Vélemény

Szent-Iványi István az EU alkotmányról

Az Európai Parlament nemrég nagy többséggel hagyta jóvá az európai alkotmányt, de azt még 23 országnak kell ratifikálnia. Milyen következményekkel jár a jóváhagyás, és mivel az elutasítás? Erről kérdeztük Strasbourgban Szent-Iványi Istvánt, az Európai Parlament magyar liberális delegációjának vezetőjét.

Vélemény

És mégis mozog a posta

Nem túlzás, ha Virág elvtársat idézve kijelentjük, a Magyar Posta és sok kistelepülés kapcsolatában a helyzet fokozódik. A Zempléni Településszövetség népi kezdeményezést indított, melyhez több más régió falvai is csatlakoztak. Az aláírásgyűjtők a helyi postahivatalok felszámolása, illetve "guruló változattal" való helyettesítése ellen berzenkednek.

Gazdaság

"A teljesítmény lebecsülése nem visz előbbre"

Nem elégedett tárcája teljesítményeivel Draskovics Tibor pénzügyminiszter (49 éves) sem, aki mindazonáltal úgy tartja: sikerül megfogni a kiáramló pénzeket, a büdzsé helyzete javulhat, s a gazdaság további bővülése elől is elhárulhatnak az akadályok.

Gazdaság

Kürti Sándor, az év üzletembere

Az egyik legismertebb hazai informatikai vállalkozás, a Kürt Rt. mára a világ több pontján leányvállalatokat is működtet. A cég elnöke, Kürti Sándor pedig az elmúlt tíz évben tíz különféle menedzseri és szakmai díjat nyert el.

Sorkövető Itthon

Népszavazás: a népfelség elve a gyakorlatban

Szemlédi András nagybátyja, Kiss Géza nyugdíjas matematikatanár 1957 márciusa, a sorsjáték bevezetése óta minden héten két szelvénnyel lottózik. Számításaival bizonyítja, bizonyosan kellett lennie legalább egy öttalálatosának. Kiss ezért az utóbbi húsz év sorshúzásainak ellenőrzését kéri a bíróságtól.

Vélemény

Ellenség-e a monopólium?

Bizonyára nem sok izgalmat keltett a magyar közvéleményben a Microsoft cégóriás és az Európai Unió közötti öt éve húzódó jogvita újabb fordulója. Miért is izgatna valakit, hogy az Európai Elsőfokú Bíróság döntése értelmében a Microsoft nem bújhat ki az ellene márciusban hozott szankciók végrehajtása alól, és ezért a szoftveróriás 2005. január 1-jétől köteles Windows operációs rendszereit médialejátszó nélkül is forgalmazni, továbbá versenytársai számára hozzáférhetővé tenni a szerver operációs rendszerének saját fejlesztésű technológiáit? Pedig ennek a kétségtelenül bonyolult informatikai és jogi vitának számos olyan üzenete van, ami a gazdaság és a politika iránt érdeklődőknek idehaza is fontos lehet.

hvg.hu Vélemény

Milyen állatként vezet, ha autóba ül?

A vezetési szokásokról készült felmérés szerint a brit gépkocsivezetők állati ösztöneikre támaszkodnak a zsúfolt városi utcákon. Az elefántok törtetnek, a gorillák erőszakosak.

Vélemény

Ukrajna nem orosz báb

A demokratizálódás végre-valahára átalakítja az egykori szovjet rendszert. Az ukrán és a grúz eseményekben az az egyedülálló, hogy a demokráciára már azokban az országokban is vágynak, amelyek nem szatellitállamok voltak, hanem a Szovjetunió szerves részei. És ez a folyamat nem fog megállni Ukrajna és Grúzia határainál, hanem elkerülhetetlenül átcsap majd Oroszországba is.

Vélemény

Varga Imre szobrász

"Nyolcévesen szép kék színű pannon agyagból kis karakterfigurákat csináltam, és egy pékség kemencéjében kiégettem őket" - árulja el a 81 esztendős, nemrég budapesti díszpolgársággal megtisztelt művész, hogyan tört belőle felszínre a tehetség.

Vélemény

"Nem a privatizációval kell kezdeni a MÁV átalakítását"

Rövid távon könyvelési trükkökkel, illetve az eddigi finanszírozási formáknál drágább kötvénykibocsátással szeretne segíteni a Magyar Államvasutak Rt. (MÁV) pénzügyi gondjain Gaál Gyula (47 éves), aki a gazdasági és közlekedési tárca politikai államtitkári posztját cserélte a MÁV elnök-vezérigazgatói székére. Ha minden úgy megy, ahogy elképzeli, jövőre legalább három külön cégre bontják a MÁV-ot.

Vélemény

25 éve írta a HVG, (amikor 20 forint volt az egytálétel)

Tizenöt évvel ezelött már látszott, hogy a szocialista gazdasági modell, legyen szó lemezkiadásról vagy külföldi kiküldetésről, csak nagykeservesen működik, erről tanúskodnak a HVG 1979 karácsonyi számának cikkei is. Ebből nyújtunk most át egy kisebb csokrot.

