Világ

Interjú a londoni Iszlám Kulturális Központ fejével

A terrorizmus ellen ideológiai fronton is háborút kell vívni - ért egyet a brit kormányfővel Ahmad Al-Dubayan (43 éves). Az általa vezetett legnagyobb londoni mecsetben általában nem politizálnak, de a terrorakció után kivételt tettek: imámuk mélységesen elítélte a merényletsorozatot.

HVG Gazdaság

Interjú a Cisco elnökével a technológiai fejlődésről

A jövő a virtuálissá váló, önmagukat megvédeni képes számítógépes hálózatoké - jósolta a világ legnagyobb hálózatieszköz-gyártójának, az amerikai Cisco Systemsnek a vezérigazgatója, John Chambers (55 éves), aki most járt először Magyarországon.

Vélemény

A püspökök tudják

A múlt héten "kiragadott idézetek jelentek meg" abból a levélből, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nevében Veres András püspök intézett az Oktatási Minisztérium államtitkárához némely tervezett rendeletmódosítások miatt. Erős szavakkal kárhoztatja Veres, hogy az általános iskola első három évében nem buktatják meg azt a lusta, haszontalan, vagy csak elmaradott gyereket, aki például nem tanul meg olvasni. Olyan alsófokú intézményekről vizionál, amelyek "az analfabetizmus, a deviáns és agresszív magatartásformák és a műveletlenség melegágyai lesznek". Megerősíti, hogy az egyház a rendpárti, szigorú, teljesítménycentrikus, konzervatív, következetesen büntető és jutalmazó oktatást várja el az államtól, és ezt kívánja megvalósítani saját iskoláiban.

Vélemény

Katonai blöff

Rájátszva a lakosság fokozott veszélyérzetére, a kormány egy szimulált, de inkább kitalált légtérsértéssel próbált nagyobb nyomatékot adni a Zengőre tervezett radar ügyének.

Gazdaság

Német-magyar porcelán

Tulajdonképpen nagyon egyszerű ügy ez az immár hónapok óta húzódó magyar-német munkaerő-piaci csetepaté. Csak attól függ, honnan nézzük.

Vélemény

Mayer Aranka: koronatanú

A 47 esztendős egykori operettszubrett sikeres színpadi pályát futott be, de országos ismertségre csak akkor tett szert, amikor az Orbán Viktorral kapcsolatba hozott szőlőügyekben főszerephez jutott.

Vélemény

Gyurcsány és Orbán: két balkezes csatája

A politikát nem gólra játsszák, hanem szavazatokra, az eredményt a szavazólappal „pontozó” választók döntik el. Az eredményhirdetésre a választások éjszakájáig kell várnunk. Ennyiben a politika inkább hasonlít a bokszra mint a focira. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor meccse élvezetes küzdelmet hozott, bár feltűnő volt, hogy mindketten főleg ballal ütnek.

Hirschler Richárd Vélemény

Az Orbán–Eörsi capoeira-mérkőzés

Az Orbán Viktor vagyongyarapodását vizsgáló bizottság előtt szerdán megjelent a névadó, hogy megbirkózzon három órányi kérdésözönnel. Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Szabó Zoltán (MSZP) vitték a prímet, de míg Eörsivel mintha a brazil capoeirát, azaz a vad mozdulatokból álló, akrobatikus, egymást nem érintő lábtáncot járta volna a volt miniszterelnök, addig valóságos csűrdöngölős volt a Szabóval lefolytatott kérdezz-felelek.

Vélemény

Portré a Professzorok Batthyány Körének elnökével

"Magyarországon már szinte mindenki nemes. Én is. Nárai nevű faluból származó őseim Kőszeg ostroma után kaptak bocskoros nemességet" - merít mélyet a múltban a jobboldal szellemi sorvezetőjének szánt Szent István-terv egyik, 62 éves főfelelőse.

Vélemény

Adóreformáció

,,Hallgató asszonyt szóra ne bírj, puska csövébe ne nézz" - figyelmeztet a talán éppen a reformáció idejéből való, régi bölcsesség arra, hogy bonyolult, ráadásul nagy veszélyeket hordozó rendszerekbe nem ajánlatos csak úgy, ötletszerűen belepiszkálni.

Világ

Hazamentek a zenészek, Afrika magára marad

A minden eddiginél nagyobb koncertet, amelyen 160 világsztár lépett fel, milliárdok élvezhették. A Live 8 szlogenje – „nem a pénzedre, rád van szükség” – jelezte, hogy ezúttal nem pénzgyűjtésről, hanem nyomásgyakorlásról van szó. A G8 skóciai csúcstalálkozójának résztvevőit akarják meggyőzni: adjanak több segélyt az afrikai országoknak, és engedjék el az adósságaikat. Ám a tapasztalatok nem sok jóval kecsegtetnek.

Világ

Live 8 – ahol tud segít. Rajtunk is?

Amikor ezeket a sorokat írom, javában zajlik a nyolchelyszínes, monstre koncert, amelyet a rock and roll arisztokrácia rendez, hogy felhívja a fejlett világ figyelmét az egész földrészeket sújtó nyomorra, s hogy enyhítésére kikényszerítsen valamit a G8 tagországokból.

Vélemény

Az adócsökkentési lufi

Magyarországon "a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű" adócsökkentésről beszélnek. Jól hangzik, de az is igaz, hogy az elmúlt másfél évtizedben nem volt itthon érdemi adócsökkentés.

Vélemény

Összejátszó autóbiztosítási cégek

A Gazdasági Versenyhivatal a múlt héten versenyellenes összejátszást gyanítva csapott le az Allianz és a Generali-Providencia biztosítókra, három nagy márkakereskedő - az Opel, a Porsche és a Peugeot - biztosítási alkuszcégeire és a márkakereskedők szövetségére, a Gémoszra.

Vélemény

Majtényi László: "A jogállami forradalom elbukott..."

Majtényi László (54 éves), aki az elektronikus információszabadságról szóló, parlamenti végszavazás előtt álló törvény kidolgozásában meghatározó szerepet vállalt, nem érti, miért nem vált ki ez a kérdés társadalmi érdeklődést.

Vélemény

A Hodorkovszkij-perrel nincs vége az oligarchák korának

Korántsem biztos, hogy Oroszországban leáldozott az oligarchák hatalma Mihail Hodorkovszkij-perével – mondta a hvg.hu-nak Gereben Ágnes, az ELTE Művelődéstörténet Tanszékének oktatója, Oroszország-kutató. Még azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy az elítélt volt milliárdos szerepet kap a 2008-as választásokon.

Vélemény

Szenvedélyes igazoltatók

Nemrég kézigránátot találtak a Határ úti metróban. A rendőrök szerint ez elég indok volt arra, hogy órákkal később mindenkit, aki egy messzi metróállomáson jött föl a mozgólépcsőn, igazoltassanak. De mit lehet tenni: a magyar rendőr szenvedélyesen szeret igazoltatni.

Világ

Orbán Izraelben

Orbán Viktort izraeli tárgyalásaira elkísérte Németh Zsolt, a parlament Külügyi Bizottságának elnöke, aki a helyszínen interjút adott a hvg.hu izraeli tudósítójának.

Vélemény

Portré a világbajnok bokszolóról

2001-ben már világbajnok a kevésbé ismert WBF szervezetnél, nemrég pedig a jóval tekintélyesebb IBO szervezetnél is sikerül súlycsoportjának elárvult övét egy címmeccsen elnyernie.

1
387 388 389 390 391
396
Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

A címlapról ajánljuk