interjú ódzkodott Pozsonyt Pozsonynak nevezni.

Vélemény

Alku a láthatáron?

Szili Katalint semmiképpen sem szavazza meg a szabaddemokrata frakció - állította még szerdán Pető Iván, demonstrálva a magyar liberálisok elkötelezettségét egy nem-pártpolitikus köztársasági elnök iránt.

Vélemény

Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere

A rendszerváltás forgatagában - már aktív szabaddemokrataként - Gegesy Ferencet az újpesti polgárságból adoptálják ferencvárosi polgármesterré, és immár a negyedik ciklusban ő a változó összetételű testület eleje.

Vélemény

Interjú Spiró György íróval

Spiró György (59 éves) az idehaza tapasztalható vallástörténeti tudatlanságnak tulajdonítja, hogy Jézussal és a kereszténységgel kapcsolatos kijelentéseinek egyike-másika botránykőnek bizonyult Magyarországon.

Vélemény

Füttyszabadság

A szónok kifütyülése a demokratikus véleményszabadság megnyilvánulása, csakhogy aki fütyül, az is a demokráciát veszélyezteti

Vélemény

Új törvényeket!

A parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény mentelmi jogra vonatkozó része tiltja a szondáztatást.

Vélemény

Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész

Kisebb palotaforradalommal, 1983-ban akkori barátjával, Fischer Ivánnal megalakítja a Fesztiválzenekart, amelynek - 1997-es szakításukig - egyik vezetője. Itt kóstol bele a dirigálás ízébe, amit 1997 végétől a Nemzeti Filharmonikusoknál már mint fő-zeneigazgató teljesíthet ki.

Vélemény

Interjú Holló Andrással

Koncentrált offenzívát indíthatnak a jövőben alkotmánybírósági beadványok okán egyes emberi jogi csoportok - véli Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke (62 éves), aki egy per kapcsán jutott arra az elhatározásra, hogy nyilvánosságra hozzák a közszereplők indítványait.

Vélemény

Konzultációs amőbák

A trend folytatódik. Medgyessy Péter volt miniszterelnök, bankár és utazó nagykövet után most Orbán Viktor pártelnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő képzeli magáról, hogy civil ember. A megkezdődött választási előcsatározások során mindketten úgy akarnak népszerűséget szerezni, hogy civilnek öltözve járják a falvakat és az egyetemeket.

Hirschler Richárd Gazdaság

Wolfowitz a Világbankban

Az európai sajtó és a politikusok egy része heves támadásokkal reagált Bush amerikai elnök döntésére, hogy Paul Wolfowitzot jelölik a Világbank júniusban megüresedő elnöki székébe. Mások viszont rámutatnak, Wolfowitz kvalitásai, vezetői képessége kíváltképp alkalmassá teszik e 10 ezer főt számláló, az utóbbi időben helyét kereső intézmény megújítására.

Vélemény

Útmutatás a jó halálhoz

Belgium és Hollandia után a francia törvényhozás is fontolgatja az eutanázia engedélyezését, ám hiába hívják úgy, az eutanázia nem „jó halál” – véli alábbi írásában Bitó László, a témáról hamarosan könyvet megjelentető író. Jézus utolsó vacsorája mindannyiunknak példa: vajon nem jobb-e minden halotti tornál, ha akkor veszünk búcsút egybegyűlt szeretteinktől – amikor még élünk?

Vélemény

Díjugrató

Az Alternatív Kossuth-díjnak egyelőre az a legfőbb jellegzetessége, hogy noha nem a kormányzat osztja, léte mégis a fungáló kormánytól függ.

Gazdaság

Késhet az euró

Március első felében Budapesten tárgyalt a kormány és a Nemzeti Bank vezető tisztségviselőivel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, élén Ashoka Modyval, az IMF európai osztálya helyettes igazgatójával. A szakember a hvg.hu-nak adott exkluzív interjúban felvillantotta, milyen lépéseket vár a befolyásos nemzetközi szervezet a magyar gazdasági vezetéstől.

Vélemény

Kiábrándító ídus

Nem válik a politikai elit dicsőségére az idei március 15-e, az ünneplésre pedig maroknyi résztvevő arroganciája vetett árnyékot. A kokárdákon átsütött a pártpolitika, a beszédekben a politikai ellenfelek lejáratása dominált.

Vélemény

Cselényi László a Duna Tv új elnöke

"Feleségem bánatára munkamániás vagyok. Hobbijaim nincsenek, mert számomra az természetes állapot, hogy van kutyám, macskám, nyulam, kék gurámim." Rajtuk kívül ma már csak klinikai pszichológus végzettségű asszonya él odahaza a budai Istenhegyi út egyik társasházában. A gyerekek - a 33 esztendős, televíziós képtechnikus László és a 29 éves filológus Sára Ágnes - már kirepültek.

Világ

Interjú a palesztin miniszterelnök-helyettessel

További segélyekre van szükségünk - mondja ki kertelés nélkül Nabil Saat (67 éves) veterán palesztin politikus, aki - bár annak idején Arafat bizalmasa volt - a két hete alakult új palesztin kormánynak is oszlopos tagja. Az újdonsült miniszterelnök-helyettes lehetségesnek tartja a szélsőséges Hamász integrálását a Palesztin Hatóságba.

Itthon

Leleplező-interjú a III/III egykori főnökével

A kérészéletű Leleplező–Könyvújság 2000/1. számában közölték Tőke Péter főszerkesztő és Bodzabán István főszerkesztő-helyettes interjúját Horváth Józseffel, a III/III főcsoportfőnökség egykori vezetőjével. Ebből közlünk részleteket, amelyek különösen érdekesek az újabb ügynöklista múlt vasárnapi közreadása fényében.

Vélemény

Platthy Iván az egyházi ingatlanok rendezéséről

Az egyházak maguk is szeretnék fölgyorsítani az immár 15 éve húzódó ingatlanrendezést, ám a tempót és a föltételeket ne diktálja az OTP vagy más bank- véli a HVG-nek adott interjúban a 65 éves Platthy Iván.


A címlapról ajánljuk