Vélemény

Meggyávultak az amerikai vállalatok?

Amerikai elemzések szerint az USA cégei nem sietnek kihasználni remek pénzügyi helyzetüket, beruházások helyett hatalmas osztalékot fizetnek, illetve ülnek nyereségükön. Mindez kétségessé teszi a fellendülés folytatódását 2005-ben.

Vélemény

Portré Hajós Andrásról

"A zenélés a hobbim" - tudatja a két óvodáskorú gyermekével és nejével a földrajzi középpontnak tekintett pesti Szent István parkban élő egyszemélyes produkció, hogy muzsikusi virtuozitásban zenekara friss aranylemeze ellenére sem érdemes jelentős előrelépésre számítanunk.

Vélemény

Interjú Amdzsad Szabbarával, a betlehemi Születés-bazilika lelkipásztorával

Jézus születési helyén, Betlehemben a keresztények a palesztin hatóságok, illetve az izraeli kormány kettős szorításában élnek. A Születés bazilikájának lelkipásztora, Amdzsad Szabbara (38 éves) mindazonáltal könnyen összeegyeztethetőnek tartja palesztin és keresztény identitását, s a béke üzenetével készül a karácsonyra.

Vélemény

Ady Endre a sajtópörökről

Ha igaz volna nálunk a sajtószabadság, esemény volna egy-egy sajtópör. De nálunk egyre nő a sajtópörök száma, s egyre nagyobb divattá válik ütni a sajtón. Nem csak kemény, szűk fejű igazságügy-miniszter, junker képviselő vagy ügyész és jámbor bíró teszi ezt.

Vélemény

Portré: Vadai Ágnes, az MSZP parlamenti képviselője

"Kedvenc filmem a Csillagok háborúja, rengetegszer láttam, már mindenkinek az idegeire megyek vele" - mond valami atipikusan nőit, amit azzal billent helyre, hogy "utálom a horrort, félek a pókoktól, békáktól, de leginkább a fogorvostól".

Vélemény

Nemzeti groteszk

Átadták az idei Prima Primissima díjakat. Ez jó hír, még ha tudjuk is, hogy a díj nem azokról szól, akik kapják, hanem azokról, akik adják. Még az is előfordul a nagy tolongásban, hogy a kiemelkedő minőség kap díjat.

Interjú

Interjú Kovács István pornófilmproducerrel

Az évi 150 magyar gyártású filmmel a hazai pornóipar nem nevezhető a műfaj globális fellegvárának - állítja Kovács „Kovi” István (47 éves) pornóproducer és -rendező, aki saját csillagaitól, illetve a bulvársajtóval ápolt jó kapcsolatoktól várja az üzlet bővülését

Vélemény

A titkosszolgálat maradjon titkos—vagy oszlassák fel

Az állambiztonsági iratok korlátozásmentes nyilvánosságra hozatalát Földi László, az Információs Hivatal (IH) egykori műveleti igazgatója ellenzi, szerinte az ország alapvető érdeke, hogy a jelenleg működő aktív ügynököket ne sodorják veszélybe.

Több mint háromezren menekültek már magáncsődbe

Több mint háromezren menekültek már magáncsődbe

Akár 15 év börtönt is kaphat a csaló közjegyző és testvére

Akár 15 év börtönt is kaphat a csaló közjegyző és testvére

Keith Richards: A heroinról könnyebb leszokni, mint a cigarettáról

Keith Richards: A heroinról könnyebb leszokni, mint a cigarettáról

Depresszióhoz vezethet később, ha valaki fiatalabb korában füvezik

Depresszióhoz vezethet később, ha valaki fiatalabb korában füvezik

Itt a 2019-es F1-es Ferrari, ami matt vörös lett - fotók és videó

Itt a 2019-es F1-es Ferrari, ami matt vörös lett - fotók és videó

Tűz a repülőn: kigyulladt az akkumulátor, előkerült a tűzoltó készülék – videó

Tűz a repülőn: kigyulladt az akkumulátor, előkerült a tűzoltó készülék – videó

Fekete hó borítja Szibéria egyes részeit – videó

Fekete hó borítja Szibéria egyes részeit – videó

Mészáros Lőrinc cége építi az új Néprajzi Múzeumot

Mészáros Lőrinc cége építi az új Néprajzi Múzeumot

Az óvszernek van értelme az iskolákban az ENSZ szerint

Az óvszernek van értelme az iskolákban az ENSZ szerint

Megvan Trump elnök első republikánus kihívója

Megvan Trump elnök első republikánus kihívója

Börtönbe kerülhet a lány, aki az Instán közvetítette, ahogy egy széket dob ki a 45.-ről

Börtönbe kerülhet a lány, aki az Instán közvetítette, ahogy egy széket dob ki a 45.-ről

A címlapról ajánljuk