Vélemény

Kiszolgáltatva a szolgáltatónak

Egyik napról a másikra eltűnt a kábeltévéről kedvenc csatornám, a kitünő művészfilemeket sugárzó Európa Európa. Az igazán elkeserítő azonban nem is az eltűnése, hanem az, hogy egy évvel az uniós csatlakozás után a népek, nyelvek, országok sokszínűsége és párbeszéde, vagyis maga Európa, illetve annak szelleme hiányzik a magyar kábeltévé-társaságok kínálatából.

Vélemény

Válaszol Hoffmann János, a rendőrség fejvadászfőnöke

"Kamaszként nem volt Agatha Christie- és Georges Simenon-regény, amit el ne olvastam volna, akár többször is. A Columbo-tévésorozatot pedig még ma is nézem, és ötven százalékban előre megfejtem, hogy ki a tettes" - kezdi töredelmes beismeréssel a 48 éves főrendőr, aki a Fidesz politikai szocializációjának kezdetén a párt mellett gazdasági ötletemberként nyüzsgő, hat éve azonban már körözöttként közismert Varga Tamás külföldi elfogását irányította.

Vélemény

Interjú Habsburg Ottóval

"Az öregség kevés előnyeinek egyike, hogy az ember tudja a politika szereplőiről, honnan jöttek, ismeri az apjukat, sőt a nagyapjukat is." Efféle bonmot-kkal szórakoztatta a minap washingtoni hallgatóságát Habsburg Ottó (93 éves), szokatlanul hosszú tapsot kiváltva. A HVG-nek a globális politikáról és a Monarchia utódállamaihoz fűződő meghitt kapcsolatáról beszélt.

Vélemény

Negyedik vegzálás

Beteljesedett az Orbán Viktor exminiszterelnökhöz közel álló szeretve aggódók sokszor, sokféleképpen elmondott-leírt jóslata: az egykori éles nyelvű, szavakész vitaviadornak előbb-utóbb súlyos kárt okoz majd a hosszú évek óta köré épített politikai sterilkamra. A következményekkel vasárnap este a köztévé mikrofonja és kamerája előtt szembesülhetett a nagyérdemű.

Vélemény

Szili és a liberálisok

Múlt heti államfőjelölt-állító kongresszusukon a szocialistáknak sikerült elérniük, hogy a jövő évi választásokig hátralévő időszak minden bizonnyal legfontosabb szimbolikus parlamenti döntése csak valamelyik kormánypárt vereségével születhessen meg. Az SZDSZ Szili Katalinnal szembeni ellenkezésének visszautasítása egyszersmind a pártvezetésnek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is szóló figyelmeztetés: a párt nem liberális, hanem szocialista, nem ti irányítjátok, hanem mi, a kongresszusi többség. Az MSZP ezzel nagy lépést tett a kormányfőcsere nyomán megindult politikai irány- és szemléletváltás megfordítása - és a jövő évi választások elvesztése felé.

MTI Itthon

Holtág - Taktikázás az államfőválasztás körül

Éleződnek a szocialista párton belüli ellentétek a választmány elhalasztott döntése miatt, a Szili Katalin államfő-jelöltségét elutasító szabaddemokrata ultimátum óta pedig mind több az elégedetlen hang.

Vélemény

Rost Andrea Amerikába vinné a Bánk bánt

Az Éj Királynőjét alakító amerikai énekesnő hangja elcsuklott, amikor Mozart Varázsfuvola című operájának híres áriáját kellett volna kiénekelnie, ám a botrány elmaradt a washingtoni Kennedy Centerben, nem kis részben Rost Andrea bravúros éneklésének köszönhetően. Pamina áriáját a Washington Post kritikusa az előadás csúcspontjaként dicsérte. Az emlékezetes múlt heti előadásról és a Nyugaton eddig soha be nem mutatott Bánk bán tervezett amerikai bemutatójáról nyilatkozott a hvg.hu-nak Rost Andrea.

Itthon

MDF + MDNP = MDF

Helyből távolra – gondolhatta Dávid Ibolya MDF-elnök, amikor bedobta a köztudatba, hogy pártja egyesül az Magyar Demokrata Néppárttal (MDNP). Az átlagon felüli személyes népszerűséget a Magyar Demokrata Fóruméra mindeddig eredménytelenül konvertálni akaró Dávid most teátrális gesztussal keblére öleli az egykori renegátokat.

Itthon

A bírók függetlensége

A média mint negyedik hatalmi ág érthető módon nem csupán érdeklődik, de befolyásolja is a többi hatalmi ág működését. A másik három hatalmi ágat pedig egyre jobban foglalkoztatja, miként foglalkozik vele a média. A törvényhozó és a végrehajtó hatalom valahogy már hozzászokott ehhez a helyzethez (vagy hozzászokni látszik), a bíróságok viszont még csak most próbálgatják. A bírák nem szeretik, ha kritikával illetik a munkájukat, a média viszont a nyilvánosság szent elvére hivatkozva nem szereti, ha a bírói függetlenségre utalva korlátozzák a tevékenységét. Kérdés, hol az a határ, ameddig a tömegakarat beavatkozhat valamelyik hatalmi ág működésébe, akár a médiát is felhasználva.

Itthon

Elnökválasztás: három T

Egy Goethe-idézet lenne talán a legtalálóbb megfogalmazás a köztársaságielnök-jelölt személyével kapcsolatos vajúdásra a kormánypártokon belül és a kormánypártok között: "Az ember szívesebben elviseli a kényelmetlent, mint tűrné a jelentéktelent."

Itthon

Romlottak Szili esélyei

A kisebbségi kormányzás rémképével viaskodtak a szocialisták szombati, az államfőállítást elodázó elnökségi ülésükön, ezért mind valószínűtlenebbnek látszik Szili Katalin házelnök államfői ajánlása – szivárgott ki vezető szocialista körökből.

Hirschler Richárd Vélemény

25 éve írta a HVG (amikor még 11. 50 volt a benzin)

25 évvel ezelött már kezdtek húsba vágni a világpiaci árakhoz felnövő itthoni árak, művi úton próbálták a kört négyszögesíteni, versenyképessé tenni az ipart. Nem sikerült. A csehszlovák vízierőmű-álmokat ismertető interjú ódzkodott Pozsonyt Pozsonynak nevezni.

Vélemény

Alku a láthatáron?

Szili Katalint semmiképpen sem szavazza meg a szabaddemokrata frakció - állította még szerdán Pető Iván, demonstrálva a magyar liberálisok elkötelezettségét egy nem-pártpolitikus köztársasági elnök iránt.

Vélemény

Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere

A rendszerváltás forgatagában - már aktív szabaddemokrataként - Gegesy Ferencet az újpesti polgárságból adoptálják ferencvárosi polgármesterré, és immár a negyedik ciklusban ő a változó összetételű testület eleje.

Vélemény

Interjú Spiró György íróval

Spiró György (59 éves) az idehaza tapasztalható vallástörténeti tudatlanságnak tulajdonítja, hogy Jézussal és a kereszténységgel kapcsolatos kijelentéseinek egyike-másika botránykőnek bizonyult Magyarországon.

Vélemény

Füttyszabadság

A szónok kifütyülése a demokratikus véleményszabadság megnyilvánulása, csakhogy aki fütyül, az is a demokráciát veszélyezteti

Vélemény

Új törvényeket!

A parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény mentelmi jogra vonatkozó része tiltja a szondáztatást.

Vélemény

Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész

Kisebb palotaforradalommal, 1983-ban akkori barátjával, Fischer Ivánnal megalakítja a Fesztiválzenekart, amelynek - 1997-es szakításukig - egyik vezetője. Itt kóstol bele a dirigálás ízébe, amit 1997 végétől a Nemzeti Filharmonikusoknál már mint fő-zeneigazgató teljesíthet ki.

Vélemény

Interjú Holló Andrással

Koncentrált offenzívát indíthatnak a jövőben alkotmánybírósági beadványok okán egyes emberi jogi csoportok - véli Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke (62 éves), aki egy per kapcsán jutott arra az elhatározásra, hogy nyilvánosságra hozzák a közszereplők indítványait.

Vélemény

Konzultációs amőbák

A trend folytatódik. Medgyessy Péter volt miniszterelnök, bankár és utazó nagykövet után most Orbán Viktor pártelnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő képzeli magáról, hogy civil ember. A megkezdődött választási előcsatározások során mindketten úgy akarnak népszerűséget szerezni, hogy civilnek öltözve járják a falvakat és az egyetemeket.

Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd

Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd

Összeesett és meghalt egy ember a Keleti pályaudvarnál vasárnap

Összeesett és meghalt egy ember a Keleti pályaudvarnál vasárnap

190 ezer forintos borravaló pár óra munkáért? Csúcsdiplomás bébiszitterek a csúcsgazdagoknál

190 ezer forintos borravaló pár óra munkáért? Csúcsdiplomás bébiszitterek a csúcsgazdagoknál

"Mégis mi folyik itt?!" – Tüntettek a lezárt Elios-ügy miatt az NNI épületénénél

"Mégis mi folyik itt?!" – Tüntettek a lezárt Elios-ügy miatt az NNI épületénénél

Több válogatott meccset ki kell hagynia az ifjú reménységnek

Több válogatott meccset ki kell hagynia az ifjú reménységnek

Félmeztelen Femen-aktivista zavarta meg Trump párizsi vonulását

Félmeztelen Femen-aktivista zavarta meg Trump párizsi vonulását

2000 éves alkohol került elő egy kínai sírból, csak kipróbálták már, hogy milyen az aromája

2000 éves alkohol került elő egy kínai sírból, csak kipróbálták már, hogy milyen az aromája

„Egyetlen kapcsolat sem működik erőfeszítés nélkül”

„Egyetlen kapcsolat sem működik erőfeszítés nélkül”

Az államfő segítségét kéri Szél Bernadett

Az államfő segítségét kéri Szél Bernadett

Kevesen tudják, de ez a 3+1 dolog is növeli a szívroham kockázatát

Kevesen tudják, de ez a 3+1 dolog is növeli a szívroham kockázatát

Aki hagyja, hogy végigtapogassa ez a kis robot, annál felismerheti a bőrrákot

Aki hagyja, hogy végigtapogassa ez a kis robot, annál felismerheti a bőrrákot

A címlapról ajánljuk